Dobrá zpráva pro starší matky! Ženy, které porodí po 35, mají lepší paměť

Dobrá zpráva pro starší matky! Ženy, které porodí po 35, mají lepší paměť
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. listopadu  2016 
 06:00

My ženy, které máme děti kolem čtyřicítky, se často setkáváme s informacemi, jaké to má nevýhody. Ale tady je jedna a hned vědecky doložená výhoda. Mě to tedy potěšilo. Ukázalo se, že mateřství po pětatřicátém roce věku prospívá naší inteligenci a paměti. 

Občas jsem z kolotoče kolem malých dětí, práce a domácnosti tak unavená, že si nemůžu vzpomenout skoro ani na svoje vlastní jméno. Ale je to určitě jen dočasné, a jakmile i nejmladší roční dcera povyroste, bude to jen a jen lepší. 

Tvrdí mi to alespoň studie, která teď vyšla v odborném časopise americké geriatrické společnosti (Journal of the American Geriatrics Society), podle níž mateřství v řekněme vyšším věku svědčí nejen inteligenci, ale také zabraňuje v pozdějších letech problémům s pamětí. Asi se náš mozek trénuje, jak je stále ve střehu. 

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

"Starý lidi by neměli mít malý děti," řekla onehdy moje známá, když asi po sté sundavala dvouletého syna z knihovny. Bylo jí pětačtyřicet a tvrdila,…celý článek

Vědci v rámci studie sledovali přes osm stovek žen po menopauze a testovali jejich verbální paměť, výkonnost jejich mozku a také celkové vědomosti. Zároveň brali v potaz, kolik jim bylo, když měly děti, kolik jich mají a další faktory, díky nimž mohli posoudit vliv věku, v němž otěhotněly, na jejich duševní zdraví. 

A celkem jednoznačně jim vyšlo, že ženy, jejichž nejmladší dítě přišlo na svět, když jim bylo pětatřicet a více, měly ve srovnání s těmi, které se matkami naposledy staly jako mladší, lepší verbální paměť. Zjistilo se také, že první menstruace před třináctým rokem věku má kladný vliv na jejich schopnost učení se. Delší reprodukční období spolu s užíváním hormonální antikoncepce navíc pozitivně souvisí s vyšší inteligencí později v životě. Protože ženy, které měly první dítě mezi patnáctkou a čtyřiadvacítkou, jsou na tom podle vědců v tomto směru hůře. Tady si tedy trochu nejsem jistá, co je příčina a co následek, ale budiž. 

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

Fungování mozku totiž ovlivňuje obrovský vzestup hladin hormonů v průběhu těhotenství. Vědci soudí, že čím později je žena těhotná, tím déle je jejich mozek ovlivněn. "Je to nové a podstatné zjištění," řekla za autory studie doktorka Roksana Karim z Ústavu preventivního lékařství na University of Southern California v Los Angeles. To zní docela dobře, ne? 

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku