Nový trend ve stravování kojenců: Žádné kaše, rovnou kousky

  • Nový trend ve stravování kojenců: Žádné kaše, rovnou kousky
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. prosince  2016 
     10:00

    Natahuje vaše miminko ruku po všem, co jíte vy? Chce žužlat kus mrkve, ačkoli ještě nemá skoro žádné zuby? Chce si samo z mističky brát chléb nakrájený na malé kousky? Tak mu to dopřejte. Zvolíte tak BLW (Baby Led Weaning), neboli dítětem vedené odstavování, které je čím dál populárnější a vytlačuje klasické kojenecké kaše. 

  • Když se nepasíruje

    "Začalo to vlastně kvůli mé lenosti,“ vzpomíná třiatřicetiletá Monika, trojnásobná matka, na své první setkání s metodou Baby Led Weaning. Ta se do češtiny překládá jako „dítětem vedené odstavování“.

    U třetího dítěte už Monika neměla čas ani náladu na nějaké mixování, pasírování nebo sestavování jídelního plánu, kdy a jakou zeleninu by dítě mělo ochutnat.

    „Prostě jsem začala dávat to, co jsme jedli my,“ vypráví Monika. Baby Led Weaning totiž oproti tradičním příkrmům nabízí dítěti od začátku skutečné kousky jídla, které dítě samo ohmatá, ožužlá, rozmělní a spolkne.

  • Nevadí to dítěti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Taky jste měli za to, že dětská strava musí nekompromisně začít kašemi nebo mixovanými příkrmy? Podle laktační poradkyně Gill Rapley tomu tak být nemusí. Vyvinula metodu, která dává dítěti vlastní přehled o tom, co a jak sní.

    „BLW podporuje přirozený proces: dítě se učí nejprve jídlo rozkousat a poté spolknout. Naopak při krmení lžičkou se dítě učí proces obráceně – nejprve se učí polykat, potom kousat,“ upozorňuje na rozdíly propagátorka této metody v Česku Dita Vlčková (jidlodotlapky.cz).

  • Kdy začít?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco spousta maminek své první rozmixované příkrmy plánuje zhruba od čtyř pěti měsíců věku svého dítěte, první kousky se podle metody BLW doporučují až kolem půl roku.

    Přičemž by mělo dítě mít pořád příjem mateřského či umělého mléka jako hlavní zdroj důležitých živin a vitaminů.

    „Dítětem vedené odstavování je v zásadě vhodné pro každé dítě, ať už kojené, nekojené, či dokonce nedonošené. V každém případě je potřeba dbát na to, aby na to bylo dostatečně připravené,“ upozorňuje Dita Vlčková. A jak se to pozná?

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

    „Hlavní je psychomotorická připravenost: dítě umí vzít předměty do rukou a dát si je do pusy. Jídlo ho zajímá a dává najevo, že ho chce taky. A to, že dítě ještě nemá zub, neznačí, že by nebylo na metodu BLW připravené,“ říká Dita Vlčková.

    V některých zemích se dokonce čeká, až si dítě samo sedne, ale k tomu může dojít až třeba kolem devátého desátého měsíce. Proto do té doby, než se samo pohodlně uvelebí ve vlastní sedačce u rodinného stolu, si miminko můžete posadit na klín a nabídnout mu něco ze svého talíře. Tedy pokud se o to zajímá.

    Další informace o tom, jak naučit malé dítě jíst rovnou kousky, najdete ZDE 

    Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

    Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

    Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku