Ničí moderní technologie současné rodiny? Nové výzkumy říkají, že ne!

Ničí moderní technologie současné rodiny? Nové výzkumy říkají, že ne!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
12. listopadu  2018 
 06:00

Určitě si vybavujete panické titulky a články o škodlivých účincích moderních technologií na rodinný život. Ovšem nejnovější výzkumy naznačují, že to může být právě naopak a že technologie pomáhá rodiny spojovat. Na co vědci vlastně přišli?

Nejnovější studie o rodičovství a vlivu digitálních technologií z prestižní školy London School of Economics zjistila, že pokud se rodina zapojuje do digitálních aktivit, jako jsou sledování filmů, hraní videoher, společně či pokud udržuje kontakt prostřednictvím telefonních aplikací včetně posílání zpráv a telefonování, může to rodinu spojovat a posilovat v ní vazby.

Autoři výzkumu tvrdí, že obava z toho, že by digitální technologie ničila rodinný život, je mylná a že se nemusíme bát. Výzkum se zaměřil na dva tisíce rodičů s dětmi od 0 do 17 let a zjistil, že během jednoho týdne osm z deseti rodičů sledovalo televizi nebo film doma se svými dětmi, čtyři z deseti se společně něco učili pomocí počítačů a třetina rodičů pravidelně kontaktovala děti a další členy rodiny pomocí internetu.

Výzkumníci taky zjistili, že současní rodiče využívají internet k podpoře svých snah o výchovu dětí. Polovina rodičů používá internet k vzdělávacím účelům, 40 procent ho využívá ke stahování nebo streamování obsahu pro své děti a třetina rodičů ho používá k hledání zdravotních informací týkajících se dětí.

Je však ale nutné rodiče podporovat v tom, aby pomáhali dětem s navigací ve světě sociálních médií. Přece jen – statistiky hovoří jasně. „Během pěti let se od roku 2010 do roku 2015 zvýšil o 33 procent počet dospívajících, kteří se cítili zbytečně a projevovali typické znaky deprese, o 23 procent se zvýšil počet těch, kteří se pokusili o sebevraždu,“ uvedl profesor Jean Twenge.

Podle něj lze ovšem tento fakt připsat existenci smartphonů, nikoli obecně existenci moderních technologií. Celkové sebevražedné faktory se významně zvýšily po dvou nebo více hodinách denně, které dospívající strávili používáním smartphonů. Co si myslíte vy – souhlasíte s výzkumem, nebo považujete moderní technologie za zhoubu?

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku