Tajemství výchovy batolat a předškoláků! 7 užitečných rad přímo od učitelek!

  • Tajemství výchovy batolat a předškoláků! 7 užitečných rad přímo od učitelek!
    Jak s těmihle osobnostmi vyjít?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    11. června  2019 
     06:00
    Jak zvládnout bez větších problémů malé dítě, vydržet jeho vrtochy a vzdory, obrnit se proti hysterickým výlevům i fňukání a nepolevit v důslednosti? Máte občas pocit, že už nejspíš brzy vyletíte z kůže? Ještě před tím můžete zkusit některý z následujících triků. Údajně skvěle fungují.

    Výchova batolat je specifickou rodičovskou disciplínou, která vyžaduje totální nasazení, svatou trpělivost a nekonečné nadšení. A taky znalost pár triků, které vám pomohou zvládnout všechna úskalí, která na vás coby rodiče číhají. 

    Kde jinde se inspirovat než u těch, kdo se v životě setkali s desítkami až stovkami dětí. Souhlasíte s nimi? 

  • Jedno nebo dvacet? Pravidla hry musí být!

    Skvělé, zlatíčko! Chválit hodně nebo spíš ubrat?
    Skvělé, zlatíčko! Chválit hodně nebo spíš ubrat?
    Autor: istock.cz

    Všude určitě slyšíte, že si máte své ratolesti naplno užívat právě v tom nejútlejším věku, tedy než zasednou do školních lavic, protože ten vzácný čas vám nikdo nevrátí. Jsou přece tak roztomilé! Určitě, v jednu chvilku dokážou působit jako dokonale nevinní andílci, během okamžiku se ale převtělí do nesnesitelné „čertovské“ podoby a chovají se naprosto nemožně. A pokud se domníváte, že přemluvit je ke spolupráci, po dobrém se dohodnout na pravidlech, naučit je fungovat v kolektivu, respektovat ostatní a být uctivý k autoritám i vrstevníkům je těžké, máte úplnou pravdu. Jde o náročnou a nepřetržitou práci, i když máte doma „jen“ jediný exemplář. Takže až vám bude příště docházet dech, uvědomte si, že učitelka v mateřské škole jich musí ukočírovat plnou třídu. Každý den a (pokud možno) se zachováním zdravého rozumu.

  • Taktika pedagoga

    ...
    ...
    Autor: istock

    „Veškeré naše umění je založeno na schopnosti zjednat si respekt a autoritu, udržovat disciplínu, zvládat diplomaticky řešit nedorozumění a konflikty a investovat veškerou energii do toho, jak vštípit celé smečce malých šílenců zásady slušného chování. A vyhnout se přitom výhrůžkám, manipulaci, zbytečným nepříjemnostem, úplatkářství i fyzickému násilí,“ říká s úsměvem zkušená učitelka z brněnské mateřské školy Radka (43). Co může poradit všem rodičům? Odkazuje na pravidla a praxí vyzkoušené „triky“ prof. Claire Lerner, ředitelky neziskové organizace Zero to Three. Zde máte pár chytrých strategií, jak docílit toho, aby se z vašich náladových, panovačných a vzdorovitých potomků stali mírumilovní andělé, kteří udělají to, o co je požádáte.

  • Zakažte si říkat „ne“ a „přestaň“

    ...
    ...
    Autor: istock

    I když nedokážete změnit osobnostní rysy a temperament dítěte nebo očekávat, že se bude chovat výhradně tak, jak vy chcete, můžete ho nenásilně motivovat k lepšímu chování tím, co a jak říkáte. Mnohem efektivnější než dokola opakovat, co všechno nemá nebo nesmí dělat, je naopak říkat, co dělat má. Klidným, vyrovnaným hlasem dávejte jasné a pozitivní pokyny. Příklad? „Přestaň křičet!“ „Zůstaň stát na chodníku.“ „Jdi si uklidit hračky.“

  • Nechte ho vybrat

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Každé dítě v batolecím a předškolním věku chce mít alespoň zdánlivě kontrolu nad svým životem, chce samo rozhodovat a vnucovat svou vůli ostatním. Jde o přirozený proces snahy o osamostatňování se. Místo ukládání striktních příkazů a zákazů nabízejte možnosti (bohatě stačí dát na výběr ze dvou pro vás přijatelných variant). „Chtěl bys dnes raději červenou, nebo zelenou mikinu?“ „Půjdeme odpoledne na zmrzlinu, nebo omrknout to nové hřiště?“ Potomek bude mít pocit, že má hlavní slovo, a navíc mu nedáte správně formulovanou otázkou šanci odpovědět „neee“.

  • Smějte se a soutěžte!

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Jste denně nuceni absolvovat a přetrpět spoustu malých úmorných bitev a soubojů „kdo s koho“ při běžných činnostech, jako jsou například ranní hygiena, připoutávání do autosedačky nebo courání se do školky, zatímco vy nestíháte důležitou poradu na druhém konci města? Převeďte celou situaci v žert, zavtipkujte, zazpívejte nějakou hloupou písničku, udělejte z rizikových činností zábavu. Vyzvěte dítě k závodu v zaječím skoku (jak nudné je k autu „jen“ normálně dojít), navrhněte, že spolu vymyslíte úplně novou metodu čištění zoubků, během převlékání tancujte, cestou z domu skákejte přes obrubníky nebo předstírejte, že auto je raketová loď, a pokud se malý kosmonaut rychle nevzepře (aby bylo technicky možné dopnout pás) a nepřipraví na start, bude mít problém. Ať si dítko myslí, že je to všechno legrace, ne nudná fuška.

  • S kritikou opatrně

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Povzbuzení a pochvala pravděpodobně povedou k lepšímu chování mnohem efektivněji než kritika, výčitky či nesouhlas. Důležitá zásada podle psychologů? Zmiňujte a vyzdvihujte dobré skutky a úspěchy dítěte minimálně dvakrát častěji, než zdůrazňujete jeho chyby a špatné stránky. „Když dítě něco udělá správně, v rámci pochvaly přesně vysvětlete, co se mu tolik podařilo, ať to dobře ví a může to zopakovat. Děti nás vždy chtějí potěšit, ale zdaleka ne pokaždé jsou si jisté, co přesně pro to mají dělat,“ uvádí Julie Christensen, bývalá ředitelka předškolního zařízení a učitelka na University of Denver's Fisher Early Childhood Center v americkém Denveru.

  • Podporujte nezávislost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Čím více věcí je dítě schopné udělat a zvládnout vlastními silami, bez vaší pomoci, tím je šťastnější. A vy také! Vydržte, obrňte se trpělivostí a povzbuzujte dítě v soběstačnosti. I když to v případě zimního kabátku na knoflíky nebo sportovních bot může být poněkud zdlouhavé, zdržující a lehce frustrující. Buďte poblíž, kdyby bylo potřeba vaší pomoci, aktivně ji ale nenabízejte. Ano, bude to trvat déle, ale časem si budete blahořečit. Povzbuzujte stylem „děláš to moc dobře, jsi šikovný, kdybys nevěděl, jak dál, zavolej mě“ nebo: „Dobře vím, jak je těžké při oblékání bundy dostat ruce do rukávů, ale ty si s tím jistě poradíš. A kdyby ne, pomůžu ti je tam správně nasměrovat.“

  • Vždy varujte předem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Malé děti se jen těžko orientují v časových úsecích a nemají rády jakékoli neočekávané a neplánované výkyvy, změny plánu. Potřebují mít řád, denní režim a vyhledávají rutinu. Cítí se dobře, když vědí, co bude následovat a kdy. Takže pokud dojde k nepředvídatelné události nebo potřebujete odejít z hřiště nebo návštěvy dříve, varujte dítko dostatečně předem. Upozorněte ho, že se rozloučíte a odejdete, až bude ručička tam a tam na ciferníku. Popište mu dopředu, co se stane dál, aby se na následný tok událostí stihlo psychicky připravit. Vždy aspoň deset minut předem, než chcete odejít nebo se uděje jakákoli změna. A jakmile se ratolest začne chovat nepřiměřeně, začne kňučet, pofňukávat a být nevrlá, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je odejít. Přičemž negativnímu chování nevěnujte přílišnou pozornost, nebo bude gradovat.

  • Křik ničemu nepomůže

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nezvyšujte na dítě hlas, je to úplně zbytečné. Když se chová nevhodně a zlobí, zafunguje nejjistěji naopak hodně snížený hlas, ten rychle upoutá pozornost. „Když začnu téměř šeptat, zklidní se během chvilky i ti nejhlasitější křiklouni. Musí se zastavit, aby slyšeli, co jim říkám. Zjistila jsem, že tichý tón hlasu mrňata v mé třídě uklidňuje. Když chci zjistit, jak na tom jsou, řeknu: Kdo mě slyší, ten si položí prst na nos. Nebo: Pokud slyšíte dobře, co vám povídám, sáhněte si oběma rukama na kolena. Bývá to docela zábava,“ popisuje Ellen Brady z předškolní přípravky americké St. Mary’s Episcopal School v Lakewoodu.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku