7 nejhorších věcí, které matky dělají svým synům. Neděláte je náhodou taky?

  • 7 nejhorších věcí, které matky dělají svým synům. Neděláte je náhodou taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. srpna  2020 
     06:00

    Být mámou je někdy pořádná dřina. A někdy v dobré víře děláme to, co bychom neměly dělat nebo bychom měly dělat méně často. Zvláště pak tehdy, máme-li syny. Chceme z nich přece vychovat sebevědomé, chápavé a citlivé muže, nebo snad ne? Tohle nikdy svým synům nedělejte!

  • Neustále ho ochraňujete

    Autor: iStock

     

    Je fajn, když váš syn ví, že se na vás může spolehnout. Kdykoliv a v jakékoli situaci. Že má ve vás jistotu a že jste pro něj bezpečný přístav. Ovšem některé matky to přehánějí a své syny opečovávají a ochraňují až moc. A to tak, že jim tím zabraňují v  růstu. Ustřihávání křídel ničí a podkopává jejich sebedůvěru a schopnost rozvíjet sociální dovednosti. Milujte své syny, ale nezametejte jim cestičku neustále.

     

  • Mluvíte negativně o jeho otci

    Autor: iStock

     

    Některé mámy často a rády pomlouvají svého partnera a otce svých synů. Časté negativní komentáře se objevují zejména tehdy, když jsou partneři rozvedení. Problémy, které mezi vámi jsou nebo byly, by neměly absolutně narušit vztah mezi otcem a synem.

  • Nenecháte ho dýchat

    Autor: iStock

     

    Matky typu helikoptéra, které dítě pořád sledují a organizují mu život, bývají nejhorší. Honzík musí v pondělí na angličtinu, v úterý na fotbal a plavání, ve středu má klavír, ve čtvrtek keramiku. Přestimulováním dítěte způsobíte akorát to, že dítě začne nevědomky popírat svou osobnost a emoce. Samozřejmě, že je v pořádku, aby se syn učil, jaké jsou hodnoty a že existuje taky disciplína, ale mělo by to mít své hranice.

     

  • Plníte si skrze něj své sny

    Autor: iStock

     

    Nedělejte to, co byste chtěla vy! Nechte syna dělat to, co by chtěl on. Je lepší, když bude mít méně koníčků, ale budou ho bavit. Neočekávejte, že váš syn bude milovat fotbal jen kvůli tomu, že jeho otec je do něj blázen. Nebo že bude krásně zpívat, když vám se hudební kariéra nevydařila. Když ho baví tančit, klidně ho přihlaste do baletu.

  • Zabýváte se jen svými emocemi

    Autor: iStock

     

    Přestaňte být sebestředná a nekoukejte pořád jen a jen na sebe a své pocity. Sledujte, co je opravdu důležité, a učte svého syna, aby byl pokorný, tolerantní, důvěryhodný, zodpovědný a dokázal projevovat emoce. Jedině tak se nebudete muset jednou vypořádat s osamělostí.

     

  • Mluvíte za něj

    Autor: iStock

     

    Občas se přistihnu, že to dělám, a pak bych si nejraději hned nafackovala. Když jdete se svým synem na procházku a někdo vás potká a zeptá se "jak se jmenuje?", vy odpovíte... Dokud neumí syn mluvit, je jasné, že za něj odpovíte. Ale v okamžiku, když nezavře pusu, je dobré, abyste ho nechala odpovědět. Ne vy, ale on se představí. Nikdy neberte synům příležitost odpovídat a mluvit sami za sebe.

  • Kontrolujete jeho osobní život

    Autor: iStock

     

    Tohle platí hlavně pro matky dospívajících synů. Děti mají své vlastní přátele a mají právo na to, si je vybrat. Mají právo jít na první rande a říct vám to jen tehdy, když budou chtít. Nebuďte matkou vyšetřovatelkou, která chce mít neustále přehled o tom, co její syn dělá a bude dělat. Kdo je ta holka? Kdo je ten kluk? O čem jste si povídali? Spousta kluků se ve finále svým rodičům i svěří, ale jen tehdy, když se cítí v bezpečí. Nevyslýchejte syny, dopřejte jim soukromí. Neklaďte moc otázek, když vidíte, že syn nechce sdílet detaily. Jo, a nikdy jim nečtěte textové zprávy.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku