6 věcí, které byste měla vědět dříve, než zveřejníte první fotku svého dítěte!

6 věcí, které byste měla vědět dříve, než zveřejníte první fotku svého dítěte!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
21. února  2018 
 06:00

Propadnout kouzlu sdílení v prostoru nejrůznějších sociálních sítí je tak snadné! Rádi se na nich chlubíme svým životem, zážitky – leckdy i těmi nejintimnějšími – a úspěchy. Než ale v euforii odešlete první snímek vašeho čerstvě narozeného miminka všem svým 543 přátelům z Facebooku, pár záležitostí si raději promyslete.

Jen vaše chvíle!

Trvalo dlouhých devět měsíců, než jste přivítala vašeho drobečka na svět. Opravdu nemůžete počkat ještě pár minut nebo hodin, než s velkou pompou ohlásíte tuto novinku své rodině a přátelům? Jste si naprosto jistá, že chcete s celým světem hned v prvních minutách po porodu sdílet ty emočně neuvěřitelně silné a nepopsatelně jedinečné chvíle, kdy poprvé vidíte svůj poklad, který jste nosila v bříšku? Na porodním sále nechte mobil i kameru odpočívat. Není snad mnohem důležitější vychutnávat si raději naplno první společné „rodinné“ okamžiky? Nepřipravujte se o tyto prožitky odesíláním právě pořízených fotografií na všechny světové strany.

Neukazujte zbytečně moc

Jistě, příchod nového človíčka je životní zázrak. Ale zcela upřímně – opravdu si myslíte, že vašeho šéfa, kolegy z práce nebo bývalé spolužáky ze základní školy ohromí snímek čerstvého novorozence ulepeného od krve nebo s ještě neustřiženou pupeční šňůrou? Ne každý touží takové obrázky vidět. Vaše babička se jen těžko dokáže soustředit na to, jak roztomilé je její nové pravnouče, když vedle něj uvidí ležet placentu. Takové fotky si nechte raději jen pro sebe. Pro vás jsou první chvíle po porodu magické, slabší povahy ale takové obrázky spíše znejistí. Na první „oficiální“ fotografii, se kterou se všem s patřičnou hrdostí pochlubíte, by mělo být miminko už čisté, umyté, zabalené, ve vašem nebo partnerově náručí.

...
...
Autor: iStock

Pozor na trapné detaily

Není nic krásnějšího a něžnějšího než novorozené miminko sladce spící na maminčině hrudi. Ale pozor, odhalená prsa při prvním pokusu o přisátí jsou pro vás přirozenou věcí, pro okolí ale důvodem k rozpakům. Detailní záběry na vaše přednosti si schovejte jako nádhernou památku, vaši prarodiče nebo sousedé si je zblízka prohlížet nejspíše nepotřebují. Každou fotku, kterou hodláte sdílet na Instagramu nebo hromadně rozeslat na všechny své kontakty v telefonu, předem důkladně prostudujte. Ideální kulisou pro první rodinný snímek není pokakaná plínka, odsávačka na mléko nebo vaše kojicí podprsenka, kterou jste si kvůli pohodlí na chvíli sundala a přehodila přes dětskou postýlku. Na stěně v mém nemocničním pokoji v porodnici visel plakát s přehledem všech poporodních obtíží, které mohou u novopečené maminky nastat. Takže vlastním několik obrázků mých kamarádek s naším synem, které mají za zády názorný popis gynekologických i střevních potíží, včetně obrazové dokumentace.

Zcenzurujte text

Pokud rozesíláte tu úžasnou zprávu, že se vaše rodina rozrostla o syna nebo dceru, ještě týž den, co jste porodila, vaše tělo ani hlava nemusí fungovat na sto procent. Přece jen máte za sebou náročnou „práci“, emoce lítají jako na houpačce a prsty se při psaní na mobilu mohou zatraceně třást. I v případě, že je pro vás správný pravopis za normálních okolností samozřejmostí a na znalosti gramatiky jste pyšná, s odstupem času vás dokáže možná překvapit, co jste byla schopná světu sdělit. Má kamarádka přejmenovala svého syna z Marka na Mirka, kolegyně se zase svěřila zhruba padesáti lidem (prokletá funkce hromadného odesílání SMS zpráv), že má potíže s „nadýmáním“, přičemž záměrem bylo „s dýcháním“.

Vlastní hashtag

Uživatelé sociálních sítí vědí, že bez termínu „hashtag“ to zkrátka nejde. Jde o heslo, výkřik, jakýsi vlastní identifikační kód, podle kterého se dá v té vší záplavě fotek a videí jednoduše vyhledat přesně to, co zrovna potřebujete. Rychle díky tomu najdete, kdo z vašich přátel nebo rodinných příslušníků sdílel příspěvky, ve kterých se objevuje i vaše ratolest. Už jste se rozhodla, jaký originální hashtag zvolíte pro svého potomka? Pokud chcete, aby s ním rostl, nepoužívejte prosím například #DítěKryštof nebo #BabyKryštof, protože dítětem přece nebude navždy. Použít můžete celé jméno i s příjmením nebo jeho různé variace. Vždy se ale předem ujistěte, že heslo ještě nebylo někým použito. Pak byste musela procházet stovky nesouvisejících příspěvků a obrázků pokaždé, když byste chtěla najít jednu konkrétní fotku s vaším zlatíčkem, které vyfotil například bratranec na oslavě narozenin.

Nastavte pravidla

Určitě nechcete, aby vás s vypuštěním té úžasné novinky o narození potomka někdo předběhl. Proto pokud budete rozesílat ještě z porodního sálu fotky natěšeným a netrpělivým babičkám, dědečkům nebo třeba sestře, požádejte je (nejlépe ještě před odjezdem do porodnice), aby takové obrázky, které jste jim, jakožto svým nejbližším, poskytla, jak nejrychleji to bylo možné, rozhodně nepřeposílali dále. Ke sdílení „novorozeneckých“ fotografií by měl každý (alespoň prvních pár dní) požádat o váš souhlas.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku