Kdy dovolit dceři, aby se líčila? Tohle by o make-upu měla vědět!

  • Kdy dovolit dceři, aby se líčila? Tohle by o make-upu měla vědět!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. července  2019 
     06:00

    Líčení je jednou z každodenních činností žen. A máte-li dceru, která se právě začíná zajímat o líčení, tohle byste jí měla poradit. Je normální, že si v rámci hraní holčičky hrají i s barvičkami na obličej a chtějí vypadat jako maminky nebo „ty paní v televizi“. Jsou ovšem připravené vyzkoušet poprvé opravdový make-up? Tohle by měly vědět.

    Rodinná poradkyně Nancy Shermanová především zdůrazňuje, že rodiče by nikdy neměli říkat svým dcerám nic ve smyslu, že vypadají lépe s make-upem, aby odpovídaly „ideálu krásy“. A rozhodně by taky matky neměly říkat „musím se jít namalovat“, protože tím dávají svým dcerám signál, že nenamalované vypadají opravdu hůře. „Správnou větou posíláte své dceři zprávu, že i pro vás jako pro mámu je líčení volitelné, nikoli nutné kvůli společenskému tlaku,“ dodává Nancy Shermanová.

     

  • Zakazovat, nebo nechat být?

    Autor: iStock

     

    Podle Nancy Shermanové zakazováním ničeho nedocílíte, mnohem lepší je vysvětlovat, když se chce dcera malovat už ve třinácti. Vysvětlovat, že je více fajn být „ještě dítětem" než předčasně dospělou dívkou. Raději tedy dcerám poraďte, jak se líčit přirozeně – bezbarvá řasenka i lesk by zpočátku klidně měly stačit. Touha vyzkoušet si to, co používáte vy, nebo to, co všude kolem vidí, není úplně tak špatná věc. Vyzkoušet si nové věci je velkou součástí vývoje vaší dcery v době jejího dospívání. Ovšem vy můžete být průvodkyní, která jí pomůže rozvinout zdravý pocit sebe sama tím, že jí pomůže pochopit smysl líčení – místo toho, aby se dcera tajně líčila s kamarádkami v koupelně. Zdůrazňujte tedy, že by neměla klást nepřiměřený důraz na líčení a že make-up by měl pouze posílit její přirozenou krásu.

     

     

  • Vysvětlujte jí skutečný význam krásy

    Autor: iStock

     

    Největší výzvou pro rodiče, jejichž dcery se začnou kolem dvanácti zajímat o svůj vzhled a líčení, je pomáhat jim rozvíjet pozitivní sebeúctu. Naše společnost vytváří velký tlak na to, co to znamená být krásný, takže je více než nutné dcerám vysvětlovat, kde je skutečná krása. Když s dcerou mluvíte o tom, co je to krása, vyhýbejte se obecným řečem o „opravdové kráse“ a místo toho sdílejte své vtipné vzpomínky na make-up. Zároveň diskutujte o své vlastní bitvě o to, abyste se stala nezávislou a svobodnou hlavně svými myšlenkami. Ve vás vaše dcera vidí definici krásy – s make-upem nebo bez něj.

  • Mluvte o správné péči o pleť

    Autor: iStock

     

    Pokud dovolíte vaší dospívající dceři, aby používala make-up, měla byste s ní nejen mluvit o věkově vhodných odstínech a stylech líčení, ale taky byste měla probrat péči o pokožku. Že nestačí jen si "něco naplácat na obličej", ale že je důležité také to, co si dává pod make-up. Zvláště pak v případě, že vaši dceru trápí akné nebo jiné kožní problémy, které jsou v pubertě běžné. Když začne vaše dcera experimentovat, měla byste znát složky v produktech, které bude používat, promluvte si s dermatologem o tom, jaké produkty lze použít pro její pokožku a věk, a pomozte jí najít bezpečné produkty, které nedráždí pokožku. Určitě taky dceru naučte, co znamená zdravý režim péče o pleť, který mimo jiné zahrnuje odlíčení na konci dne.

     

     

  • Poslechněte si její důvody

    Autor: iStock

     

    Velmi často je v situaci, kdy začnou dcery projevovat zájem o make-up, důvodem snaha o to, aby zapadly do party dalších dívek v jejich věkové skupině nebo aby se někomu podobaly. Nezakazujte tedy dceři hned všechno, ale skutečně naslouchejte, proč ji tak zajímá líčení. Je snadné předpokládat, že vaše dítě chce dospět, ale důležité je slyšet to od dcery, jak se opravdu cítí. Odborníci říkají, že make-up může být krásná forma sebevyjádření pro dospívající ženy, proto je lepší s dívkou mluvit o tom, jak správně make-up používat, místo okamžitého odsouzení typu „jsi na to moc mladá“. A je taky důležité poslouchat vaši dceru, když říká, že o líčení zájem nemá. Vaše dcera nemusí používat make-up jen kvůli tomu, že ostatní dívky ho používají. A je to zcela v pořádku.

     

  • Mluvte otevřeně o identitě, kterou chce vytvořit

    Autor: iStock

     

    Zájem vaší dcery o líčení je taky způsob, jak se víc dozvědět o tom, kdo je a kým chce být. Promluvte si s ní o tom, u čeho doufá, že jí to make-up splní, nebo o tom, jak má make-up – podle ní – změnit její život. Bez ohledu na to, o čem se rozhodnete si povídat, měla byste ke konverzaci přistupovat vždy z pohledu zvědavosti, nikoli kritiky. Mladé dívky se každý den snaží najít svou identitu a pro některé se make-up stává tím, co jim onu identitu dává. „Mít otevřenou mysl a nechat ji experimentovat s líčením je mimo jiné cesta, která jí pomůže prozkoumat vlastní kreativitu,“ vysvětluje Erica Preus, hollywoodská výtvarnice. A jako rodič své dceři můžete pomáhat při formování její volby líčení a také při kultivaci pozitivního obrazu sebe sama.

     

    Máte dceru? Pak byste měla taky vědět, kdy s ní poprvé zajít ke gynekologovi. Podívejte se na video:

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku