Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží
Neurážejte vlastní děti směšnými pojmenováními částí jejich těla
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
19. května  2020 
 06:00

Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček". No, uznejte sami, občas musí být z těchto pojmenování trochu zmatení, zvláště pokud každý v rodině používá něco jiného. Otázka zní: Jak nazývat před dětmi pohlavní orgány? Sexuologové mají jasno: Děti by měly znát správné označení pohlaví. Klidně používejte v intimních chvílích dětské názvy, ale netajte jim ty správné. 

Mnoho studií prokázalo důležitost poučení dětí o správných názvech sexuálních částí těla. Přesná terminologie je prý velmi důležitá, a to i v brzkém věku dítěte. Ale ruku na srdce, kdo z vás malému dítěti říká, že má penis, popřípadě vaginu – nebo ještě lépe vulvu (což je správný výraz pro to, co je z pohlavního ústrojí na dívce vidět – pozn. redakce)?

„Já bych tedy slovo vulva nepoužila ani v dospělosti. To je slovo jak z lékařské zprávy,“ říká pětatřicetiletá Hana z Prahy. A zřejmě přesně vystihla důvod, proč se pro intimní partie vymýšlejí různé něžné přezdívky. Vždyť i v dětské knize Jak jsem přišel na svět se píše o "kolíčku" a "štěrbince".

10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

Děti jsou tvorové zvídaví. Často rodiče přímo atakují záplavou otázek. Jak na ně reagovat? Rozhodně je neodbývejte. Vše jim vysvětlete úměrně jejich…celý článek

Pipinka je kur!

Moje babička používala slovo „čudlinka“, sama nevím, jak na to přišla, ale chtě nechtě ho používám u své téměř čtyřleté dcery dál. A nejsem sama. Hodně mých známých používá pro označení genitálií roztomilou dětskou terminologii. Nejčastěji zřejmě mluví o "pindíkovi", u holčiček pak o "pipince".

"Když jsem před synovcem řekla slovo pipinka, sestra na mě hodila ošklivý pohled. Ovšem netuším, o co je lepší výraz našeho dětství buchta, mám k tomu slovu ambivalentní vztah," říká třicetiletá Kristýna. "Pipinka je prostě kur," směje se její sestra, dvaatřicetiletá Markéta. Obě se shodují, že ani výraz "buchta" není úplně ideální. Jak tedy dětské pohlavní orgány nazývat?

Jak vysvětlit dětem rozdíly mezi mužem a ženou? Podívejte se na video:

Ruka je také ruka

"Je v pořádku, když rodiče hovoří o pindíkovi, broskvičce nebo prcince. Je ale dobré dítěti říct, že se ten orgán jmenuje penis, u dívek vagina nebo vulva. Jsou to slova, která dítě buď akceptuje a zapamatuje si je, nebo je zapomene, ale později lze na tom stavět a správné označení si připomenout,“ vysvětluje sexuolog Ondřej Trojan, který celý problém popisuje i v knize Jak mluvit s dětmi o sexu.

S ním souhlasí i sexuoložka Laura Janáčková: „Když hovoříme o ruce nebo jiné části lidského těla, než jsou genitálie, nad pojmy většinou nepřemýšlíme,“ říká. Stejně tak by to podle jejího názoru mělo být i u výrazů pro mužský a ženský genitál, dítě by mělo znát i jejich normální název.

Někteří rodiče si ale myslí, že zdrobněliny dítěti rozhodně neublíží: "Já občas řeknu bezmála pětileté dcerce, aby si umyla tlapky, případně packy, místo ruce. Rozhodně se neobávám, že to bude říkat i v dospělosti či v pubertě," myslí si dvojnásobná matka Hana.

Šikovná holčička? Zapomeňte, děti se chválit nemají, tvrdí část rodičů

Šikovná holčička? Zapomeňte, děti se chválit nemají, tvrdí část rodičů

Pamatujete? Po roce 1990 začala v Česku přísná výchova ustupovat a děti se začaly chválit. Za všechno, všude a pořádně nahlas. To se poslední roky…celý článek

Zdrobněliny nám pomáhají

Kniha Jak mluvit s dětmi o sexu ale hovoří jinak. "Pokud rodiče užívají nepřesné názvy sexuálních částí těla, vysílají signál, že jsou tyto partie nějak divné nebo že je s nimi něco v nepořádku, popřípadě by se o nich nemělo mluvit. Děti jsou pak v rozpacích a za své genitálie se stydí," píše se v ní.

„Rodiče si zdrobnělinami vypomáhají, někdy jsou vhodné a jindy méně, ale určitě je potřebné, aby nejpozději ve školním věku již děti znaly anatomické názvy reprodukčních orgánů,“ vysvětluje sexuoložka Janáčková. A záleží na nich, jestli správné názvy používat budou, nebo nebudou.

Třeba jako v rodině čtyřiatřicetileté Adély z Milovic. Její šestiletá dcera a o dva roky mladší syn už mají o názvech pohlavních orgánů jasno: „U nás je to penis a vulva, případně vulvička. Copak mám mezi nohama slepici? A od kolika let by lidé měli začít pojmenovávat části svého těla normálně, když ne jako děti?“ vysvětluje, proč zvolila právě toto názvosloví, a dodává, že nejhorší je téměř dospělý muž, který mluví o svém penisu jako o "pindíku" a o dámském přirození jako o "pipince".

První setkání miminka s rodiči: Neuvěřitelné, dojemné i syrové záběry!

První setkání miminka s rodiči: Neuvěřitelné, dojemné i syrové záběry!

Den matek se dá slavit různě. Facebooková stránka Birth Becomes Her, která se zaměřuje na záběry z porodů, zveřejnila krásné…celý článek

Nadávky a nepřesná označení

Děti Adély jsou sice poučené, ovšem může se stát, že úplně jiné názvy uslyší od kamarádů. Co pak? Podle Trojana je v pořádku, když v tu chvíli řeknete: „Někdo říká lulánek, ale je to trochu hloupé slovo. Správně se říká penis a bude lepší, když to budeš říkat také tak.“

Pokud vám označení "penis" přijde drsné, vězte, že na základní škole čekají děti i mnohem peprnější výrazy. Spolužáci se často označují názvem pro mužský pohlavní orgán, dnes už to podle sexuologů dělají i prvňáci. V tomto případě je dobré dítěti objasnit, že tento název je velice neslušný a rodičům se nelíbí. "Vysvětlete dítěti, že je to hanlivé označení pro penis, které druhého uráží, a rozhodně by se nemělo používat," doplňuje sexuolog.

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

To, že se téměř 80 procent všech dospělých žen aspoň jednou za život potká s genitální kvasinkovou infekcí, ví snad každý. Ovšem víte, že taková infekce…celý článek

Asi se shodneme, že slova "penis" a "vagina" nejsou nikterak zvukomalebná, jsou to prostě výrazy z učebnice. Máme však spoustu synonym, která nejsou vysloveně vulgární, a přece jsou přesnější než "to" nebo "tam dole". Ať už o pohlavních orgánech mluvíte tak či tak, je důležité, aby se děti uměly vyjádřit a pojmenovat je, kdyby došlo k případnému zranění nebo nedejbože sexuálnímu zneužití.

"Nechcete-li užívat spisovnou terminologii, dohodněte se na jasném slovníku, aby sdělené informace byly vždy přesné. Hodí se to a staršímu dítěti lze pak názvy korigovat," radí sexuolog. 

Musím říct, že toto téma vzbudilo mezi mými známými velký zájem. Asi nejzajímavějšími pojmenováními jsou "lofásek" či "kamarád" u chlapečků a "dudynka" či "cikulka" u holčiček. Neméně zajímavé je i místopisné označení "přeďulka". 

Co vy, jak nazýváte před dětmi pohlavní orgány? A jak je nazývali vaši rodiče? Napište nám přímo pod článek.

Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

Prarodiče hrají v životě dítěte velmi důležitou roli. No, uznejte sami, kdo z nás nevzpomíná na dětství a léto strávené u babičky nebo dědečka? Ovšem…celý článek

Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku