Běž do své postýlky! Jak naučit dítě spát samotné? Vsaďte na tyto triky!

  • Běž do své postýlky! Jak naučit dítě spát samotné? Vsaďte na tyto triky!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. července  2018 
     06:00
    Odmítá vaše tříleté robátko opustit ložnici a manželskou postel? Nebo vás uprostřed noci pravidelně budí malý ukňouraný ospalec s polštářkem v náručí, který přivrávoral z dětského pokojíčku a nekompromisně se dožaduje uvolnění prostoru pod peřinou? Skoncujte s tím, prozradíme, jak na to!
  • Kdy je ten správný čas?

    Autor: iStock

    Ať už jste svého drobečka naučili společnému spaní sami a dobrovolně (z jakéhokoli důvodu) nebo má odmalička svůj pokojíček, od miminka je zvyklý usínat ve vlastní postýlce. Jenže najednou začal v noci cestovat do té vaší – naučit ho spokojeně chrnět nezávisle na vaší přítomnosti může být trochu oříšek. Obzvláště tehdy, pokud jste prošvihli ten správný okamžik a z přítulného batolátka se mezitím stal předškolák. Příčiny, proč mají některé děti potíže se samostatným spaním, jsou různé – pocity nejistoty, úzkosti, noční můry a děsy, strach ze tmy nebo neznámých zvuků, také ale třeba „obyčejné“ rozptýlení a prostý zvyk, když pro něj bylo dlouhou dobu normou usínat s rodiči, cítit jejich přítomnost a dotýkat se jich. Zde jsou způsoby, jak povzbudit a motivovat potomka, aby vydržel spinkat sám celou noc a všichni jste se ráno probouzeli dorůžova.

  • Odstraňte rozptylovače

    Autor: iStock

    Schovejte z dosahu veškeré elektronické hračky a zařízení jako mobily, tablety a iPady. Minimálně hodinu před odchodem do postele dětem nekompromisně zakažte sledování televize nebo hraní videoher. Psychologové i lékaři se shodují, že světlo z televizních obrazovek, monitorů počítačů a displejů tabletů způsobuje podrážděnost a zhoršuje schopnost v klidu a uvolněně usnout. Noční tlumené světýlko nebo rozsvícená lampička v pokojíčku ovšem samozřejmě nevadí. Zkrátka se snažte vytvořit prostředí, které navodí potřebnou uklidňující večerní atmosféru.

  • Vytvořte spánkové rituály

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Každému dítěti, ať je jakkoli staré, dělají dobře zavedené rituály, neměnné činnosti a zvyky. Pokud je ve vaší rodině máte a dodržujete je, jistě jste již zjistili, že domácnost s nimi funguje lépe a organizovaněji. Ať již během hektických všedních rán nebo večer před spaním. Pravidelné zvyky a rutina jsou důležité, pomáhají nám všem dodržovat řád věcí, snižují stres a pro děti jsou symbolem bezpečí a jistoty. Naučte potomky, že večerní program je neměnný – koupel, večeře, večerníček, vyčistit zuby, společné čtení pohádky a pusa na dobrou noc. Předvídatelnost všeho, co se bude dít, jim pomůže uvolnit se, zklidnit se a připravit na noční odpočinek. Proto je také důležité chodit spát každý den zhruba ve stejný čas.

  • Opusťte místnost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tříleté nebo čtyřleté dítě již nepotřebuje při usínání vaši přítomnost, vyžaduje ji kvůli tomu, že je na ni prostě zvyklé a je pro něj pohodlná. Při čtení nebo vyprávění pohádek si nelehejte k prckovi do postýlky, seďte na židli nebo kraji pelesti, po objetí a puse na dobrou noc se zvedněte a odejděte z pokojíčku. Nenechte se přemluvit k dovádění, polštářovým bitvám a jiným divokým aktivitám, pomazlete, pohlaďte, klidně nechte rozsvícenou lampičku a pootevřené dveře a vzdalte se. Mírnější variantou je, že zůstanete v dosahu, například v křesle u postýlky, a budete dítě držet za ruku, pokud na tom trvá. Jakmile ale zabere, odejdete. Postupně se bude snižovat jeho závislost na vaší přítomnosti. V prvních týdnech se samozřejmě připravte na to, že pokud se v noci probudí, bude vás volat nebo rovnou přicupitá. Chce to ale obrnit se trpělivostí a vytrvat.

  • Jděte na to pomalu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Každý rodič zná své dítě nejlépe a ví, co zvládne a případně co už je pro jeho psychiku za hranicí možností. Jako u všeho, tak i v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět. Nebuďte proto příliš ambiciózní a netlačte na pilu. Pokud vaše dítko noční odloučení prozatím opravdu nezvládá, s pláčem vás opakovaně volá, je neklidné a nervózní nebo ho začaly trápit zlé sny, budí se s pláčem či křikem, odložte celý „projekt samostatného spaní“ na později, svět se nezboří. Vyčkejte pár týdnů a zkuste to znovu. Děti se mentálně vyvíjejí a jejich aktuální potřeby i vnímání okolního světa se mění rychlostí blesku, takže třeba budete sami překvapeni.

  • Buďte důslední

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak to všechno odnaučit neúnavné noční návštěvníky, kteří s železnou pravidelností pochodují s plyšákem v jedné a dekou v druhé ruce za vámi přes půl bytu okupovat vaše výsostné území, tedy vyhřátou postel? Máte jen jedinou možnost. A není snadná. Pokud k vám dítě proklouzne uprostřed noci, musíte zůstat věrni svému přesvědčení, vstát a vyprovodit ho zpět do jeho postýlky. „Je důležité, abyste vytrvali a pokaždé, znovu a znovu, vrátili potomka do jeho vlastního pelíšku. Jemně, klidně, ale důsledně,“ říká psychoterapeutka dr. Judith Owensová.

    Zároveň doporučuje odměňovat dítě za každou bezproblémovou noc. Nechte ho například vybrat si, co chce k snídani, nebo naplánovat program podle svého gusta na sobotní odpoledne.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku