Chválení dětem škodí! Souhlasíte, nebo vám takový přístup přijde nesmyslný?

  • Chválení dětem škodí! Souhlasíte, nebo vám takový přístup přijde nesmyslný?
    Skvělé, zlatíčko! Chválit hodně nebo spíš ubrat?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    2. května  2019 
     06:00

    Zatímco před nějakými deseti dvaceti lety se to na pískovištích jen hemžilo chválením a povzbuzováním dětí, teď přibývá rodičů, kteří jsou na pochvaly skoupí. Ne snad že by to znamenalo návrat k chladné prušácké výchově z minulého režimu, která měla zabránit rozmazlování. Naopak – tihle otcové a matky věří, že pochvaly brání jejich dětem v tom, aby se skutečně rozvíjely. 

    Svoje děti chválím. Pravda, ty velké už o to moc nestojí, alespoň se tak tváří, ale i tak mám vždycky dojem, že je to potěšilo. I když jde třeba o pochvalu poslanou pomocí SMS  nebo přes chat na Facebooku. Ani ne čtyřleté a osmileté chválím přímo a rozhodně je to také těší, a pokud mají pocit, že je pochval málo, pochválí se samy. 

  • Škodí přemíra pochval?

    Autor: istock.cz

    Čím dál častěji však narážím na názor, že pochvaly dětem ubližují. A že daleko lepší je při výchově razit "postoj nechválení", což rozhodně neznamená, že by tihle rodiče své děti sráželi nějakou – natož neustálou – kritikou. O to jim rozhodně nejde. Naopak, jejich cílem je, aby se dítě rozvíjelo co nejvšestranněji, čemuž přemíra pochval paradoxně brání. 

    Tak jak to tedy mají s pochvalami ti, kdo si myslí, že dětem pochvaly nijak neprospívají? A proč tomu tak podle nich je? Tvrdí například, že odměny děti zastavují ve vývoji a omezují jejich zájmy. 

    V praxi to znamená, že pokud například rodič dítě pochválí za to, že hezky kreslí, má to podle odpůrců pochval dva dopady, oba negativní: dítě se jednak přestane snažit v jiných oblastech, třeba zpěvu, kde se žádné pochvaly nedočká, protože mu to zase tak nejde, jednak nebude kreslit pro samotnou radost z kreslení, ale právě čím dál více kvůli odměně v podobě pochvaly. Cílem rodičů by přitom mělo být, aby se dítě něčemu věnovalo, protože ho to baví, nikoli kvůli odměně. 

  • Nebudu dělat, co neumím

    Autor: iStock

    Je nakonec jedno, jakou podobu pochvala má – zda jde o slovní pochvalu, hlasité vychválení před ostatními vrstevníky, bonbon, nebo dokonce malou hračku. To, že se dítě přestane snažit ve věcech, které mu tolik nejdou, se s ním přitom může táhnout celý život. 

    Příklad? Hodná holčička všude slyší, jak krásně zpívá, kreslí a vůbec něco vytváří rukama, zatímco její sportovní výkony nestojí za řeč. Natož aby ji někdo v tomto směru povzbudil. Takže na ně, od běhání venku přes jízdu na kole až po plavání, zanevře, aby se z ní o pár let později stal nešikovný teenager a ještě o něco později ještě neobratnější dospělý. Protože ona přece "na sport není" a nijak to neumí, motivaci snažit se o něco v tomto směru ztratila už v dětství. Teď však kvůli tomu o mnoho přichází. 

    Navíc když se dítě zvyklé na přemíru pochval ocitne někde, kde jich zase tolik nebude, třeba ve školce nebo ve škole, může mít pocit, že je neúspěšné, když ho nikdo zase tak moc nechválí. 

  • Pozornost je potřeba

    Autor: istock

    I trend nechválení, respektive trend omezující nadbytečné používání pochval, který vychází z teorie americké autorky Naomi Aldort, však počítá s tím, že děti je potřeba povzbuzovat – jde na to však jinak. 

    Místo erupcí pochval se je snaží podpořit celým svým přístupem, v němž nechybějí pozornost a projevy lásky včetně fyzického kontaktu, s tím, že tohle všechno je zásadně důležité především do šesti let věku. Místo pochval za každou drobnost by se podle této teorie měli rodiče s dětmi radovat z různých maličkostí, které zažívají společně. 

  • Dobré známky kvůli rodičům

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přístup, podle nějž jsou pochvaly spíše kontraproduktivní, upozorňuje ještě na další riziko – dítě nakonec může mít pocit, že jeho hodnota závisí na tom, jak moc se mu něco povede.

    Nejdříve obrázky, pak například známky ve škole – může mít pocit, že si lásku a pozornost rodičů zaslouží jen tehdy, když je úspěšné. A proto se nakonec nijak zvlášť nesnaží, protože získá pocit, že rodičům se dost nezavděčí, a nedojde mu, že by to mělo dělat především kvůli sobě.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku