Chová se vaše dítě nemožně, ignoruje vás nebo odmlouvá? Zjistěte pravý důvod!

  • Chová se vaše dítě nemožně, ignoruje vás nebo odmlouvá? Zjistěte pravý důvod!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. ledna  2019 
     06:00

    Nemusíte si hned sahat do svědomí, pokud máte pocit, že se váš syn nebo dcera chovají jako spratci, kteří od rána jen odmlouvají, případně nemluví vůbec a s nadšením vás ignorují. Zvažte ale důvody, proč asi to dělají, a chtějte vědět, jak to případně řešit. Třeba měly děti jen blbý den nebo jsou v období vzdoru... 

    Batolata a předškoláci se někdy chovají nepatřičně, protože prostě chtějí, aby byly naplněny jejich potřeby – ať už je to pozornost či pozdější spánek. Odborníci radí snížit rodičovská očekávání a zvážit věk dětí.

     

  • Když neposlouchají a nevnímají

    Autor: iStock

     

    Řekli jste dítěti, aby odložilo iPad a šlo okamžitě do vany, ale ono se tváří, že vás neslyší? Vůbec vás nevnímá, natož aby odložilo tablet a do té vany odešlo... Psycholožka Shefali Tsabaryová, autorka knihy The Awakened Family, vysvětluje: „Jako rodiče často dojdeme k závěru, že nás děti neposlouchají záměrně. Často jsou ale pouze rozptýlené nebo mají spoustu zábavy, takže nemají čas dávat pozor.“ Nezlobte se hned, nekřičte, snažte se raději dítěti postupně vysvětlovat výhody toho, když budou vnímat.

    Ukažte jim, že chápete i jejich perspektivu. „Vidím, že jsi v nejlepším při stavění té věže. Není asi lehké přestat s tím. Ale před spaním musíš nejdřív do vany. Pak můžeš pokračovat.“ Celý den říkáme dětem, co mají dělat, a to nemá rád nikdo. Nabídněte volbu. „Chceš jít do koupelny jako zajíček, nebo se klouzat jako had?“ radí pedagožka Joanna Faberová. Když vás dítě ignoruje, může to být ovšem i červená výstražná vlajka, že nad sebou potřebuje cítit kontrolu.

     

  • Chovají se jako na jevišti a předvádějí se

    Autor: iStock

     

    Nestalo se vám, že jste byli v obchodě a vaše děti se najednou rozběhly uličkami a začaly vytahovat konzervy z polic a hrát si s nimi na zemi? Skutečnost je taková, že malé děti mají spousty energie k aktivitám, ale postrádají schopnost inhibovat své vlastní tělo. To tvrdí docentka neurologie Lisa Eliotová z univerzity v Illinois. „A čím je dítě unavenější nebo nadměrně stimulovanější, tím těžší pro něj je, aby ovládlo svoje chování,“ říká.

    Běsnění je vývojově normální, takže dejte dětem svobodu volně se pohybovat – ať už je to venku nebo uvnitř. Ale jen tam, kde je to pro běsnění určené. Jakmile jim to nedopřejete, začnou improvizovat třeba v supermarketu, aby zahnaly nudu. „Při nákupu jim dejte nějaký úkol, třeba je nechte vybírat jablka nebo nakládat potraviny na pás u pokladny. Nefunguje to? Posaďte ho do vozíku nebo z obchodu odejděte,“ radí neuroložka.

     

  • Jsou neklidné

    Autor: iStock

     

    Je sice pěkné vyrazit večer na večeři do restaurace jako rodina, ale přenášení malých batolat obvykle nepatří mezi relaxační kulinářské zážitky. „Děti neudrží dlouho pozornost, jakmile je to na ně už dlouho, nedokážou trpělivě sedět a čekat na to, až jim číšník přinese jídlo,“ říká Shefali Tsabaryová. Přesto to můžete zkusit. „Vezměte s sebou ale barevné knihy nebo malé hračky, aby dítě zaneprázdnily během čekání,“ navrhuje Tsabaryová. O účet požádejte hned, jakmile vám donesou jídlo, jinak budete čekat i po snědení porce dalších dvacet minut.

     

  • Říkají vám, že jste hloupí

    Autor: iStock

     

    Nebo nemožní nebo nějací… Jakmile začnou děti chodit do předškolního zařízení, mohou od svých vrstevníků pochytit kdeco. Takže se pak prostě jednoho dne stane, že když požádáte dceru, aby odložila hračku, prohodí směrem k vám větu: „Jsi hloupá!“ Opravdu? Podle psycholožky Laury Markhamové to nemáme brát nijak osobně. „Vaše dítě může být na vás naštvané, že po něm něco chcete, ale pouze kopíruje to, co slyšelo od jiného dítěte,“ říká. Nedělejte z toho drama, nicméně dítěti řekněte, že takováto slova lidem ubližují a že existují jiné způsoby, jak jim říct, že se na ně zlobí.

  • Mají záchvaty vzteku

    Autor: iStock

     

    Pokud se začne dítě chovat jako šílené a předvádí dramatické výstupy a pády na zem, nejraději byste zmizeli a počkali, až to skončí. „Děti v tomto věku nemůžou tak snadno odstranit pocity frustrace jako většina dospělých a nemusí mít dostatečnou slovní zásobu, aby tu frustraci vyjádřily,“ říká Lisa Eliotová. To pak často vede k začarovanému kruhu – dítě má záchvat, vy reagujete rozzlobeně a dítě se pak ještě víc rozruší. Vaším cílem je být méně reaktivní a více podporující. „Dejte dětem víc prostoru, aby se vyřádily, i když to znamená, že je odvedete do jiné místnosti. Pláč je terapeutický a uvolňuje stresové hormony. Nikdy ale nepovolte jen kvůli tomu, aby získalo dítě to, co chce,“ dodává.

     

  • Jsou agresivní

    Autor: iStock

     

    Není příjemné vidět, že je vaše dítě agresivní k druhým dětem. Může to rvát srdce a taky můžete cítit velké rozpaky. Zamyslete se: nesignalizuje to nějaký hlubší emocionální problém? Nebojte se, většina dětí s příchodem do školy přestane s agresí. Mezitím můžete modelovat jejich chování pomocí domácích zvířat či hraček. Pokud se stane, že vaše dítě někoho uhodí, odveďte ho a řekněte mu: „Kamarády nebijeme. To je zraňuje.“ Potvrďte také jeho pocity. „Vím, že jsi na něj naštvaný, protože ti vzal to auto, ale tohle není způsob, jak ho dostat zpět.“ Můžete mu taky navrhnout nějaké jiné přijatelné způsoby, jak vyjádřit frustraci.

     

    Jak na vzteklé dítě? Tohle na ně platí! Podívejte se na naše VIDEO:

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku