Jak musíte mluvit coby táta s dcerou o fyzické kráse? Na tohle si dejte pozor

  • Jak musíte mluvit coby táta s dcerou o fyzické kráse? Na tohle si dejte pozor
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. července  2019 
     06:00

    Tátové jsou pro dcery prvními hrdiny a mužským vzorem. Co budete tedy své dceři říkat a jak se budete chovat – to vše ji poznamená na celý život. Když ji budete kritizovat, jako dospělá bude mít problém se sebedůvěrou. A když jí budete říkat od malička, že je ošklivá, tlustá a že fyzická krása je důležitější než ta vnitřní, bude jednou hodně trpět.

    Měla jsem štěstí. Fakt. Můj táta byl prostě hrdina se vším všudy. Miloval mě, podporoval mě absolutně ve všem, nikdy mi neříkal, že bych měla zhubnout nebo přibrat nebo že mi ten účes nesluší. Vždycky mluvil o tom, že fyzická krása je relativní, a že když budu krásná i zevnitř, projeví se to i navenek. Víte co? Já mu věřila! A do budoucna mi dodal spoustu síly a taky potřebné sebevědomí.

  • Proč svou dceru nesmíte kritizovat?

    Autor: iStock

    Samozřejmě že když přinese pětku, protože se neučila, vynadáte jí. Ovšem kritizovat ji za to, že má na obličeji akné nebo že přibrala přes prsa, je trapné a hodně škodlivé. Dcery, které jsou od malička svými otci kritizovány ohledně svého těla, mívají v dospělosti problémy se sebedůvěrou, ale taky velmi často s poruchami příjmu potravy.

    Až desetkrát více žen bojuje s těmito problémy v důsledku zkreslené představy o kráse těla. Proč byste měli své dceři říkat, jak by měla vypadat, aby byla krásnější? Vždyť ona je krásná, už tím, že je. Nemusí být adeptka na Miss, to přece nevadí.

  • Cesta k úspěchu – krása?

    Autor: iStock

    Bohužel, bez ohledu na to, jak stará vaše dcera je, neustále přijímá informace ze všech stran a ze všech zdrojů, z nichž pořád ještě často vyplývá, že primární cestou k úspěchu je být krásná. Když nebudeš krásná, máš smůlu. Tyhle genderové stereotypy jsou špatné a vytváříme je neustále. Změňte to! Proč by žena měla být posuzována a hodnocená na základě svého vzhledu? Říkejte své dceři, že je krásná i díky svému intelektu, uměleckým nebo jiným úspěchům.

  • Přemýšlejte o tom, co slyší od dospělých žen kolem

    Autor: iStock

    Nemusíte to ani být vy, kdo neustále předhazuje dceři, že je tlustá, maková a taková. Velmi často o tom mluví dospělé ženy kolem ní – matka, babička, sousedka, teta. Hovoří o tom, že mají špeky, že by potřebovaly zhubnout a že musí držet dietu. Není divu, že tyhle názory přebírá i vaše dcera a podvědomě v ní jako v houbě narůstá přesvědčení, že jedině krásná a s dokonalým tělem něco dokáže. Zakažte těm ženským kolem, aby o tom pořád mluvily! Zakažte babičce, aby vaší dceři podsouvala v patnácti dietu. Zakažte prodavačce, aby jen tak mimochodem vaší dceři sdělila, že „na tvůj zadek tady nic nemáme“. Buďte její oporou a skládejte jí komplimenty.

  • Pozor na to, jak komentujete to, co vidíte

    Autor: iStock

    S dcerou možná mluvíte o tom, jaký je rozdíl mezi fotografiemi žen v časopise a těmi skutečnými ženami. Ale představte si, že sedíte na gauči a sledujete Wimbledon a vaše dcera slyší, jak říkáte, že "Maria Šarapovová vypadá dobře". Možná jste ale myslel, že má vypracované svaly nebo má skvělý servis nebo je rychlá. Ale to, co vaše dcera slyší, je: "Vysoká blondýna v minisukni vypadá dobře." Pokud jste myslel, že je skvělá tenistka, pak to dceři řekněte.

    Pokud jste skutečně myslel, že vypadá dobře v minisukni, nechte si to pro sebe a řekněte to kamarádům. Takhle dceru „uvrhnete“ do zmatku a opět si bude myslet, že jedinou pozitivní vlastností je krása. Ujistěte se, že pokud nahlas obdivujete nějakou ženu, ať už filmovou hvězdu, zpěvačku nebo sportovkyni, je to kvůli tomu, co dokázala, ne jak vypadá.

/
Autor: Ivana Ašenbrenerová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku