Děti, kterým začíná vyučování později, mají ve škole mnohem lepší výsledky

Děti, kterým začíná vyučování později, mají ve škole mnohem lepší výsledky
Foto: istock
Sdílej na facebooku
6. února  2020 
 06:00

K takovému závěru dospěla nová studie, do které byla zapojena velká skupina teenagerů ze středních škol. Výsledky ukázaly, že odložení začátku výuky na pozdější čas přináší celou řadu benefitů pro fyzickou i psychickou kondici dospívajících.

Pokud si myslíte, že škola vašim potomkům začíná příliš brzy, nejste s tímto názorem sami. V rámci rozsáhlého průzkumu přišli vědci se zjištěním, že když je výuka zahájena o něco později, jsou teenageři lépe připraveni se soustředit a vstřebávat nové poznatky. Studenti, kteří byli do studie zapojeni, nosili na zápěstí elektronické „sledovače aktivity“, které měly mimo jiné za úkol monitorovat a zaznamenávat, kdy jejich majitelé usnuli a kdy se probudili. Na základě získaných dat se vyhodnocovalo, jak délka spánku ovlivňovala jejich studijní výkony. Ukázalo se, že děti, které spaly delší dobu, dostávaly lepší známky, byly aktivnější a pozornější, když jim školní den začínal později.

...
...
Autor: istock

Změna biologických hodin!

Proč se vědci zaměřili konkrétně na studenty středních škol, a nikoli na malé školáky z prvního stupně základní školy? Denní režim, fyzická i duševní výkonnost i celková odolnost dospívajících se totiž od mladších dětí významně liší. Nejsou večer tak brzy unaveni, většina z nich nechodí obvykle spát dříve než v půl jedenácté. Je to kvůli tomu, že puberta posune cirkadiánní rytmus, což je biologický rytmus, chcete-li biorytmus, s periodou 20 až 28 hodin, během kterých různě kolísá aktivita a bdělost. Průběh tohoto rytmu se u každého liší, a právě v období dospívání dochází v našich „biologických hodinách“ ke změnám. „Souvisí to s produkcí hormonu melatoninu, který usnadňuje usínání a spánek. A právě v pubertě vylučuje organismus dospívajícího tento hormon až později večer,“ vysvětluje psycholožka Kyla Wahlstrom z University of Minnesota v Minneapolis. Podle jejích slov potřebují teenageři – kvůli změně svého přirozeného biorytmu – každou noc průměrně osm až deset hodin kvalitního spánku. Pokud usnou později, potřebují o to déle ráno vstávat. To je podle ní nejdůležitější důvod, proč je spousta vědců, lékařů i učitelů pro posunutí začátku vyučování na středních školách. Alespoň o hodinu.

Více spánku – lepší paměť a rychlejší učení?

Na střední škole v americkém Seattlu provedli předloni experiment a odložili začátek výuky ze 7.50 na 8.45 ráno. Již pár měsíců před touto změnou studovali vědci spánkové vzorce zúčastněných studentů (do studie se zapojila téměř stovka dětí stejného věku) a následně v této analýze pokračovali po dobu dalších osmi měsíců od časového posunu vyučování. Pomocí již výše zmíněných „monitorů aktivity“, které sledují a zaznamenávají pohyb každých 15 sekund, vědci přesně věděli, kdy byl dotyčný respondent vzhůru a jak dlouho spal. A výsledek? Posun vyučování o 55 minut umožnil studentům ve školní dny celkem 34 minut spánku navíc a znatelně se zlepšil jejich studijní průměr. Podle slov samotných studentů se učili efektivněji, rychleji vypracovávali zadané úkoly a také jim mnohem lépe fungovala paměť. Vedle toho se zjistilo, že zároveň se u dětí přirozeně upravil také víkendový spánkový režim. Probouzely se v podobný čas jako ve všední dny, kdy se chystají do školy. „Neměly tedy potřebu dospávat uplynulý týden, což je velmi důležité zjištění,“ uvádí biolog Dr. Gideon Dunster.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku