Proč byste neměli nechávat starší děti, aby hlídaly sourozence

  • Proč byste neměli nechávat starší děti, aby hlídaly sourozence
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. března  2017 
     06:00

    Je to tak lákavé! Máte děti pár let od sebe, tak proč by to starší nemohlo vyzvednout mladší z družiny nebo ho pohlídat doma, když si potřebujete někam odskočit? Je to vlastně normální, ne? Ale skrývá to v sobě i rizika, která si člověk nemusí hned uvědomit. Upozorňuje na ně web BrightSideMe. Co si o tom myslíte vy? 

  • Nenápadné počátky

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Často to začíná nenápadně. "Dej pozor na bráchu, víš, že je ještě malý, jen skočím do obchodu pro kafe," řekne matka, zatímco děti si hrají se stavebnicí a vypadá to, že se nic špatného nemůže stát. Většinu se vážně nestane, stejně jako tehdy, když starší dítě poprosíte, aby dohlédlo na to mladší spící, protože potřebujete odběhnout. 

    Pokud se batole probudí a pětiletá sestra ho dokáže uklidnit tím, že na něj mluví, nejspíše na sebe bude dokonce hrdá, jenže to tak hladce proběhnout nemusí, menší dítě se může uhodit, spadnout, plakat, a to je pro sotva o pár let staršího sourozence šokující a mimořádně náročná situace. 

  • Pozor na malé fyzické rozdíly

    Jakmile je mezi dětmi menší než dvanáctiletý věkový rozdíl, je prakticky jisté, že starší sourozenec nemůže toho mladšího fyzicky zvládnout. Jasně, na pár minut při vaření by ho hlídat mohl, ale neměli byste je nechávat delší dobu samotné doma. Pokud je jedno dítě starší třeba jen o tři roky, tak je i pět minut mnoho. 

    Jasně, spousta lidí namítne, že to tak zažívali v dětství a sami to tak dělali nebo dělají a nikdy se nic nestalo. "Ale já pracuju v nemocnici. A viděla jsem, co dokážou vařící voda, horká žehlička, strkání věcí do nosu, spolknutí malé hračky, zažila jsem i to, když dítě vypadlo z okna," citoval web psycholožku Katarinu Demina. Podle ní sedmileté dítě zkrátka nedokáže odradit pětileté od nebezpečného chování, naopak – klidně se k němu přidá. 

  • Když je rozdíl 12 let a více

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dítě starší o 12 a více let naopak péči o mladšího sourozence, samozřejmě s výjimkou miminek, zvládne bez potíží. Ale neměli byste mu to nařizovat, naopak: pokud by šlo o delší časový úsek nebo pravidelné hlídání, stojí za úvahu, že mu nabídnete i nějakou odměnu. Nemusí to nutně být peníze. 

    Protože nejde jen o to, aby si potomci spolu hráli nebo aby mladšího sourozence starší zabavil, ale předáváte na něj i velkou zodpovědnost. Připravujete ho také o jeho osobní čas, takže je na místě mu to oznámit s dostatečným předstihem. 

  • Platit či neplatit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když poprosíte šestileté dítě, aby hlídalo dvouleté, než si dojdete na wc, dá se to brát jako běžná provozní záležitost, jakých řešíte x denně. Ale pokud chcete jít do kina, a proto potřebujete, aby patnáctiletý potomek několik hodin hlídal pětiletého, už byste mu to neměli jen tak nařídit. A na místě je i nějaká odměna za takovou službu, co myslíte? 

    Retro hračky jsou zpět! Nafukovací slon, beruška na klíček i igráček

    Retro hračky jsou zpět! Nafukovací slon, beruška na klíček i igráček

    Pamatujete si na ně z vlastního dětství? Mnohé z hraček, k nimž se hodí přízvisko retro, se dají pořídit i dnes. A baví i současné děti. Které stojí…celý článek

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Zatímco někteří rodiče děti v jídle nijak neomezují a doufají, že z případných špeků vyrostou, jiní nutí už pětileté holčičky, aby si hlídaly, kolik…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku