Tohle nikdy neříkejte dětem, když pláčou! Proč a co se může stát?

  • Tohle nikdy neříkejte dětem, když pláčou! Proč a co se může stát?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. února  2020 
     06:00

    Děti brečí, to je přirozené. A někdy brečí dost a dlouho, takže snaha pláč zastavit bývá jednou z nejčastějších aktivit, které rodiče musí umět zvládnout. Bohužel se někdy uchylují k frázím, které nejsou v těchto situacích vůbec vhodné. Které věty byste nikdy neměli vyslovit, když děti pláčou?

    Rodič to může myslet dobře, případně nad tím, co vypustí z pusy, zase tak moc nepřemýšlí. Hlavně ať přestane. Jenže dětský pláč si zasluhuje pozornost a správnou reakci. 

  • Přestaň hned brečet!

    Autor: iStock

    Touto větou dáváte dítěti najevo, že pláč je něco nepříjemného a špatného. Jakmile to budete říkat často, dítě začne potlačovat své emoce a nenaučí se je vyjadřovat. To se bohužel později promítne v dospělosti, kdy nebudou umět zvládat své pocity a kontrolovat je. Co tedy dělat? Je lepší se zeptat, proč brečí, obejmout ho a říct mu, že ho máte rádi.

  • Jestli nepřestaneš, tak uvidíš!

    Autor: iStock

     

    Tahle věta znamená, že dítěti vyhrožujete a že věříte, že násilím se vyřeší i pláč. Tím zvýšíte jeho nejistotu a potlačíte jeho sebedůvěru. Taky je to signál pro dítě, že problémy se můžou řešit i násilím, a to fakt není dobře.

  • Nepřeháněj…

    Autor: iStock

     

    Tím opět znevažujete pocity dítěte a událost, kvůli které pláče. Neposkytujete mu pochopení ani nevyjadřujete podporu, kterou v ten moment potřebuje. Co se stane? Postupně k vám dítě nebude mít důvěru, a když se něco přihodí, nepřijde k vám, aby se svěřilo. Raději buďte ušima a očima pro vaše dítě, aby se mohlo vybrečet na vašem rameni, a dejte mu najevo, že vám může cokoli říct.

     

  • Kluci přece nebrečí!

    Autor: iStock

     

    Sexistická a zastaralá věta, kterou byste neměla nikdy použít! Pláč není pouze pro holky, plakat můžou i kluci, dokonce i dospělí někdy pláčou. Je to projev emocí, který není nijak závadný ani nepatří jen ženskému pohlaví. Co dělat? Prostě to neříkejte a vychovávejte děti rovnoprávně.

  • Zmiz mi z očí, když brečíš, nechci tě vidět

    Autor: iStock

     

    Touto větou vytváříte mezi vámi a dítětem velkou bariéru. Máte dítěti pomoct, aby neplakalo a netrápilo se, nikoli ho odsunout do sklepa, abyste ho neviděla a neslyšela. Tím mu dáváte najevo, že vám je úplně jedno, co dítě cítí.

     

  • Brečí jen mimina, a to ty nejsi

    Autor: iStock

     

    Je jedno, jestli jsou vašemu dítěti tři, čtyři, pět nebo osm let. Touhle větou ho prostě nikdy nefrustrujte. Na slzy má nárok každé dítě bez ohledu na věk. Raději mu řekněte, že i vy někdy brečíte, to mu pomůže vyléčit zraněné srdíčko.

  • Vždyť se nic nestalo, tak neřvi

    Autor: iStock

     

    Pokud dítě spadne nebo si nějak ublíží, neměli byste touhle frází jeho pláč uklidnit. Dítě se musí naučit rozpoznat své chyby a být si jich vědomo. I když pak musí brečet. Vedle toho touto větou snižujete význam jeho bolesti a nerespektujete ji.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku