Kolik tekutin má denně vypít batole, kolik předškolák a kolik starší děti?

  • Kolik tekutin má denně vypít batole, kolik předškolák a kolik starší děti?
    Pitný režim
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. července  2017 
     06:00

    Děti často pijí méně, než by měly. Mohou si kvůli tomu způsobit i dlouhodobé zdravotní problémy. Jenže jak je naučit, aby do sebe potřebné množství tekutin dostaly, a kolik je vlastně akorát? 

  • 0–12 měsíců 200 ml denně

    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud dítě plně kojíte, většinou jeho žízeň stačí uhasit mateřské mléko, každé dítě je ale jiné, a tak možná to vaše bude mít žízeň i mimo kojení, například v extrémně horkých dnech potřebuje ještě nějaký ten lok kojenecké vody či čaje. Sledovat pitný režim miminka je potřeba ve chvíli, kdy přechází na příkrmy. V deseti měsících by jeho příjem tekutin, nejlépe kojenecké vody nebo čaje, měl být asi 200 ml navíc k mléku.

  • 1–4 roky 1300 ml denně


    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Dostatečný přísun tekutin je pro správný vývoj dítěte velice důležitý. Mimo kojenecké vody můžete dítěti podávat i pitnou vodu, kterou je zapotřebí převařit, ale také bylinné čaje nebo ovocné a zeleninové šťávy. V tomto období by děti měly vypít asi 1300 ml tekutin.

    Bylinné čaje
    Podávejte dětem jen ty, které jsou pro ně speciálně určené, a nepřislazujte je a ani příliš dlouho nelouhujte. Jestliže dítě nechce čaj pít, znamená to, že nemá žízeň, a ne to, že mu nápoj nechutná.

    Ovocné a zeleninové šťávy
    Džusy podávejte malým dětem jen zředěné kojeneckou vodou v poměru minimálně 1:1.

  • 4–7 let 1600 ml denně


    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Dětský organismus má větší potřebu tekutin než tělo dospělého člověka. Množství, jaké dítě potřebuje vypít za den, závisí nejen na jeho věku, ale také na jeho hmotnosti, v období od 4 do 7 let je to asi 75 ml na 1 kg hmotnosti dítěte. Nepodávejte dětem, ať jsou jakéhokoli věku, příliš teplé, nebo naopak studené nápoje, abyste příliš nezatěžovali jejich organismus. Ideální teplota je 20 až 25 °C.

  • 7–10 let 1800 ml denně


    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Malý školák by měl vypít v průměru 1800 ml tekutiny, pokud si ale chcete vypočítat, kolik přesně by mělo vypít vaše dítě, je to 60 ml tekutiny na 1 kg. Špatný pitný režim dítěte může způsobit únavu a vyčerpanost, bolesti hlavy nebo nepozornost. V případě dlouhodobého nedostatku tekutin může velice rychle dojít k poškození ledvin.

  • 10–13 let 2150 ml denně


    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Tekutiny by dítě mělo mít rozděleny rovnoměrně do celého dne. Rychlé vypití velkého množství totiž klade velkou zátěž na ledviny, dochází k zaplnění žaludku a ztížení procesu trávení. Dítě by se mělo ideálně napít každou hodinu a za den by mělo vypít asi 2,15 litru. Do dětského pitného režimu by ale neměly být zařazeny sladké bublinaté nápoje – nebo jen velice výjimečně.

  • 13–15 let 2450 ml denně


    Pitný režim
    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Děti v tomto období by měly vypít asi 2,45 litru za den. Do jejich pitného režimu by měly patřit čistá pramenitá voda, minerální voda, ovocné a bylinné čaje a džusy zředěné vodou v poměru 1:1. Tekutiny mohou doplnit také některé potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, polévky nebo mléko, které se nepočítají jako klasická tekutina. Ani velké děti by neměly mít ve svém jídelníčku kofeinové nápoje, jako jsou cola, káva nebo černý čaj, mají totiž špatný vliv na jejich nervový systém a odvodňují organismus.

    Podívejte se, co by děti pít neměly:

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku