Jak poznáte, kdy je miminko přetažené a kdy brečí hlady

  • Jak poznáte, kdy je miminko přetažené a kdy brečí hlady
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. srpna  2017 
     06:00

    Někdy maminky tápou, co vlastně jejich dítě chce. Pořád brečí a ony už zkusily skoro všechno, a nic. Nebo přece jen nezkusily? "Čtení" vašeho miminka vyžaduje aktivitu uší, očí, prstů i nosu a je fajn, když se naučíte zlepšovat svou pozorovací schopnost. Dřív tak vyřešíte problém, který může nastat! Nabízíme vám průvodce od hlavy až k patě, který vám pomůže rozklíčovat ty nejdůležitější kojenecké problémy!

  • Únava nebo přetažení

    Autor: iStock

     

    Naslouchání: Když je dítě unavené nebo přetažené, začne nepravidelně, ale opakovaně vyvádět. Nezastavíte-li to, vystupňuje se to do přetaženého pláče – nejprve tři krátká zakňourání, pak silný pláč, pak dva krátké nádechy a dlouhý a hlasitý pláč. Když miminka zůstanou sama, obvykle se „upláčou“ k spánku.

    Pozorování: Unavené miminko bude mrkat a zívat. Když ho nedáte do postýlky, brzo se únava projeví prohýbáním zádíček, kopáním nohama a rozhazováním paží. Některé děti se můžou chytat za ucho nebo tvář a poškrábat se (to je reflex). Když ho máte v náručí, bude se kroutit a snažit se do vás jakoby „zavrtat“. Tvář bude při pláči červená.

     

  • Potřeba změnit prostředí

    Autor: iStock

     

    Naslouchání: Miminko bude nabručeně vyvádět a zvuky budou spíše otrávené než plačtivé.

    Pozorování: Miminko, které chce změnit prostředí, se bude odvracet od předmětů, které pod ně položíte. Bude si hrát s prsty. Když se projevy zhorší i tehdy, když změníte pozici dítěte, je asi unavené nebo chce spát.

     

  • Bolest nebo větry

    Autor: iStock


    Naslouchání: Má-li kojenec zaražené větry nebo ho něco bolí, poznáte to podle nezaměnitelného křiku, který přichází nepozorovaně. Jak říká odbornice na výchovu dětí Tracy Hogg, dítě může mezi pláčem zadržet dech a pak začít nanovo.

    Pozorování: Tělo dítěte je napjaté a ztuhlé, což situaci ještě zhoršuje (prdíky nemůžou ven). Dítě si přitahuje kolena k hrudi, tvář je zkroucená výrazem, který doslova trhá srdce. Můžou mu vyvstávat žíly na spáncích. Jazyk se kroutí nahoru jako ještěrčin. „Všichni kojenci polykají vzduch, což vede k plynatosti. Během dne uslyšíte hluboko v jeho hrdle malé, pisklavé a škubavé zvuky, to je polykání vzduchu,“ říká Tracy Hogg.

     

  • Hlad

    Autor: iStock


    Naslouchání: Velmi často maminky pláč dítěte vyhodnotí jako hladový. Pokud mají děti hlad, vydávají mírné zvuky podobné kašli hluboko v hrdle. Pak teprve nastoupí pláč. Nejdřív krátký, pak plynulý v rytmu „uaa“, „uaa“, „uaa“.

    Pozorování: Miminko si začne nepatrně olizovat rty a pak vyplázne jazyk až ke kořeni. Začne ho vystrkovat a hlavičku sklání na stranu, ruce si přitahuje k puse.

     

    Kde všude maminky své děti kojí? Podívejte se na naše VIDEO:

     

  • Zima a chlad

    Autor: iStock


    Naslouchání: Miminko, kterému je zima, začne plakat v plné síle a spodní ret se bude chvět.

    Pozorování: Na pokožce miminka uvidíte malou husí kůži, dítě se může třást a mít studené dlaně, chodidla a nos. „U novorozence k tomu může dojít po koupání nebo během přebalování či oblékání,“ dodává Tracy Hogg, autorka knihy Tajemství klidného dítěte.

     

  • Horko

    Autor: iStock


    Naslouchání: Dítě, kterému je moc horko, bude vyvádět a kňourat. Bude se vám zdát, že těžce oddechuje. Pak začne nepříliš hlasitě plakat, a když k němu nepůjdete, pláč se zesílí.

    Pozorování: Když je miminku horko a potí se, má zrudlé tváře, dech není pravidelný a dýchá těžce. Na obličeji a trupu se mohou objevit červené skvrny. Kůže je lepkavá a zpocená.

     

  • Pocit osamění a touha po kontaktu

    Autor: iStock


    Naslouchání: Miminko začne broukat, broukání se pak změní v krátké „uaa“, které zní jako od kotěte. Pláč zmizí, jakmile dítě obejmete.

    Pozorování: Dítě se rozhlíží kolem sebe a snaží se vás najít. „Když zareagujete včas, možná ani nebude potřeba vzít dítě do náruče. Pohlazení po zádech a něžná slova fungují lépe, protože podporují samostatnost,“ říká Tracy Hogg.

     

     

  • Vyprazdňování

    Autor: iStock


    Naslouchání: Během krmení miminko chrochtá nebo pláče.

    Pozorování: Když miminko kaká, vrtí se a tlačí, přestane obvykle sát. „Tahle gesta můžete zaměnit za hlad. Maminky se často domnívají, že dělají něco špatně,“ říká Tracy Hogg.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku