6 věcí, které oceníte teprve ve chvíli, kdy se stanete mámou!

6 věcí, které oceníte teprve ve chvíli, kdy se stanete mámou!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. března  2018 
 06:00

Být rodičem přináší spoustu radostí, které byste jako bezdětní nikdy nepoznali a nezažili – pocit pýchy pokaždé, když se vašemu zlatíčku něco povede, nadšení z prvních batolecích krůčků a slovíček a naplnění z bezpodmínečné lásky. Existuje ale ještě další kategorie prožitků, o kterých jste dosud možná vůbec netušili.

Dokud vám do života nevstoupí potomci, některé záležitosti vám nejspíš připadají naprosto samozřejmé, nijak zvláště se nad nimi nepozastavujete, pravděpodobně vás ani nenapadlo, že nemusí být tak zcela automatické, jak jste si bláhově mysleli. V okamžiku, kdy se stanete matkou, mohou okamžiky nebo zážitky, při kterých zažíváte pocity dokonalé slasti, získat úplně jiné rozměry. Sex nebo dvouhodinová thajská masáž? Kdeže!

Sama doma

To ticho a klid, chvíle, kdy po vás nikdo nic nechce, nevolá vás, na noze vám nevisí uslintané batolátko, nikde nelítají hračky, nemusíte vařit, utírat zadečky ani nekonečně dlouho uspávat. I hodina času, kdy si můžete o samotě v prázdném bytě sednout na gauč, číst si, dívat se na film, dát si vanu nebo prostě jen tak koukat kolem sebe, v ruce držet šálek horké kávy (na tu, která vám obvykle během dopoledne, kdy jste se ještě nestihla zastavit, už zase vystydla, zapomeňte), dokáže neuvěřitelně dobít baterky a zvednout náladu. Nikdy neoceníte svůj vlastní čas tolik, jako když vám někdo na pár chvil pohlídá ratolesti (mimo dům).

Praní s radostí

Pamatujete na dobu, kdy jste prala, sušila a žehlila prádlo jen jednou týdně? Měla jste na starosti jen to vlastní, o které jste se postarala až ve chvíli, kdy jste potřebovala čistou halenku do kanceláře. Proces „údržby“ prádla s dětmi je nikdy nekončící kolotoč, každodenní nudný úkol, kterému neutečete. Jejich oblečení totiž zůstane čisté tak zhruba dvě hodiny, takže čas, který jste v minulosti využívala třeba ke čtení detektivky nebo návštěvě lekce zumby, trávíte tříděním, věšením, žehlením, skládáním a ukládáním prádla celé rodiny. Ale ty vzácné volné víkendové dny, kdy pošlete ratolesti k babičce a nemáte na starosti žádný jiný úkol než vyprat a vyžehlit, to je paráda, že?

Jen jedna večeře

Trvá každý z vašich potomků na jiném jídle k večeři? Někomu nechutnají brambory, jiný vytrvale odmítá luštěniny nebo zeleninové polévky a váš muž se dožaduje guláše? Stop! Je čas začít s výchovou vybíravé rodiny, pokud jde o stravovací plán. Když vydržíte a nastavíte režim tak, že se bude pro všechny členy podávat stejná večeře a kdo nechce, půjde spát hladový, zažijete neskutečný pocit úlevy! Každý okamžik, kdy nemusí trávit hodiny u plotny, je pro každou maminku k nezaplacení. Proto také bez váhání využívejte pozvání na návštěvy nebo přespání u prarodičů či kamarádů. Existuje velká šance, že vám tam uvaří něco dobrého, bez vašeho přičinění.

Nuda je fajn

Vzpomínáte na dobu, kdy jste nevěděla, co s volným časem? Vymýšlela program na večery a víkendy, plánovala nejrůznější aktivity, obvolávala přátele a známé, podnikala vše možné i nemožné, jen abyste se proboha doma nenudila! To už se nikdy nestane. Jakmile se z vás stane máma, slovo nuda z vašeho života naprosto zmizí. A začnete se na ty vzácné okamžiky, kdy si ji budete moci s rozkoší dopřát, upřímně těšit. A možná vás překvapí, že když už náhodou opravdu nastanou, najednou nebudete vědět, co si s volným časem, kdy nemáte na seznamu žádnou povinnost, počít. Sláva prokrastinaci bez výčitek!

Relax v autě

Cestování hromadnou dopravou nebo každodenní dojíždění autem do zaměstnání bylo vždy tak trochu otravné. S miminkem v kočárku nebo rozverným batoletem, které intenzivně objevuje svět kolem sebe, rozkřičí se v tom nejnevhodnějším okamžiku, případně se počurá na sedačku, to je teprve ten správný adrenalin. Takže když se vám čas od času stane, že cestujete z místa na místo bez dětského doprovodu, zjistíte, že si za volantem auta, ve kterém nesedí žádný jiný pasažér, případně i v přeplněném autobusu s módním časopisem v klíně, zvládnete odpočinout a přejete si, aby cesta trvala ještě o něco déle. Aspoň o dvě kapitoly v napínavé knížce, na kterou jindy nemáte čas.

...
...
Autor: iStock

Spánek do osmi

Připadala vám dříve osmá ráno jako nekřesťansky brzká hodina? Jako svobodná žena jste z vyhřáté postele nevylézala před desátou? Ty časy jsou nenávratně pryč! Mučí vás nyní vaše drobotina budíčkem mezi pátou a šestou? Nejspíše si zvyknete, nic jiného vám stejně nezbyde. O co sladší pak jsou ale dny, kdy dítka odvelíte k babičkám, tetičkám nebo na školku v přírodě a vzbudíte se až ve chvíli, kdy vaše tělo uzná za vhodné! Za světla, s myšlenkou na to, že nemusíte nikoho honit do ranní hygieny, oblékání a konzumace snídaně, aniž by její část skončila na čistém tričku nebo předešlou noc vyžehlené sukýnce. Nebeská slast!

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku