Mám dát dceři náušnice, dokud je malá, nebo počkat, až je bude sama chtít?

Mám dát dceři náušnice, dokud je malá, nebo počkat, až je bude sama chtít?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. května  2016 
 06:00

Mám dilema. Sama jsem vyrostla v době, kdy se malým holčičkám píchaly uši na náušnice automaticky s nesmyslným odůvodněním, že malá miminka to přece nebolí. U tří synů jsem nic takového neřešila. Ale teď mám malou dceru a přemýšlím, zda jí náušnice dát, nebo to nechat na ní, až o ně sama projeví zájem. Argumentů mám dost pro obě varianty, teď jde o to, jak se rozhodnout. 

Když jsem měla jen samé syny, vždycky jsem říkala: mít dceru, nebudu jí nutit ani růžovou, natož abych jí nechala píchnout uši a dávala jí náušnice už coby miminku. Protože je to zásah do těla, který bych chtěla nechat na jejím rozhodnutí. Navíc to bolí a já bych přece nechtěla, aby jí něco bolelo zbytečně. 

Dětství snů: Působivé snímky sourozenců, kteří vyrůstají na venkově bez školy a elektroniky

Dětství snů: Působivé snímky sourozenců, kteří vyrůstají na venkově bez školy a elektroniky

Novozélanďanka Niki Boon vyrůstala coby malá na venkově a stejné dětství, jak dodneška vzpomíná, se rozhodla dopřát i svým čtyřem dětem. I v dnešní…celý článek

Teď to ale vidím jinak. Josefíně je sedm měsíců, šatů a sukní má víc než já a do toho jsem začala uvažovat o tom, že bych jí i ty náušnice nechala dát. Můj muž mi připomíná, co jsem vždycky říkala, a je spíše proti – naprosto ho chápu, ale chtěla bych vědět všechna pro a proti a na jejich základě se rozhodnout. I když jde o zdánlivou maličkost. 

Jakmile jsem se pohroužila do problematiky náušnic u malých holčiček, ukázalo se, že i tohle je věda. A že existuje několik táborů: první říká, že náušnice a píchání uší nikdy, a to ani v dětství, ani v dospělosti. Druhý říká, že píchání ano, ale až se bude moci dítě samo rozhodnout – čili až v nějakých pěti šesti letech. Následuje tábor klasiček, které tvrdí, že čím dřív, tím líp, a nechávají dávat náušničky už tříměsíčním miminkům. Kromě toho jsou tu dva názory, co se techniky týče: půlka volí klasické píchání jehlou, půlka nastřelení pomocí pistole. 

Naše dětská lékařka mi ohledně náušnic neporadila, podle ní je to jedno – aneb "udělejte to, jak myslíte". Dětský lékař a homeopat Tomáš Karhan taky není úplně proti, jen by zbytečně nespěchal, ale kupodivu tvrdí, že dříve může být lépe než později a že píchat uši – nebo tedy přesněji řečeno ušní lalůčky – po desátém roce života může být problém. 

Každopádně čeští lékaři to moc neřeší, ale například Americká pediatrická asociace oficiálně doporučuje, aby rodiče nechávali svým dětem propíchnout uši až v době, kdy na to mohou mít svůj názor. A u kojenců to nedoporučují kvůli riziku vyndání a spolknutí náušnic. Zámořská asociace také považuje za vhodné, aby za sebou děti měly očkování proti tetanu, to je v Česku součástí hexavakcíny, kterou kojenci a batolata dostávají ve čtyřech dávkách – základem jsou tři během prvních pěti měsíců. 

Je vaše dítě rozmazlené? 4 věci, podle kterých to poznáte

Je vaše dítě rozmazlené? 4 věci, podle kterých to poznáte

Každé dítě je jiné a potřebuje také jiný přístup od rodičů. Univerzální poučka nebo výčet bodů, podle kterých jednoznačně lze poznat rozmazlené dítě,…celý článek

I když se rozhodnu, že dám už teď někdy, tak jakou technikou? Protože tam také není snadné se rozhodnout: piercingová studia používající jehly brojí proti nastřelování, a naopak – což je logické, každý si hájí to své. Z diskusí matek na webu nicméně jako jednoznačný vítěz vychází nastřelování, a to u specialistky, která má více zkušeností než dětská sestra v ordinaci u doktora, které tuto službu také nabízejí.

Není však pravda, že nastřelení méně bolí, snad je jen rychlejší. Už kvůli tomu, že odpadá propichování ucha jehlou a následné protahování náušnice malým uchem. O tom, že proděravění lalůčku není úplně přirozené, svědčí i reakce těla, které se snaží propíchnuté místo v podstatě zahojit, a proto je třeba o něj až několik týdnů pečovat. To by u nastřelení mělo být podle zkušeností matek snazší. Propíchnuté ucho častěji hnisá. Děti se však někdy bojí už při pohledu na pistoli, leká je také její zvuk. 

Při nastřelení se používají kovové náušnice, které mají holčičky několik měsíců (doporučují se tři až čtyři), než se jim dají nějaké klasické. Pokud se bojíte alergie na kovy, lze použít o něco dražší plastové. Děti by každopádně nikdy neměly dostávat náušnice s obsahem niklu, ale buď ty z chirurgické oceli, nebo ty ze zlata. Výběr nastřelovacích každopádně není moc velký, vlastně všude mají ty samé v několika miminkovských barvách.

Nastřelení včetně dočasných náušnic většinou vyjde na 300 až 900 korun, s akupunkturní konzultací bývá ještě o něco dražší. Samotné propíchnutí, po kterém se rovnou dávají trvalé náušnice, stojí do pětistovky. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku