Jak mluvit s dětmi o rasismu a diskriminaci? A co dělat, když se s ní setkají?

Jak mluvit s dětmi o rasismu a diskriminaci? A co dělat, když se s ní setkají?
I když je dítě jiné, ještě to ostatní neopravňuje k tomu ho šikanovat.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. října  2017 
 06:00

Všichni se snažíme své děti chránit, co to jde, ale od některých nepříjemných situací je prostě neuchráníme. Stejně se s nimi setkají, nejčastěji ve škole. Zároveň přejímají spoustu názorů od kamarádů nebo z útržků hovorů dospělých. Jak tedy s dětmi mluvit o nepříjemných otázkách? A jak bychom se měli zachovat, když se vaše dítě setká s rasismem, diskriminací či šikanou (a nemusí se týkat jeho samotného)?

"Děti jsou velcí myslitelé. A jejich svět se netýká jen zábavných a bezstarostných témat," říká psycholožka a autorka mnoha publikací Stephanie O'Leary. Podle ní je proto důležité s dětmi o důležitých tématech mluvit. Samozřejmě úměrně jejich věku.

V dnešní době není výjimkou, že do tříd s dětmi chodí spolužáci z jiných kultur. A malé děti často nemusí vědět, jak s dětmi, které se liší barvou pleti, jazykem, zvyklostmi, ale třeba i chováním, jednat. Dále přejímají spoustu názorů, ať už od spolužáků nebo z médií. A z odlišnosti mohou dostat strach. Na nás rodičích je tedy, abychom jim ukázali správnou cestu.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečí rasismu u nás stále roste. Jak vést děti k toleranci?

Příklad z rodiny je nejdůležitější

Důležité je jít dětem příkladem. Protože ony jsou jako houby, nasávají vše, co vidí a slyší kolem sebe, především však přejímají vzory jednání, které jim ukazujeme. Takže jak se budeme chovat my, budou se chovat i ony, třeba ke spolužákům a spolužačkám jiné barvy pleti.

"Důležité je reagovat na potřeby dítěte. Je možné, že dítě s odlišností žádný problém nemá. Že ten problém je náš jako rodičů. Jsou třídy, kde je tři až pět cizinců, ale pro děti dnešní generace to už žádný velký problém není. V předškolním věku už vůbec," říká psycholožka Lucie Součková.

Je tedy možné, že vaše dítě se s jinakostí vyrovná a vůbec mu to nebude dělat problém. Ale jsou tam i děti jiných rodičů, kteří přinesou jiný názor z rodiny nebo z médií, a s tím je potřeba se popasovat. "Děti se nejlépe učí příkladem. Samozřejmě když se pohybují v rodině, kde je ta jinakost vnímána jako problém, tak těžko pak lze očekávat velkou míru tolerance," dodává psycholožka.

Podle ní velkou roli hraje dospělý-rodič, ale také pedagog. "Jestliže dá signál, že tohle je něco, co vybočuje a je podivné, tak dítě nebo kolektiv velmi rychle přijme jeho názor," říká Součková. Učitelka by proto měla umět děti zapojit a vše dobře vykomunikovat.

ČTĚTE TAKÉ: S dětmi se o terorismu nebojte mluvit. Nepodporujte v nich strach, ale nelžete

Je tu problém. Jak jednat?

"Pokud už tušíte, že ve škole nějaký problém je a některé z dětí je z kolektivu vyloučené, s dětmi mluvte otevřeně, ale nekriticky. V momentě, kdy vy jim budete říkat, že to není hezké, že se s ním nekamarádí, měli by se s ním všichni kamarádit, dítě si spíše zapamatuje, že se s vámi o tom nemá bavit, než aby změnilo své chování.

Spíše se zeptejte, proč mu odlišný spolužák vadí, v čem ho omezuje. A jestli by se mu nedalo pomoci. Zkuste třeba svému dítěti říct: Já vím, že je to těžké, ale ocenil bych, kdyby sis s ním sedl/a na obědě," radí psycholožka.

Diskriminace.
Diskriminace.
Autor: iStock

Podle ní je velice těžké z pohledu dítěte, které není v problému zainteresované, vyvinout aktivitu, riskovat svou roli v kolektivu a něco udělat. Tlak skupiny je podle ní veliký. "Je těžké se bavit s někým, když všichni říkají: my se s ním nebavíme. Je jednodušší říct: on je strašnej, proto se s ním nebavím. Je to snazší než přiznat: nemluvím s ním, protože se strašně bojím, že by pak nemluvili ostatní se mnou," vysvětluje. "Oni ani dospělí si s tím často nevědí rady, tak problém přehrávají na dětský kolektiv," dodává.

Jako rodič můžete udělat hodně

Jenže vy jako rodič můžete jednat. A pokud v tom navíc nejste zainteresováni, máte tu nejlepší pozici. Stačí jen přijít do školy a poradit se s pedagogy. "Vy jste ten nejlepší hráč, protože vaše díte není ani pachatel, ani oběť, ale zároveň mluví o tom, že se tam něco děje. Stačí se jen neformálně zeptat paní učitelky..." radí psycholožka.

Co když přijde dítě ze školy zklamané?

Další možností je zapojit se. Seznamte se s rodinou vyloučeného dítěte, bavte se s nimi, pozvěte dítě na oslavu narozenin nebo na kroužek, kam chodíte. Samozřejmě, tohle už se dělá hůř, protože jakmile se máme sami angažovat, je to pro nás problém. A to je obrovská škoda. Děti by se mohly od spolužáků z jiných kultur hodně dozvědět. Jaká je jejich země, jaké slaví svátky, jaké jedí jídlo a tak dále...

"V české kultuře tohle moc nefunguje, protože s tím nemáme zkušenost.
V jiných zemích je zvykem, že když se tam přistěhujete jako cizinec, většinou vás pozvou na oslavu nebo nějaký kroužek, do mateřského centra a tak," dodává Součková.

Bohužel, některé průzkumy ukazují (a i výsledky voleb), že rasismus je v některých českých rodinách silně zakořeněn a že jeho prvky děti automaticky přejímají. Jak vést děti k toleranci, si můžete přečíst i v zajímavém článku TADY.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku