Dětský pokoj podle feng-šuej! Co do něj patří a co musí okamžitě pryč?

Video se připravuje ...
Jak zařídit dětský pokoj podle feng-šuej? Poradí vám Jiří Černák
VIDEO: BPŽ/Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
1. května  2017 
 06:00

Chcete v dětech rozvinout to nejlepší, co v nich je? Pak jim zařiďte pokoj podle pravidel feng-šuej. Starodávné čínské umění totiž učí, jak vytvořit rovnováhu a harmonii. Pomocí správně rozvrženého prostoru za použití barev, doplňků a podobně můžete dětem vytvořit doslova oázu pohody. Víte, jak na to? Poradí vám odborník na feng-šuej Jiří Černák! Ve fotogalerii pak najdete inspiraci pro zařizování.

Podle odborníka na feng-šuej Jiřího Černáka je zařizování dětského pokoje jednou z nejsložitějších věcí vůbec. Je totiž zapotřebí pokoj zařídit účelně hezky a přitom hravě. Nutné je skloubit prostor na spaní, hraní a učení a zároveň respektovat vyvíjející se dětskou osobnost, čímž podpoříte silné aspekty dítěte. Dětský pokoj by tedy měl být rozdělený pomyslně na tři oddělené zóny – a to akční (jang), kde si děti budou hrát, klidovou (jin), která je určená na odpočinek a spánek, a neutrální, kam patří například studium. Zóny byste měli opticky rozdělit například pomocí koberce, paravánu nebo závěsů. 

Odborník na feng-šuej Jiří Černák vám v našem VIDEU poradí, jak co nejlépe zařídit dětský pokoj

Video se připravuje ...
Jak zařídit dětský pokoj podle feng-šuej? Poradí vám Jiří Černák • VIDEO: 

Zóna na spaní

Tato zóna slouží ke spaní a regeneraci. Sem patří postel, noční stolek a nic jiného. Pokud budete respektovat pravidla feng-šuej, pak by postel měla být natočená do „příznivého“ směru, a to podle data narození. Pokud to nejde, čelo postele by mělo být opřené o stěnu, kde není okno ani dveře. Postel nemá být v průvanu – to má neblahý vliv na zdraví. Na postel by neměla směřovat žádná ostrá hrana dveří, stolu a podobně.

Podívejte se do galerie na pokojíčky zařízené podle zásad feng-šuej

Dítě by se mělo z postele dívat na dveře, nohama by nemělo směřovat ke dveřím (ubývala by mu energie). Nad hlavu nedávejte žádné poličky ani lampičky. Vhodné jsou veselé doplňky, například zvířata nebo pohádkové bytosti. V spánkové zóně nemá být televize. Snažte se o zaoblenost, abyste umožnili správný tok energie. Z barev jsou vhodné: modrá (navozuje pocit noci) nebo jiné klidové barvy.

Zóna na hraní

Pro děti je přirozená hravost a chaos, takže klidně ať v této části pokoje chaos tak trochu je. Hravá část místnosti by měla být co nejvíce hravá, pestrá, barevná. Akcepujte přirozenost dítěte a dovolte mu, aby si barvu vybralo samo. Zde by taky mělo být dobré osvětlení, aby si děti mohly kvalitně hrát.

7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

Schválně běžte do pokoje svých potomků a podívejte se, co všechno se v nich nashromáždilo. Některé z těch věcí byste měli v zájmu svých dětí a svého…celý článek

Do této zóny můžete umístit úložné prostory pro hračky, ideální jsou krabice a poličky. Myslete také na vhodnou podlahu, která by měla hřát, respektive takovou, která pocit tepla navozuje. Zde se můžete i barevně „vyřádit“ – hodí se sem zářivé barvy a divoké vzory. Na noc by se hračky měly vždy uklidit. Ideální jsou také nejrůznější „úkryty“, jako jsou stany nebo dětské domečky (máte-li na to místo). Pokud dítě chce, nechte ho, aby si samo něco namalovalo na stěnu.

Zóna na učení

I když máte děti ještě malé, myslete dopředu na to, že se zde jednou budou také učit. Do této tzv. neutrální zóny se hodí barvy země, například žlutá nebo písková. Žlutá totiž pomáhá učení a paměti. Stůl by měl být umístěný tak, aby dítě vidělo do prostoru. Neměl by být u zdi a zády do pokoje, naprosto špatně podle feng-šuej je sedět zády ke dveřím.

V takovém případě by se dítě na učení špatně soustředilo, protože podvědomě by stále hlídalo, zda někdo nejde dovnitř. Pokud to nejde realizovat, pořiďte dítěti aspoň takovou židli, která má velké opěradlo, jež ho bude pocitově ochraňovat. Všechen nábytek by měl být oblý s ergonomickými tvary. Vše na stole by mělo být večer před ulehnutím uklizeno. 

Před a po: Jak ze starého nábytku vyrobit kuchyňku pro děti

Před a po: Jak ze starého nábytku vyrobit kuchyňku pro děti

Kuchyňka jako vánoční dárek? Proč ne, skvělý nápad! Můžete jít a koupit svým dětem hotovou plastovou či dřevěnou kuchyňku podle toho, co vám vaše peněženka…celý článek

A co by ještě nemělo být v pokoji dětí? Koš (ten dejte raději mimo), velké živé rostliny a spousta nábytku, který narušuje tok energie. Nejvhodnější barvy? Modrá, zelená, béžová, růžová, levandulová, smetanová, žlutá, červená a oranžová – podle toho, o jakou zónu jde. Pokoj byste měli udržovat čistý, rozhodně do něj taky nepatří živá zvířata (teplokrevná mají energii jang, tedy aktivní, a rušila by odpočinek). V dětské ložnici by neměly být ani telefony, televize a jiné elektrospotřebiče. Pokud jde o obrázky na stěnu, vhodné jsou například rodinné fotografie, pohádkové postavy, zvířátka, vyhnout byste se naopak měli bojovým a nepřátelským tématům a podobně. Určitě sem patří i věci, které dítě samo vyrobilo. 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku