Proč děti o prázdninách rostou rychleji než jindy? Nezkazte jim to!

Proč děti o prázdninách rostou rychleji než jindy? Nezkazte jim to!
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
3. srpna  2017 
 06:00

V tomhle se rodiče většinou shodnou. Během prázdnin děti rostou rychleji než v průběhu školního roku. Odborníci to vysvětlují tím, že si užívají volna od povinností, jsou v klidu a nestresují se školní docházkou. Právě stres může růst zpomalit, ve výjimečných případech i zastavit. Ale pozor, důležitý je i dostatek spánku! 

K rychlejšímu růstu přispívá podle odborníků i to, že dítě má o prázdninách víc pohybu. Pokud nevysedává u počítače či ve škole, může věnovat pohybu celý den. Růst dítěte příznivě ovlivňuje kvalitní strava, třeba u babičky. Dobré jídlo v kombinaci s dostatkem pohybu růst urychluje.

„Neméně důležitou roli hraje sluníčko. Sluneční záření pomáhá v tvorbě vitaminu D, který je nezbytný pro správný růst kostí, a tudíž i celého těla,“ říká farmaceutka Hana Šindelářová a dodává, že i při volném letním režimu je třeba dbát na to, aby dítě mělo dostatek spánku. „V té době se tvoří růstový hormon, a pokud dítě málo spí, tvoří se ho málo a dítě roste pomaleji,“ tvrdí Šindelářová.

Pozor na večerku!

Důležitá je i hodina usnutí. Nejvíce růstového hormonu se tvoří asi dvě hodiny po usnutí, ideálně mezi 23. a 24. hodinou. Načasovat odchod do postele je proto vhodné na dobu mezi devátou a desátou večerní. Pokud jde dítě spát později, rozladí si biologické hodiny, které mají vliv na tvorbu hormonů.

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku! Video vám napoví:

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku