Mohou být ze sourozenců nejlepší přátelé? 4 tipy, jak toho dosáhnout

  • Mohou být ze sourozenců nejlepší přátelé? 4 tipy, jak toho dosáhnout
    Foto: Profimedia
    Sdílej na facebooku
    31. března  2017 
     06:00

    Ne každý sourozenecký vztah vykvete v přátelství v dospělosti, ovšem když to vyjde, může vzniknout opravdu hezký vztah, který se může dokonce vyplatit. Když totiž sourozence budete nejvíc potřebovat, budou připraveni vám vždycky pomoct. Které čtyři základní vlastnosti jsou pro sourozenecký vztah důležité a proč?

     

  • Poctivost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V každém přátelském, romantickém, profesním i rodinném vztahu je poctivost základním stavebním kamenem. V pevných rodinách jsou obvykle sourozenci schopní velké upřímnosti. Když se nad tím zamyslíte, sourozenci vidí většinou jeden druhého v tom nejlepším světle, ale zároveň i v tom nejhorším. Sourozenci často slouží jako první „kryt“, třeba před rodiči. Poctivost mezi sourozenci poskytuje prostor pro vyjádření rozdílů, aniž by jeden z nich cítil potřebu cokoli předstírat. Ovšem poctivost není o tom, vnutit tomu druhému své přesvědčení o něčem sporném, tím by se naopak riskovalo narušení emocionální intimity. Upřímnost je o pocitech, přesvědčení a postojích.

     

  • Loajalita

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodinná loajalita či oddanost je něco, co je nám dáno a díky čemuž se členové rodiny vzájemně podporují a brání jeden druhého. Sourozenecký vztah je vlastně zajímavá kombinace nezpochybnitelné loajality, která existuje u osob, které spolu potenciálně intenzivně soupeří na domácí půdě. Ovšem v okamžiku, kdy se dostanou mimo zdi svého domova, rodinná čest je pro ně důležitější než soupeření. „Věrnost mezi členy rodiny může být až ohromující a velmi silná. Ukázky loajality se mohou objevit už v raném dětství, když se sourozenci navzájem sebe zastávají, brání se před šikanou či drží tajemství,“ říká Suzanne Degges-White z Northern Illinois University. Mělo by však vždy jít o zdravou loajalitu, nikoli o slepou, která může signalizovat rodinné dysfunkce.

     

  • Důvěra

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Důvěra je složitá věc – jednak jde o důvěru, kterou v někoho máte, jednak o vlastní důvěryhodnost, kterou ten druhý také očekává. Domov je často jediným místem, kde se lidé cítí dostatečně bezpeční, kde jim ostatní „lízají rány“. Panuje-li mezi sourozenci důvěra, pak jeden před druhým nemá potřebu zatajovat své slabiny, sourozenci se mohou procvičovat v posilování a sdílení důvěry. Někteří rodiče však vychovávají děti k tomu, aby nikomu raději nevěřily, což může v pubertě a dospělosti negativně ovlivnit vzájemnou sourozeneckou důvěru.

     

    Podívejte se, jak se dvacetiměsíční holčička pokouší přebalit svého mladšího sourozence:

     

     

  • Podpora

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak říká Suzanne Degges-White, sourozenci mohou projevit podporu svým bratrům a sestrám v mnoha ohledech. Někteří jsou připravení nabídnout emocionální podporu a mnozí jsou ochotní poskytnout pomoc materiální – v dětském věku hračku, drobnosti, v dospělosti pak třeba peníze či střechu nad hlavou. Podle průzkumu vyhledávají sourozenci mužského pohlaví spíše materiální pomoc, sourozenci ženského pohlaví daleko více nabízejí emocionální podporu. Bez ohledu na pohlaví pak všichni sourozenci těží ze vzájemné podpory. Sourozenci spolu můžou soupeřit, hádat se, prát se – ovšem jakmile dospějí, mnozí z nich si uvědomí, jak je fajn mít jeden druhého.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku