Dělá vaše dítě přijímačky nebo maturuje? Co dělat, abyste to přežili?

  • Dělá vaše dítě přijímačky nebo maturuje? Co dělat, abyste to přežili?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. dubna  2017 
     06:00

    Tak za prvé je nutné si uvědomit, že přijímací zkoušky na střední školu nebo maturita jsou vlastně takový sportovní výkon. No, a jako každý takový i tenhle nemusí nutně skončit vítězstvím. Pokud se vaše děti ale aspoň trochu připravovaly, pak nemá cenu se stresovat. Jak tohle období ulehčit sobě i dětem?

  • 1. Netrvejte nutně na škole, kterou jste si vysnili

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kladete-li až moc velký důraz na to, aby se dítě dostalo i se čtyřkami na gymnázium, protože VY JSTE ten gympl přece taky dělali, zmírněte. Čím více budete lpět na tom, aby se dostalo dítě právě na tuhle školu, tím více bude úzkostné a tím víc bude hrozit, že se tam nakonec nedostane. Může se taky stát, že se dítě takříkajíc „přetrénuje“, takže ho korigujte, dovolte mu, aby si zahrálo i počítačovou hru nebo vyběhlo ven za kamarády. 

     

    Tak tohle se snad vašim maturantům nestane! 

     

     

  • 2. Z neznámé situace udělejte známou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jestli je na to ještě čas, pak s dětmi vyzkoušejte zkoušky nanečisto. Tím získáte vy i dítě co nejvíc informací o průběhu přijímacích zkoušek, a snížíte tak strach z neznáma. Tyhle testy můžete udělat doma a klidně i několikrát za sebou. Jasně si pak můžete pojmenovat to, co vám nejde, nebo naopak v čem je dítě silné v kramflecích. Je taky fajn připravit potomka na situaci, kdy si nebude vědět rady. Svému nejstaršímu synovi, který letos maturuje, jsem například poradila, aby nepsal složitá souvětí a u ústní maturity mluvil za každou cenu, i kdyby to bylo mimo mísu. Hlavně nemlčet!

     

  • 3. Když to neudělá teď, svět se nezboří – ještě má dva pokusy

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Linka bezpečí má každý rok spoustu práce s žáky či studenty, kteří se těsně před zkouškami zhroutili. Přitom vlastně o nic nejde, a to ani v případě maturity. Zkuste se na to dívat z té lepší perspektivy – když vaše dítko nesloží maturitu v řádném termínu, má ještě 2 pokusy. Jo, a ještě něco. I když na jaře dítě neuspěje, nemusí jít k opravnému termínu na podzim. Je na něm, v jakém zkušebním období se k opravné zkoušce přihlásí, ale musí to být do 5 let od úspěšného ukončení posledního ročníku střední školy. To je přece dobrá zpráva, ne? Takže klid.

  • 4. Nenechte ho v tom plavat

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Buďte za každou cenu dítěti oporou, nestresujte ho ještě víc, než samo je. Zvláště škodlivé jsou úzkostné babičky, které každý den 10 x telefonují svým vnukům a vnučkám s dotazem: Honzíčku, a učíš se? Samozřejmě, že se učí, babičko. A jestli se neučí, je to holt jeho blbost. Ze zákona si dítě může podat na střední školy dvě přihlášky, víc ne. Mějte na paměti, že když se nedostane ani na jednu, opět platí: Svět se nezboří. Ve druhém a dalších kolech přijímacího řízení NENÍ počet přihlášek omezen a je ještě spousta jiných škol než váš vysněný prestižní gympl, se kterým byste se chlubili u sousedů. Ve finále je důležitější, aby se z vašeho dítka nestal „středoškolský turista“, který bude střídat jednu školu za druhou, protože se mu v té původní nelíbilo.

     

  • 5. Bylinky vyřeší spoustu problémů

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nemáme na mysli samozřejmě marihuanu ani jiné návykové látky, ovšem rozhodně stojí za to vyzkoušet přírodní preparáty, které pomáhají proti úzkosti a stresu, jako například meduňka, třezalka, heřmánek či rakytník. Můžete je uvařit jako čaj nebo je nasypat svému maturantovi do vany (pokud vás tedy nechá). Podobně jako bylinky funguje zázračně zelená barva. Nemusíte samozřejmě ze dne na den vymalovat byt nazeleno, ovšem můžete povléknout zelené povlečení, koupit synovi zelenou propisku nebo zelený hrnek na čaj. Jo, a skvělý balzám na nervy jsou i rybičky. Ty bych klidně doporučila pořídit, i kdyby to mělo být „jen“ kvůli maturitě nebo přijímačkám.

     

  • 6. Kyslík a z očí do očí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vzpomínám, když jsem kdysi dávno maturovala já a když jsem se chystala později na každou zkoušku na vysoké škole – VŽDY mi pomohla svižná procházka těsně předtím. Ano, kyslík je stejně zázračný jako bylinky nebo barvy (samozřejmě i znalosti). Důkladné prokysličování mozku je důležité, dokonce nezbytné! No, a pohled z očí do očí? Ať se děje cokoli, řekněte svému potomkovi, aby se zkoušejícím díval do očí, případně se mírně pousmál – to nikdy není na škodu. Hlavně žádná křeč.

     

  • 7. Co dělat, když bude mít okno?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Samozřejmě, oknu se nejlíp předchází tím, že se vaše dítě systematicky připravovalo. Ovšem okno se může přihodit komukoli a v takovém případě často nepomůže ani nápověda. Pokud to ještě jde, snažte se dětem říct, že není cílem nadrtit se vše nazpaměť, ale učit se tak, aby chápalo souvislosti a dokázalo ve finále „okecat“ i to, co neumí zrovna na jedničku. Nevzpomene si na datum narození významného českého básníka? Nevadí, pokud o něm ale ví třeba to, že psal erotické milostné dopisy, přesvědčí komisi aspoň o tom, že ví, o koho jde. Nejdůležitější rada zní: Synu, dcero, nezasekávejte se na tom, co nevíte. A ještě jedno uklidnění: Maturitní/přijímací komise vás nechce načapat na tom, CO NEVÍTE, ale chce zjistit, co umíte. A profesorský sbor? Ten si z celého srdce přeje, aby se vašich dětí už zbavil.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku