Snídají vaše děti ovesné kaše? Víme, které jim raději nedávat

Video se připravuje ...
Jak vybrat instantní kaše pro děti i dospělé?
Foto: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
28. listopadu  2017 
 06:00

Není chybou dát dětem instantní kaši, mnohé z nich jsou skvělou snídaní. Chybou je sáhnout po první, která  vám padne pod ruku. Podívejte se, jak dopadly v hodnocení, které vzniklo ve spolupráci webu Supermámy.cz s iniciativou Vím, co jím. Mezi výrobky jsou velké rozdíly, například v množství obsaženého cukru. Na co se zaměřit? A čím je potřeba kaše doplnit, aby ve výživě dětí skutečně nic nechybělo? 

Pravidlo číslo jedna: zaměřte se při výběru kaše, kterou dáváte dítěti – nebo kterou jíte vy sami – na množství obsaženého cukru. To by samozřejmě mělo být co nejnižší. "Na trhu jsou výrobky, které neobsahují žádný přidaný cukr, a je tak jen na nás, jak je dětem nebo sobě dosladíme," říká Karolína Hlavatá, expertka na výživu ze společností Vím, co jím. 

Ta pro redakci webu Supermámy.cz hodnotila patnáctku vesměs instantních kaší, které jsou běžně k mání na trhu. Pro instantní výrobky jsme se rozhodli kvůli jejich popularitě dané snadnou přípravou. Jídlo není potřeba dlouho vařit, stačí zalít a za pár minut je hotovo. Výjimku tvoří jemná dehydrovaná krupička coby základ tradiční krupicové kaše, kterou jsme do testu zařadili pro srovnání. 

Z testovaných kaší neobsahuje přidaný cukr například cereální kaše Nomina Vícezrnná, která za to sklidila od Karolíny Hlavaté pochvalu. Většina testovaných kaší je podle ní v pořádku – obsah cukru je v normě, pokud netvoří více než třetinu celkového množství sacharidů. Těch je v kaších samozřejmě hodně, vždyť jsou z obilovin. Kritiku naopak sklidil výrobek firmy Bonavita, a to Original Dobrá Kaše Multicereal. Bylo v něm příliš mnoho cukru, a naopak málo vlákniny, plus hodně soli. 

Vadí dětem instantní kaše? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Vadí dětem instantní kaše? • VIDEO: 

Dobrým tipem podle Hlavaté je zaměřit se na kaše s označením light. Jakkoli obecně platí, že nízkokalorické výrobky dětem dávat nemáme a že občas to znamená, že je tam sice méně jedné složky, ale o to více jiné (typicky méně tuku, ale o to více cukru v některých ochucených jogurtech), u kaší je to dobrá volba. Například ovesné kaše Emco Light obsahují o třicet procent méně cukru. "A to určitě není na škodu ani dětem," míní Karolína Hlavatá. 

Co ještě u kaší sledovat? Rozhodně obsah vlákniny. Mělo by jí být alespoň pět gramů ve sto gramech výrobku. A také obsah soli, který by měl být pro změnu co nejnižší. 

GALERIE: Jak dopadly kaše v našem hodnocení? 

Když se díváte na složení kaše, zaměřte se také na to, kolik v ní je bílkovin. "Výrobky obsahují nejvýše kolem dvanácti gramů bílkovin na sto gramů instantní směsi, to vypadá slušně, ale porce je většinou menší, a vy tak dostanete v průměru šest gramů bílkovin na porci. Pro děti je to hraniční množství, pro dospělé je to málo," vysvětluje Karolína Hlavatá. Dospělým, ale i větším dětem hrozí, že snědí kaši a za hodinu budou chtít další jídlo. A to je brzy. 

Podívejte se: Proč je potřeba obilovinové kaše doplňovat bílkovinami?

Video se připravuje ...
Proč je potřeba obilovinové kaše doplňovat bílkovinami? • VIDEO: 

A vadí nějak, že jsou kaše instantní? Nikoli, po nutriční stránce je to jedno, ale jelikož je obilovina více zpracovaná, má vyšší glykemický index, což znamená, že zasytí méně než stejné množství klasické ovesné kaše. Zkrátka po instantní kaši přijde hlad dříve. O to důležitější je, aby dítě mělo k následující svačině dost bílkovin, například v podobě kvalitního sýra či šunky. Na druhou stranu to, že jsou kaše cereální, neznamená, že jsou snad zdravější než například pečivo. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku