Rodičovské vyhoření ničí manželství. Jak si zachránit vztah?

  • Rodičovské vyhoření ničí manželství. Jak si zachránit vztah?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. září  2018 
     06:00

    Proč se tolik párů rozejde brzo poté, co se staly rodiči? Proč dokáže rodičovství podkopat partnerský vztah? Proč se najednou začnou partneři odcizovat, hádat a rozcházet? Odborníci mají jasno. Může za to rodičovské vyhoření, kdy je vyčerpání tak velké, že nezbývá energie na obnovení intimního vztahu.

  • Dvě třetiny párů jsou po narození dítěte nespokojené

    Autor: iStock

     

    Podle odborníků, kteří publikovali své výzkumy v časopise Wall Street Journal, přibližně dvě třetiny párů uvedly, že kvalita vzájemného vztahu se od narození dítěte do tří let znatelně zhoršila. Zejména matky vyjádřily nespokojenost a taky jich mnohem více podávalo žádost o rozvod. Některé studie dokonce uvádějí, že manželství skončilo do 18 měsíců po narození prvního dítěte.

     

  • Za problémy může rodičovské vyhoření

    Autor: iStock

     

    Může za to vyhoření, které bývá poměrně dlouho nerozpoznáno. Mnoho rodičů si ani neuvědomí, že jím trpí. Z výzkumů je patrné, že páry jsou obecně velmi nepřipravené na potřeby rodičovství. A jak vypadá vyhořelý rodič? Je vyčerpaný všemi způsoby, zanedbává své potřeby, je vyčerpaný emocionálně, intelektuálně i kreativně.

    Funguje kvůli rutině a pravděpodobně zapomněl na to, že existuje i jiný svět. Nemá sílu, energii, trpí změnami nálad a kvůli frustraci reaguje podrážděně a nepřiměřeně. Co musíte udělat, aby se to nestalo? Podle psychologa Seana Grovera jsou to tyhle věci.

  • Plánujte si každý týden společné rande

    Autor: iStock

     

    Být rodičem je součást toho, kým jste. Co nejdřív si zajistěte chůvu, babičku nebo někoho, kdo se občas postará o vaše dítě. Je rozhodující, abyste si našli čas sami pro sebe a partnera. Někdy je to překvapivě obtížné, zvláště když jste už sklouzli do rutiny. Zaměřte se na něco nového a na aktivity, které nemají nic společného s rodičovstvím. Dobře zaměstnaný rodič je vždy lepší než vyhořelý rodič.

     

  • Cvičte a hýbejte se

    Autor: iStock

     

    Podle psychoterapeuta Grovera je fyzická aktivita ideální prevence před vyhořením. Kardio cvičení třikrát týdně třicet minut nebo víc snižuje úzkost a depresi až o 70 procent! Chůze, běh, plavání, tanec, cokoli vás napadne. Budete se cítit líp, budete mít více energie a budete se méně přejídat. Máte-li problém zavázat se k týdennímu pravidelnému tréninku, zavolejte na pomoc nějakou kamarádku, která vás podpoří a bude chodit s vámi. Podle průzkumů se většina rodičů, kteří začali cvičit, cítila lépe!

  • Znova buďte kreativní

    Autor: iStock

     

    Kreativita je skvělý návod na to, jak vypustit z těla napětí. Uklidňuje vás, snižuje úzkost a probouzí vaši novou múzu a přináší dynamiku do vašeho života. Znova začněte s tím, s čím jste přestali po narození dítěte, nebo zkuste něco úplně nového. Choďte na keramiku, kurzy kreslení nebo začněte plést. Cokoli budete dělat, bude dobré.

     

  • Prožívejte osobní dobrodružství

    Autor: iStock

     

    Rodičovství by nemělo ukončit váš osobní růst. Jestli jste stagnovali na rutině, každý den ve stejnou hodinu surfujete na internetu a hledáte odpovědi na otázky týkající se rodičovství, je pravděpodobné, že jste přestali inspirovat sami sebe. Myslete na to, že děti respektují hlavně ty rodiče, kteří mají nějaké poslání, které se netýká jen rodičovství. Přihlaste se do kurzu španělštiny, choďte do muzea nebo se vzdělávejte jinak. Měli byste najít aktivity, které vás intelektuálně i emotivně stimulují.

  • Nevyhýbejte se lidem

    Autor: iStock

     

    Rodičovství může být velmi svazující a trávit volný čas jen s dětmi není dobrý nápad. Nedovolte, aby se vaše dřívější přátelství zničila, zvedněte občas telefon a pokláboste si aspoň takhle, vyčleňte si čas, abyste se vzájemně viděli. Uleví se vám, když budete mluvit aspoň chvíli o něčem jiném než o plenkách nebo logopedii.

     

  • Revitalizujte svůj život a oživte svůj vztah

    Autor: iStock

     

    Děti chtějí rodiče, na které můžou být pyšné. Posiluje je to a posiluje to i jejich sebevědomí. Když se začnete zanedbávat a blížíte se k vyhoření, popíráte v dětech jejich zásadní potřebu hrdosti na svého rodiče. Chcete-li získat zpátky sami sebe a vztah oživit, odstraňujte postupně škodlivé kořeny odpírání. Bude to dobré nejen pro vás a vašeho partnera, ale i pro blaho vašeho potomka.

     

    Nejde to už spravit? Podívejte se na VIDEO, v němž se dozvíte, co vás čeká, pokud se rozhodnete pro rozvod:

    Video se připravuje ...
    Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod manželství • VIDEO: 

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku