5 drsných věcí, které rodiče dělají: Léčba savem a další

  • 5 drsných věcí, které rodiče dělají: Léčba savem a další
    Rodiče se občas pouští do divných věcí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    21. února  2016 
     06:00

    Nosím nejmladší dítě v šátku, používám látkové pleny a chystám se ho kojit nejméně rok, spíše dva. Takže jsem taky možná divná matka. Navíc zrovna nošení v šátku je čím dál běžnější a nad jeho přínosem se shodnou i vcelku konzervativní odborníci. A rozhodně existují ještě divnější záležitosti, jako jsou třeba potírání potomků savem nebo létání s dětmi. A to nikoliv letadlem. 

  • Létání miminek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    O létání miminek se hodně mluvilo před několika lety, a to poměrně kriticky. Pak zájem utichl, ale kdo chce, může nadále chodit na kurzy a jeho potomci mohou létat. Propagátorkou je Blanka Kolářová Sudíková, která odmítá tvrzení lékařů, že divoké cviky, kdy dítě "létá" kolem rodiče, představují riziko pro jeho momentální i pozdější vývoj. Metoda podle ní vznikla kvůli tomu, aby pomohla od problémů s kolikou či hybností. Hyperaktivní děti díky ní dokážou lépe pracovat se svým tělem. "Techniky jsou jemné, děti při nich nepláčou, pláčou pouze tehdy, když se nacvičuje, když to děti neznají," uvedla už před časem pro Českou televizi.

  • Savo jako zázrak

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle je záležitost možná okrajová, nicméně ne zcela ojedinělá. Přibývá lidí, kteří věří, že mnohé zdravotní problémy lze řešit pomocí chemikálie nabízené coby MMS nebo CDS, případně pod variantami těchto zkratek. Základem je roztok chloritanu sodného a kyseliny citronové, výsledkem je oxid chloričitý, který se ředí destilovanou vodou. Některé zlé jazyky přitom tvrdí, že jde o savo, což sice pravda není, ale tak jako tak jde o látku lehce žíravou. Přesto ji někteří rodiče neváhají dle návodu používat zevně a vnitřně i u dětí, včetně těch nejmenších. Zastánci metody věří, že léčí ekzémy, alergie stejně jako vážné nemoci. 

  • Výchova podle předpisu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je skvělé, když rodiče o svých dětech a jejich potřebách přemýšlejí nebo se o tom snaží něco nastudovat. Literatury o tom mají k dispozici skoro nepřeberné množství. Problém nastane, když se začnou stresovat, protože nevědí, pro kterou výchovnou metodu se rozhodnout, nebo když místo toho, aby dali do velké míry na svou intuici, přemýšlejí, jak by boj o lopatku na pískovišti vyřešila jejich oblíbená autorka.

  • Znakování miminek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stresuje vás, že nevíte, co po vás vaše malé dítě chce? Znakování vám pomůže, alespoň tak to tvrdí jeho lektorky, které slibují, že vašeho potomka – a samozřejmě i vás – naučí sadu jednoduchých znaků (nebo si můžete vytvořit vlastní), díky nimž se s ním snadno domluvíte už od nějakých osmi devíti měsíců. Tak nakonec – proč ne? Ale většina dětí se časem s rodiči domluví i bez tohoto vzdělávání, které není zadarmo.

  • Bezplenková metoda

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Látkové pleny místo papírových jsou jedna věc, bezplenková metoda, při níž se dítě bez plenek obejde zcela, ještě jiná. A tady se zdá, že to skutečně může fungovat, ostatně přírodní národy taky plenky nepoužívaly a spoléhaly se na těsnou komunikaci mezi matkou a kojencem, díky které nebylo těžké rozpoznat ani blížící se tělesné potřeby. Mezi zastánce bezplenkové metody patří třeba psycholožka Pavla Koucká. Problémy hrozí v zásadě dva: pokud se matka rozhodne, že prostě bude používat bezplenkovou metodu, musí se tomu chtě nechtě přizpůsobit chod celé rodiny, ačkoli to tak nějak nikomu úplně nevyhovuje; hrozí také situace, kdy se z ní stane apoštolka nového náboženství a nutí metodu všem, kdo kolem ní jen projdou s kojencem v plenkách. Každopádně je třeba neustále mít po ruce malý přenosný nočníček.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku