Jak reagovat, když vám dítě řekne: "Nenávidím tě!"

  • Jak reagovat, když vám dítě řekne: "Nenávidím tě!"
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. března  2017 
     06:00

    Děláme pro ně to nejlepší, bezmezně je milujeme, a pak nám najednou vmetou do obličeje, že jsme "ta nejhorší máma na světě" a že "nás nenávidí". Jestli už jste měla tu čest slyšet právě tuhle větu, pak asi víte, že dokáže pořádně zabolet. Co jim na to odpovědět a jak správně reagovat?

  • 1. Zachovejte klid a neberte to osobně

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Bill Corbett, autor knihy Love, Limits & Lessons: A Parent’s Guide to Raising Cooperative Kids, říká, že i když nás ta slova ranila, musíme udržet svoje emoce na uzdě. Je to i příležitost ukázat dítěti svou sebekontrolu. Přestože je skličující slyšet „nenávidím tě“, berte v úvahu, že je vaše dítě ještě ve stadiu vývoje, kdy bojuje s tím, jak se vyjádřit. Vaše dítě vám chce pravděpodobně říct, že je naštvané kvůli něčemu, co jste udělala, nebo spíše kvůli něčemu, co jste mu nedovolila. Hlavně si tenhle druh „útoku“ neberte osobně.

  • 2. Dejte dítěti najevo, že taková slova ubližují, a neskočte mu hned na špek

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přijměte bolest, ale zkuste se vyhnout handrkování, reagujte klidně a neutrálně, například: „Hm...“ Nebo: „Ale.“ Rozhodně dítě netrestejte. Když to dítě vysloví poprvé, můžete zkusit jeho slova ignorovat, možná je nebude opakovat. Dejte dítěti najevo, že taková mluva je nepřípustná, a naučte ho alternativní způsoby, jak vyjádřit nespokojenost. Jak radí psycholožka Caroline Winkler, řekněte dítěti, že jste ochotná diskutovat o věcech, ale jen když s vámi bude mluvit zdvořile.

     

  • 3. Vyhněte se nutkání vrátit mu to

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Možná jste tak naštvaná, že vám to dítě řeklo, že máte sto chutí mu to vpálit zpátky. Je to normální lidská reakce, chovat se defenzivně, když vás někdo napadne nebo vám ublíží. Jak radí Bill Corbett, zkuste se raději kousnout do jazyka a uvědomte si, že to bylo vaše vlastní dítě, které milujete a které miluje vás, a že to, co řeklo, ve skutečnosti nic neznamená. Mějte na paměti, že když i vy zareagujete křikem nebo hrubými slovy, můžete ztratit kontrolu nad situací, a zatáhnete tak oba do konfliktu.

  • 4. Berte na vědomí pocity dítěte

    Autor: iStock

    Je dobré, když necháte děti, aby vyjadřovaly svoje pocity, a mluvte s nimi o nich. V budoucnu pak dítě nebude nuceno explodovat a vyjadřovat nespokojenost právě slovy „nenávidím tě". Hovořte o tom, co je příčinou jeho zloby, a snažte se pojmenovat důvod, proč je dítě naštvané. Tím mu pomůžete spojit intenzivní pocit s danou situací.

     

  • 5. Změňte téma, ale trvejte na svém

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokuste se změnit téma a přesměrovat pozornost dítěte jinam, od jedné činnosti ke druhé. Ujistěte dítě, že ho máte pořád ráda, i když říká, že vás „fakt nenávidí“. Možná se budete muset v ten okamžik trochu přemoci, ale zkuste to. Pokud vám dítě řeklo, že vás nesnáší, protože jste mu něco nedovolila nebo zakázala, trvejte i nadále na svém, i když vás nenávistná slova vytáčejí. „Vidím, že jsi pořád naštvaný, ale přecházet silnici na červenou opravdu nebudeš! Pokus se příště vyjádřit nesouhlas bez ošklivých slov.“

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku