Která jídla by mělo dítě do jednoho roku jíst rukama? Víte proč?
- 10. září 2019 06:00
V šesti měsících se dítě dostává do přechodné fáze mezi výlučným kojením a krmením pevnou stravou. Pokud jste nekojila, pak tenhle proces začíná mnohem dřív, už začátkem pátého měsíce. Odborníci doporučují, aby děti začínaly jíst pevnou stravu převážně rukama. Proč je to důležité?
Jíst rukama je pro kojence do jednoho roku důležité
Autor: iStockŠestiměsíční dítě už začíná rozhodovat o svých chutích. Učí se kousat a žvýkat, proto je nutné, aby potraviny, které dětem nabízíte, byly polotuhé. A taky je dobré, aby děti potraviny „otestovaly“ rukama. Zvláště v době, kdy se jim začínají prořezávat zuby, to ocení zejména jejich dásně.
Podle odborníků je takzvané finger food vhodné, protože se dítě učí používat vyklubané zuby, čímž se napomáhá trávení. Kousáním a přežvykováním se zase nastartuje tvorba slin, které jídlo zvlhčí. Jedení rukama je taky výhodné pro rozvoj jejich motorických dovedností, kdy se učí koordinovat ruce správným způsobem.
Jaká pravidla dodržovat?
Autor: iStockKousky potravin, které chcete dávat dětem do ruky, by měly mít přiměřenou velikost, aby se vešly nejen do ruky, ale taky do pusy. Nevhodné jsou moc malé nebo moc tvrdé kousky, u nichž hrozí vdechnutí. Neměly by obsahovat pecky, jadérka a podobně. Které potraviny se tedy do ruky hodí nejvíc?
Zelenina
Autor: iStockBrambory, mrkev, cuketa, dýně, brokolice (malé růžičky), květák (malé růžičky), okurka. Zhruba od šesti měsíců je dítě schopné doplňovat mateřské mléko pevnými potravinami. Pokud jim nabízíte zeleninu, měli byste ji uvařit (aspoň v páře) a nakrájet na malé kousky, plátky, hranolky nebo kolečka.
Chléb
Autor: iStockMyslíte, že šestiměsíční dítě, které nemá zuby, nemůže dostat kousek chleba? Může, díky slinám si dokáže poradit i s chlebem. Takže klidně dětem dejte kousek chleba nebo rohlíku, u něj ale pozor – je gumovější, takže se může lepit na dásně. Raději dejte tedy přednost chlebu.
Špagety
Autor: iStockProč nedat dítěti do ruky špagety? Bude to pro něj velká legrace. Je to příležitost, jak rozhýbat jeho jazyk a jak zlepšit schopnost otvírat ústa a začít mluvit. Dávejte jen pozor na případnou nesnášenlivost lepku.
Sýr
Autor: iStockJako zpestření jídelníčku můžete nabídnout dítěti sýr zhruba od desátého měsíce věku. Ideální jsou čerstvé sýry, ale klidně můžete zkusit i tvrdé sýry. S množstvím to nepřehánějte, jsou slanější, ale mají zase hodně vápníku. Vhodná je taky mozzarella, která je bez soli – i tu může dítě jíst rukama.
Ovoce
Autor: iStockOd šesti měsíců můžete dítěti nabídnout měkké kusy ovoce, které jsou dostatečně malé, aby je dítě mohlo snadno uchopit do ruky. Může to být kousek banánu, broskve nebo meruňky bez slupky. Nabídnout jim můžete hroznové víno nebo maliny. Tvrdší ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, připravte raději v páře nakrájené na čtvrtky.
Maso
Autor: iStockZačněte s měkkými druhy, jako jsou kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Odstraňte kůži, aby se dítě nezačalo dusit. Maso nakrájejte na drobné kousky. Nebojte se, i s masem si dítě díky slinám poradí. Ovšem dítě kolem jednoho roku už bude doslova jásat, když mu dáte do ruky kuřecí stehýnko, které může okusovat.
Jaké sýry jsou pro děti nejvhodnější? Odpověď najdete v našem VIDEU: