Děti? Ne, děkujeme! Tyhle krásky se nestaly matkami. Proč?

  • Děti? Ne, děkujeme! Tyhle krásky se nestaly matkami. Proč?
    Herečka Jennifer Aniston hraje v reklamě na leteckou společnost. Sama děti nemá.
    Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    8. července  2017 
     06:00

    Od žen společnost automaticky očekává, že dřív nebo později porodí a vychovají děti. Ale mateřství opravdu není pro každého. Existují ženy, které se rozhodly, že dítě mít nebudou. Tady je deset známých osobností, které říkají, že se z nich matky nikdy nestanou, a vysvětlují důvody. Jak tvrdí americká novinářka, feministka a politická aktivistka Gloria Steinem: "Mít dělohu ještě neznamená, že musím mít dítě." 

  • Jennifer Aniston

    Herečka Jennifer Aniston s manželem Justinem Therouxem.
    Herečka Jennifer Aniston s manželem Justinem Therouxem.
    Autor: Profimedia.cz

    Hollywoodská kráska Jennifer Aniston je snad "nejpropíranější" celebritou, co se týče těhotenství. Otázky, zda už je těhotná nebo kdy bude, plní po celá léta titulní stránky bulvárních deníků. "Pořád se někdo snaží zjistit, zda jsem, nebo nejsem těhotná. A přesně tím dává najevo, že ženy jsou neúplné, neúspěšné nebo nešťastné, pokud nejsou vdané nebo nemají děti. Nemusíme být přece vdané nebo být matkami, abychom mohly být jako ženy kompletní," uvedla herečka pro The Huffington Post. A dodala, že stejně tak může být šťastná a úplná s přítelem nebo bez něho či s dítětem nebo bez něj. "Sami se přece rozhodneme, co je pro nás a naše tělo dobré," doplnila Aniston. 

  • Renée Zellweger

    Renée Zellweger alias Bridget Jonesová také děti nemá.
    Renée Zellweger alias Bridget Jonesová také děti nemá.
    Autor: Profimedia.cz

    Herečka Renée Zellweger, která se proslavila díky filmům Deník Bridget Jones a naposledy se objevila i ve třetím dílu Dítě Bridget Jones, paradoxně po vlastních potomcích netouží. „Mateřství nikdy nebylo mou ambicí," řekla deníku The Times of London. "Nikdy jsem neměla žádné plány a očekávání ve smyslu: Až mi bude devatenáct, udělám tohle, a v době, kdy mi bude pětadvacet, udělám zas tohle. Já prostě beru věci tak, jak přicházejí, den za dnem, a když se něco stane, je to dobře a správně,“ dodala Zellweger. Na otázku, proč děti nechce, odvětila: „Chci být prostě nezávislá a být schopná postarat se sama o sebe. Všechno ostatní je ta omáčka kolem.“

  • Oprah Winfrey

    Americká moderátorka Oprah Winfrey.
    Americká moderátorka Oprah Winfrey.
    Autor: Profimedia.cz

    Zatímco její přátelé snívali o tom, že mají děti, známá americká moderátorka Oprah Winfrey snila o tom, že se stane dalším Martinem Lutherem Kingem juniorem. "Kdybych měla vlastní děti, nejspíš by mě opravdu nenáviděly, protože pořád pracuji a svou práci miluji nadevše. Nejspíš by skončily v nějaké noční talk show, kde by se všem zpovídaly, jak mají strašnou matku,“ řekla moderátorka pro Hollywood Reporter v roce 2013. 

  • Cameron Diaz


    Cameron Diaz s manželem, kytaristou Benji Maddenem.
    Cameron Diaz s manželem, kytaristou Benji Maddenem.
    Autor: Profimedia.cz

    Další herečka, která zajímá bulvární novináře, je Cameron Diaz. O jejím údajném těhotenství spekulují už dlouho. "Mít dítě znamená strašně moc práce. Nechci být zodpovědná ještě za další život, kromě toho svého. Dítě potřebuje péči čtyřiadvacet hodin denně, každý den po dobu osmnácti let,“ řekla Diaz časopisu Esquire v roce 2014.

  • Ellen DeGeneres

    Moderátorka Ellen DeGeneres (vpravo) s partnerkou Portiou de Rossi.
    Moderátorka Ellen DeGeneres (vpravo) s partnerkou Portiou de Rossi.
    Autor: Profimedia.cz

    Americká komička Ellen DeGeneres a její partnerka Portia de Rossi by byly určitě skvělé mámy. Ovšem děti nechtějí. "Upřímně řečeno, pravděpodobně bych byla výborný rodič. Ale dítě je lidská bytost, a pokud si myslíte, že máte vynikající schopnost a nadšení či touhu si je pořídit, je to také hodně práce a odpovědnosti. Nechci to zkazit! Miluji proto naše zvířata," napsala pro magazín People v roce 2004. Místo toho Ellen podporuje ty supernadané děti ve své show. 

  • Kim Cattrall


    Kim Cattrall. Samantha ze seriálu Sex ve městě.
    Kim Cattrall. Samantha ze seriálu Sex ve městě.
    Autor: Profimedia.cz

    Hvězda seriálu Sex ve městě měla vždycky pověst holky, která se nikdy neusadí stejně jako její seriálová postava. „Ptala jsem se sama sebe na to, jestli někdy třeba budu litovat toho, že jsem se rozhodla nemít děti, ale zjistila jsem, že se na rodičovství necítím připravená. Myslím si, že to není sobecké, naopak sobecké mi připadá mít děti jen proto, že to okolí očekává, a pak se k nim třeba kvůli tomu chovat jako špatná matka,“ řekla kdysi.

    Seriálová Samantha přece jen našla způsob, jak být mámou – mateřsky pečuje o herce, s nimiž na place spolupracuje. "Existuje způsob, jak se stát matkou, přestože dítě nemá vaše jméno a nemáte k němu rodný list," uvedla pro rozhlasové vysílání BBC v roce 2015.


    Tátové hlídají děti: Jak si s nimi užívají?



  • Betty White

    Americká komička Betty White.
    Americká komička Betty White.
    Autor: Profimedia.cz

    Věděli jste, že americká babička Betty White není skutečnou biologickou babičkou? Tedy logicky ani matkou. A to byla třikrát vdaná. "Mám ráda děti," řekla Betty v roce 2015 v pořadu Entertainment Tonight a vzápětí dodala: "Jediným problémem je, že z dětí vyrostou dospělí lidé. Prostě dávám raději přednost zvířatům. Je to jednoduché."

  • Gloria Steinem

    Feministka a politická aktivistka Gloria Steinem.
    Feministka a politická aktivistka Gloria Steinem.
    Autor: Profimedia.cz

    Americká novinářka, feministka a politická aktivistka Gloria Steinem dlouho věřila, že bude mít děti, ale jednoho dne se to změnilo. "Dlouho jsem si říkala: OK, vdám se, budu mít děti, určitě to udělám, ale ne teď," řekla herečce Jennifer Aniston v rozhovoru pro Feminist Makers Conference 2014. "Odkládala jsem to na dobu neurčitou, ale pak jsem si naštěstí uvědomila, že jsem skutečně šťastná a že existují další způsoby, jak žít." Gloria Steinem řekla také moderátorce Chelsea Handler: "Každý, kdo má dělohu, ještě nemusí mít dítě – stejně jako ten, kdo má hlasivky, nemusí být operní pěvec."

  • Ashley Judd

    Americká herečka a politická aktivistka Ashley Judd.
    Americká herečka a politická aktivistka Ashley Judd.
    Autor: Profimedia.cz

    Americká herečka a politická aktivistka Ashley Judd je známá tím, že se téměř denně zabývá humanitární pomocí, ale mít vlastní děti nikdy nebylo její prioritou. Raději se stará o děti, kterým chybí matka, než aby měla své vlastní. "Faktem je, že jsem se rozhodla, že nebudu mít vlastní děti, protože věřím, že děti, které jsou již tady, jsou opravdu moje," říká ve svých memoárech s názvem All That is Bitter and Sweet. "Nemusím přece dělat své vlastní děti, když je tolik osiřelých nebo opuštěných dětí, které potřebují lásku, pozornost, čas a péči," říká. 

  • Helen Mirren

    Britská herečka Helen Mirren.
    Britská herečka Helen Mirren.
    Autor: Profimedia.cz

    Také britská herečka a dnes už jedenasedmdesátiletá dáma Helen Mirren se nikdy nedočkala dětí. "Nebyl to můj osud, pořád jsem si myslela, že to přijde, ale nikdy k tomu nedošlo. Nestarala jsem se o to, co si lidé myslí," řekla časopisu British Vogue v roce 2013. S manželem režisérem Taylorem Hackfordem vychovává dvě děti z jeho předchozích vztahů a užívá si roli nevlastní matky. Podle Mirren by si ženy, které nemají děti, neměly myslet, že je s nimi něco v nepořádku. "Nikdy v životě mě nezajímalo, jestli mě kvůli tomu, že nemám děti, okolí soudí, já jsem se svým životem nadmíru spokojená a nic mi ke štěstí nechybí.“

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku