Tohle na ně platí! Proč děti nereagují na to, co jim rodiče říkají? Nemohou za to!

Video se připravuje ...
Tohle na ně platí: Proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče
VIDEO: Igor Hellebrandt
Sdílej na facebooku
25. října  2017 
 12:30

Taky rostete, když dítěti řeknete, aby si vzalo čepici, a ono to prostě neudělá? Nebo až za třicet vteřin, ačkoli vy už skoro vybíháte ze dveří, abyste ho stihli přepravit do školky či do školy? Ještě to pár let potrvá, dětský mozek musí dozrát k tomu, aby byl rychlejší. 

"Mozek dítěte bude jednou fungovat jako mozek dospělého, ale dlouho tak nefunguje, nemá ty schopnosti," vysvětluje speciální pedagožka Ivana Procházková, proč děti většinou neposlechnou naše pokyny takzvaně na první dobrou. Mnozí rodiče to přitom považují za důsledek chyb, kterých se dopouštějí ve výchově

To, co do vašeho mozku doteče za pár vteřin, ten dětský zpracuje třeba až za několik desítek vteřin. Nemá proto smysl se na potomka zlobit nebo po něm chtít, aby byl v tomto ohledu rychlejší. Nedokáže to. "Dospělý opravdu myslí mnohem rychleji než dítě," doplňuje odbornice. Proto je podle ní opravdu důležité, když dítěti něco řekneme, tak mu pak dát prostor k tomu, aby mu to do mozku dorazilo.

VIDEO: Proč pokyn "nezlob!" nikdy nezabere?

Video se připravuje ...
Tohle na ně platí: Proč věta nezlob nikdy nezabere? • VIDEO: 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku