Jde vaše dítě na střední školu? Tohle mu včas prozraďte

Jde vaše dítě na střední školu? Tohle mu včas prozraďte
Foto: istock
Sdílej na facebooku
29. srpna  2019 
 06:00
A je to tady. Z žáka se stává student a život celé rodiny se mění. Doba 
zapomenutých svačin, ztracených klíčů a kreslených narozeninových pozvánek mizí v nenávratnu. Na co připravit dítě před nástupem na střední školu? A jak mu zvednout sebevědomí?

S nástupem potomka „do prváku“ se obvykle spojují určitý stres, nejistota, očekávání, strach z neznámého, nových povinností a úkolů. Obavy, zda to zvládnu, obavy z nového kolektivu, náročnějších pedagogů a podobně dokážou s psychikou dospívajícího dítěte pěkně zamávat. Patnáctiletý teenager je obvykle sám o sobě dost přecitlivělý a emočně nevyrovnaný. Jako by nestačilo, že se jeho nálady kvůli hormonální bouři mění stejně rychle jako počasí. Fakt, že se stává středoškolákem a opustil bezpečný a důvěrně známý svět základní školy, čímž na sebe chtě nechtě přebírá mnohem větší míru zodpovědnosti, může být velkou zkouškou duševní odolnosti. Můžete mu ale pomoci si novou cestu usnadnit, když mu včas prozradíte několik věcí. Možná nebude pořádně poslouchat ani vám věřit, ale buďte si jisti, že časem, ve správném okamžiku, si na všechna ta slova s jistotou vzpomene a dobře míněné rady ocení. Třeba mu pomůžou ve chvíli, kdy to bude potřebovat.

...
...
Autor: istock

1. Nelekej se předem všeho nového, střední škola je pro tebe jen odrazovým můstkem do dalšího života, má ti pomoci zorientovat se ve světě a objevit, čemu by ses rád nadále věnoval. Rozšíří ti obzory a nasměruje tě na další cestu.

2. Je úplně normální a přirozené, když budeš zpočátku bojovat s nejistotou a obavami, když pocity nadšení během chvilky vystřídají smutek nebo obavy, aniž bys k tomu měl konkrétní důvod.

3. Navážeš nová přátelství, z nichž některá ti zůstanou po celý život, zažiješ spoustu zábavy a radosti, také ale zklamání a rozčarování, křivdy. Do tvého života budou vstupovat další lidé, někteří zůstanou, jiní po čase odejdou. Každý z nich tě ale jistě něco naučí, otevře ti oči, ukáže směr nebo ti udělí důkladnou lekci. Za to všechno buď vděčný, budeš pak o to moudřejší. Právě takhle se sbírají cenné zkušenosti.

4. Vzpomínky na dobu středoškolských studií se ti vryjí do paměti a na některé zážitky nikdy nezapomeneš. Ať už budou veselé a vtipné, dojemné nebo i takové, které tě potrápí a udělají na čas nešťastným.

5. První láska. Je téměř jisté, že než dospěješ k maturitě, šíleně se zamiluješ. Možná jednou, možná víckrát, pokaždé to ale bude k neunesení, vzrušující, krásné, frustrující, bolestné a hodně vyčerpávající. Příznaky nemoci zvané zamilovanost jsou: celodenní nekontrolovaný úsměv, šimrání a motýli v břiše, pocení, bušení srdce, bolavý žaludek, nepřetržité snění, roztodivné spontánní čmáranice na jakýkoli kus papíru, několikahodinové zírání do zdi a potřeba v jednom kuse o objektu své touhy mluvit. Kdykoli a s kýmkoli.

6. Tvé tělo se začne chovat doslova šíleně, nenech se tím vyděsit. Budeš se víc potit, objeví se vyrážka a pupínky, vlasy se budou mastit, holkám se zakulatí křivky, klukům se začne měnit hlas. Nauč se mít rád tu „jinou osobu", kterou vidíš v zrcadle. Veškeré tyto nepříjemnosti jsou přirozenou a nezbytnou součástí procesu dospívání a nejsi v tom sám!

7. Buď čestný a laskavý ke všem lidem, se kterými se setkáš. Úsměv tě nic nestojí a zmůže zázraky, leccos dokáže změnit nebo zachránit. Pokora, nadhled a slušnost jsou tvé největší benefity.

8. Buď statečný, nevzdávej nic předem a staň se v dobrém slova smyslu vůdcem. Vytvářej svou vlastní cestu a nenech se příliš omezovat a ovlivňovat míněním druhých. Buď hrdý na to, jaký jsi, nezalekni se problémů, ale nauč se jim důstojně čelit.

9. Buď ohleduplný a láskyplný ke svým rodičům. Neodstrkuj mámu, když tě bude chtít políbit na rozloučenou, obejmi otce při každé příležitosti, která se ti naskytne. Protože jednoho dne tady rodiče nebudou a pak tě každá promarněná šance bude neskutečně mrzet.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku