Puberta, první polibky a sex: Jak mají rodiče nastavit hranice?

  • Puberta, první polibky a sex: Jak mají rodiče nastavit hranice?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. června  2017 
     06:00

    Období, kdy nám syn poprvé přivede domů přítelkyni, je pro matky stejně těžké jako pro táty to, když neznámý kluk zazvoní u dveří, že si jde vyzvednout jejich holčičku. Snažíme se být tolerantní a chápaví. Taky jsme to přece prožívali. Jak ale nastavit hranice pro první lásky?

  • Připraveni nebudete nikdy – s tím počítejte

    Autor: iStock

    To, že si naše dcera nebo syn někdy přivede domů známost, je věc, se kterou vnitřně rodiče počítají a na niž se připravují. I sebelépe připravený rodič však bude napoprvé poněkud vyveden z míry, až poprvé spatří protějšek, který jeho dítko považuje za pana Úžasňáka nebo paní Úžasňákovou.

    Podle psycholožky Lucie Lebduškové je dobré si o tom, že si dítě našlo přítele či důvěrného kamaráda, popovídat ještě před tímto příchodem, a zjistit tak o tom druhém co nejvíce: „Puberta je obdobím, kdy se zúročuje celé rodičovské počínání od miminka a navazuje se na to, jaký styl jste jako rodiče zavedli od útlého dětství. Pokud jste měli otevřenou komunikaci, určitě se na ni dá navázat.“

  • Pravidla určují rodiče

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když už jste s druhou stranou seznámeni, může se stát, že si dítko začne vodit přítele či přítelkyni pravidelně. To, jestli jste s jejich výběrem spokojeni nebo ne, je jedna věc. Druhá ale je, že vám může začít vadit to, že i když novou známost respektujete, máte pocit, že jsou spolu "pořád nasáčkovaní v dětském pokoji". To jste pak rádi, když potomka přesvědčíte, aby alespoň milostivě zasedl ke společné rodinné večeři. Co když mu ale direktivně určíte, od kdy do kdy jsou u vás doma návštěvy „vítány“?

    7 rad, které platí na vztekání: Mluvte s dítětem jak s neandrtálcem!

    7 rad, které platí na vztekání: Mluvte s dítětem jak s neandrtálcem!

    Co se vztekem batolat nebo předškoláků? Co dělat, když sebou potomci mlátí o zem v obchodech, perou se s rodiči o tablet nebo si chtějí pomocí hlasitých…celý článek

    Nebude pak vaše dítko raději trávit čas se svým miláčkem někde jinde, a ztratí tak pocit, že jeho domov je bezpečným a tolerantním přístavem? „Myslím, že by bylo nejlepší si s nimi sednout (a možná klidně s oběma) a ujasnit si, jak si to představují a jak si to představujete vy. Jste tam doma a v této pozici jste stále vy ti velcí, takže pravidla udáváte vy. Nejlepší by bylo vyslechnout i jejich názor, nicméně závěr udělejte takový, aby vyhovoval ideálně všem,“ odpovídá Lucka Lebdušková.

  • Kde je ta hranice?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jenže co když se naše a potomkovy představy o tom, co je a co už není vhodné, značně rozcházejí? Někdy ani dlouhé debaty nemusí vést k nalezení kompromisu. Často v takovýchto situacích děti argumentují, že přece rodiče jiných dětí jim to a to dovolí. Vy se pak cítíte nejistí a tápete, co je vlastně správné. „Hranice je taková, jakou ji vy vnímáte jako snesitelnou.

    Někomu nevadí, když své dítě nevidí týden, někdo ho chce mít doma každý den. I tady platí: dělejte to tak, jak to cítíte. Na druhou stranu si představte, jak byste se chovali ke svému kamarádovi, kdybyste po něm chtěli totéž. Bylo by to stejné? Nebo byste snesli odmítnutí? Dítě není náš majetek, čím víc mu budeme zakazovat, tím více odporu dostaneme,“ radí psycholožka z www.lucielebduskova.cz

  • Smiřte se s tím, že v určitém období rodinným výletům odzvoní

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Naplánovali jste si rodinný výlet s dětmi, ale potomek má o sobotním programu úplně jinou představu? Podle psycholožky není šťastným řešením ho nutit, aby se raději místo času se svou milou nebo milým účastnil „povinného“ programu s rodiči a sourozenci. „Opravdu chcete, aby jel z donucení a celý den se tvářil nepříjemně a během celého výletu esemeskoval se svou milou?“ ptá se Lucka a přidává zkušenosti ze své ordinace: „Kolik svobody do dítěte vložíte, tolik spolupráce dostanete. Možná ne hned, ale postupně. Když mu budete zakazovat, bude se proti vám ohrazovat, přestože uvnitř by se chtělo třeba zachovat jinak. Jde mu přece o princip.

    Podívejte se, kdy také děti začínají s líbáním:

    Přece nepřizná, že jste měli pravdu nebo že by se mu výlet s vámi mohl líbit. Proto bych ho nenutila, spíš bych mu nabídla, navrhla a sdělila, že je to pro vás třeba důležité nebo že byste byli rádi, aby tam byl. A zbytek nechte na něm. Může se stát, že nakonec nepojede. Ale třeba budete příjemně překvapeni. Čím méně nátlaku a omezení cítí, tím méně mají potomci potřebu se stavět na zadní. Je to o komunikaci, důvěře a o našich očekáváních, co se smí a nesmí, co nám má kdo oplácet či za co nám má být vděčný atd.“

    Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

    Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

    Taky se vám stalo, že při společné cestě s dětmi v autě v rádiu zrovna zahráli váš oblíbený song, a v tu chvíli vaše děti začaly šílet jak pominuté?…celý článek

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku