Tajemství kvalitního spánku kojenců? Pevná strava už ve třech měsících, tvrdí studie

Tajemství kvalitního spánku kojenců? Pevná strava už ve třech měsících, tvrdí studie
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. července  2018 
 06:00

Podle nejnovější studie, kterou prováděli odborníci z univerzit King´s College a St. George v Londýně, děti, kterým rodiče zařadili do jídelníčku pevnou stravu už ve třech měsících věku, spaly déle a lépe. Není to poněkud brzo? Co vlastně výzkumníci zjistili?

Nejlepší způsob, aby váš půlroční kojenec spal déle a lépe? Podle studie publikované v JAMA Pediatrics je to pevná strava, kterou zakomponujete do jídelníčku už tříměsíčních kojenců. Přitom oficiální doporučení Světové zdravotnické organizace zní, že děti by měly být výhradně kojeny do půl roku a nejdříve by se mělo začít s příkrmy od ukončeného čtvrtého měsíce! Tento výzkum ovšem naznačuje něco jiného.

Odborníci, kteří výzkum prováděli, zkoumali 1303 tříměsíčních kojenců a rozdělili je do dvou skupin. Děti v první skupině pily pouze mateřské mléko nebo kojenecké mléko, děti v druhé skupině jedly i pevnou stravu. Rodiče vyplňovali každý měsíc dotazník až do jednoho roku, potom každé tři měsíce, než byly dětem tři roky.

Pro někoho kontroverzní výsledek, nicméně studie prokázala, že děti, které jedly aspoň minimum pevné stravy, spaly delší dobu, méně se probouzely a měly méně problémů se spánkem – na rozdíl od těch, které pily jen mléko. Rozdíly sice nebyly nijak dramatické, ale byly. Děti konzumující pevnou stravu spaly v průměru o šestnáct minut déle, což sice není tolik, ale za týden už jsou to dvě celé hodiny, což je zvláště pro matky něco úžasného.

Výzkum je sice v rozporu s tvrzením Světové zdravotnické organizace (WHO), vedoucí lékařka zabývající se výživou na Royal College of Pediatrics Mary Fewtrell, říká, že by měl být dalším předmětem zkoumání. Neznamená to podle ní ale taky ani to, že by matky okamžitě začaly ve třech měsících dětem dávat pevnou stravu, nejlepší je řídit se vlastním rozumem a taky lékařským doporučením.

 

Chcete se naučit trik, jak uspat dítě? Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku