Skutečné důvody, proč děti lžou! Jak se to liší podle věku a co s tím?

  • Skutečné důvody, proč děti lžou! Jak se to liší podle věku a co s tím?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. srpna  2020 
     06:00

    Moje dítě lže. Něco takového může zřejmě říct skoro každý rodič na světě, protože lhaní patří k věcem, které dítě vlastně musí vyzkoušet, aby zjistilo, co to udělá, jak okolí zareaguje, co mu projde a co ne. Jenže jak na takovou věc reagovat, a co když dětské lhaní přesáhne únosnou míru? 

    Spoustě rodičů vadí dětské lhaní víc než jiné ne zrovna ideální chování. Je to vlastně pochopitelné, ale je dobré vědět, proč děti lžou a v jakém věku se to děje. Do jisté míry je totiž lhaní nedílnou součástí dětského vývoje, dítě si potřebuje vyzkoušet i takové chování. Není proto nutné hned vytasit drakonické tresty. 

  • Rozdíl mezi realitou a fikcí? Žádný!

    Autor: Shutterstock.com

    Juliette Guilbert, autorka knih o výchově, nedávno popsala vlastní zážitek pro web Parenting.com. Vylíčila v něm, jak její čtyřletá dcera zcela přesvědčivě tvrdila, že si tatínek půjčuje maminčiny podprsenky a nosí je tak, aby o tom jeho žena nevěděla. Byl to naprostý nesmysl, ale Juliette nechápala, proč si to holčička vymyslela.

    Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají

    Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají

    Ačkoli přibývá moderních diagnostických metod a stále přesnějších odběrů krve, některé věci se nemění: jakmile přijdete k doktorovi s náběhem na nějakou…celý článek

    Děti přece lžou, když se chtějí vyhnout trestu nebo když třeba chtějí další sladkosti, ale vypadalo to, že malá Lillian lhala jen tak, pro zábavu, a že je pro ni těžké připustit, že něco se nestalo ve skutečnosti. "Mám trvat na tom, že to prostě dělat nesmí? Nehrozí, že z ní bude patologický lhář? Nebo bych tím naopak zničila její kreativitu?" uvažovala matka dívky. Obrátila se na odborníky. 

    A dozvěděla se, že dívčino chování je normální. "Malé děti skutečně často nedokážou poznat rozdíl mezi pravdou a fikcí," řekl dětský psychiatr Michael Brody z Potomacu.

  • Jsou děti, které lžou, chytřejší?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Dětské lhaní může dokonce být svého druhu předností. „Předškoláci s vyšším IQ lžou častěji,“ vysvětluje  Angela Crossman, profesorka psychologie na John Jay College  v New Yorku. Podle ní také takový sociální trénink může vést k dobrému začleňování mezi lidi v pozdějších letech. 

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

    Samozřejmě ne všechny dětské lži lze odbýt mávnutím ruky, zvláště pokud vám záleží na tom, aby z vašeho dítěte vyrostl poctivý člověk. Proto je dobré vědět, co je v jakém věku normální a jak na to reagovat. 

  • Batolata: první malé lži

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Typická batolecí lež? Zeptáte se, zda má plnou plenku, a ono to popře. A vy si přitom jste jistí, že vám dítě rozumí a že dobře ví, jak na tom s plenkou je. Spousta dětí nemá ráda přebalování, a proto se uchylují ke lži. 

    Zrovna tak jsou batolata schopná popřít, že třeba něco rozbila, ačkoli je nabíledni, kdo to udělal, ale to ještě nedokážou posoudit. Nemá však smysl je za to trestat, protože netuší, co dělají špatně, lžou bezelstně, aby získala nějakou výhodu, případně se vyhnula hněvu rodičů. 

    Podle psychiatričky Elizabeth Berger to platí i pro případ, kdy by třeba batole tahalo kočku za ocas a tvrdilo, že to udělal jeho imaginární kamarád. Nemá smysl se snažit dítě udolat argumenty, že to bylo ono, lepší je mu vysvětlovat, že to kočku bolí. 

  • Předškoláci: mistři báchorek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Věk mezi třemi a pěti lety patří neviditelným imaginárním přátelům, strašidlům pod postelí a mluvícím věcem. Podle psychologů to vlastně ani nejsou klasické lži, když dítě například tvrdí, že má imaginárního kamaráda, který stejně jako ono samo nejí zeleninu, ale má hodnou maminku, která ho k tomu nenutí. Zdá se také, že některé děti podobné fantazijní přátele vyloženě potřebují k tomu, aby se dobře vyvíjely, tyto postavy většinou zmizí stejně náhle, jako se objevily. 

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    Právě jste porodila a jste vyčerpaná. Fyzicky, psychicky a hormony s vámi cloumají horem pádem. Samozřejmě taky zažíváte euforii a blaženost s vaším…celý článek

    Rozhodující je, zda je dítě jinak vyrovnané a zdá má i normální vztahy v reálném světě, pak není třeba mít kvůli jeho fantazírování nějaké obavy. Je to často také dobrý způsob, jak zpracovat nové podněty a zážitky. 

  • Školáci: mají své důvody

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jedna matka na internetu popisovala, jak ji naštvali její dva synové, šestiletý a osmiletý, když z jednoho šuplíku doma zmizel nemocniční náramek, který měla jejich mladší sestra na ruce poté, co se narodila. Matka si schovávala tyhle náramky od všech tří dětí, teď jeden zmizel a holčička to udělat nemohla, protože byla příliš malá, než aby to dokázala. 

    Po matčině křiku se mladší z kluků přiznal, ale nedokázal říct, proč a jak to udělal. Nakonec se ukázalo, že pachatelem byl starší z  dvojice bratrů, který se rozbrečel a přiznal. To, že se bratr pokusil vzít vinu na sebe, je vlastně velkým vývojovým krokem dokazujícím, že dítě je citlivé. 

    Jak rostou děti Angeliny Jolie, Mily Kunis, Victorie Beckham a dalších? Podívejte se!

    Jak rostou děti Angeliny Jolie, Mily Kunis, Victorie Beckham a dalších? Podívejte se!

    Zatímco rozvádějící se herečka Angelina Jolie se svými dětmi nadále cestuje po celém světě, jiní si užívají většího klidu. Zpěvačka Gwen Stefani se…celý článek

    Zrovna tak platí, že v tomto věku děti lžou, protože nechtějí zklamat rodiče, bojí se trestu, chtějí získat nějakou výhodu. Než děti vykážete do jejich pokoje za to, že vám lhaly, zkuste zjistit, proč to udělaly. Nebývá například vaše reakce na sdělení, které se snažily zakrýt lží, zbytečně tvrdá? 

  • Dospívající: překrucování pravdy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dítě začíná být tajnůstkářské – ne kvůli tomu, že by vám něco nemohlo říct, ale zkrátka nechce, vy to zkuste respektovat. Podle psychologů by dokonce nebylo normální, aby vám dítě třináctileté a starší říkalo úplně všechno. 

    Děti od deseti let výše celkem často lžou o tom, zda si čistily zuby, udělaly nějaké domácí práce, nebo o tom, zda se mají něco učit. Pokud to přesahuje určitou míru a dítě to dělá, přestože jste to s ním řešili, je možná čas obrátit se na odborníka. Ani ne tak kvůli tomu, aby ve vašem dítěti objevil patologického lháře, ale spíše kvůli tomu, aby vám pomohl rozklíčovat, co dítě k takovému chování vede. Může za tím klidně být nějaké napětí nebo setrvalá úzkost. 

    Firma si na focení oblečení vybrala holčičku s Downovým syndromem. Lily to jde skvěle!

    Firma si na focení oblečení vybrala holčičku s Downovým syndromem. Lily to jde skvěle!

    Tahle malá holka boří konvence. Dvouletá Lily Beddall právě získala modelingovou smlouvu s velkým britským řetězcem Matalan, který se zaměřuje na módu…celý článek

    To musíte vidět! Miminko se poprvé setkalo s kočkou

    To musíte vidět! Miminko se poprvé setkalo s kočkou

    Těžko říci, co si myslí kočky, když se poprvé setkají s novým členem domácnosti. Možná ho nenávidí, možná je jim to jedno, často na něj žárlí. Každopádně…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku