Jak přežít odchod velkého dítěte z domova? Rady, které vám to usnadní!

  • Jak přežít odchod velkého dítěte z domova? Rady, které vám to usnadní!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. května  2019 
     06:00

    Jsou děti, které žijí s rodiči pod jednou střechou třeba i v pětatřiceti. A jsou děti, které hned po maturitě oznámí, že se stěhují jinam a chtějí žít samy. Musím říct, že je to nejdřív šok. Zvláště když to nečekáte. Zažila jsem to poprvé před dvěma měsíci. Můj syn byl prvním chlapem, který mi totálně zlomil srdce. Co dělat a jak se k situaci postavit? S hlavou vztyčenou a úsměvem na tváři?

    Jaké to je, když děti vyletí z hnízda? Jak zvládnout pocity, které nás zahltí? I tahle životní etapa se dá ale přežít. Jen vědět, jak na to. Faktem ale je, že i když máte všechno předem nastudované, realita bývá jiná.

  • První pocity jsou šok a smutek

    Autor: iStock

     

    Téměř dvacet let jsem ho vídala ráno u snídaně, večer u večeře, kontrolovala jsem mu žákovskou a podepisovala poznámky. Dvacet let jsem byla konfrontována s jeho náladami, úsměvy i slzami. Prožívala jsem s ním první lásky a hladila ho, když to potřeboval. Občas jsem zvedla hlas, chválila jsem ho a byla na něj hrdá, když se mu něco podařilo. A najednou je pryč.

    Sbalil si dva kufry, odvezl matraci, polštář, peřinu a povlečení, pár ručníků a odjel na druhý konec města. Do bytu, který si pronajal se dvěma kamarády. Ten pocit ztráty byl chvíli nesnesitelný. Nebyla jsem na to připravená. Tak brzo. Ale stalo se. Teď to vidím už s odstupem a vím, že každá mince má dvě strany. Co se dá dělat, aby byl odchod dítěte snesitelný? A jak reagovat?

     

  • Nepotlačujte emoce

    Autor: iStock

     

    Období, kdy se musíte přizpůsobit tomu, že to „dítě“ už nebydlí s vámi, je důležité a vy byste neměli potlačovat své emoce. Je normální, že je vám smutno – najednou rodina získala novou identitu. Ztratila jednoho člena. Přijměte s laskavostí a hrdostí fakt, že ten váš syn, kterého jste od narození piplali, evidentně všechny vaše životní rady přijal za své a dokázal se postavit na vlastní nohy.

    Pocity smutku budou jen dočasné, věřte tomu. A když si budete chtít poplakat, tak si prostě zabrečte. Mluvte o svých pocitech s partnerem i přáteli, kteří zažívají totéž. Nejste v tom sama. Hrát si na hrdinku nemusíte.

  • Hledejte pozitiva

    Autor: iStock

     

    Možná se to zpočátku nezdá, ale opravdu je můžete najít. Vzhledem k tomu, že mám tři syny, pozitivum už je v tom, že mi dva ještě doma zbyli. Ano, ti, kteří mají jen jednoho syna nebo dceru, to mají horší, ale i ti se můžou radovat z odchodu potomka. Po dvou měsících vidím několik pozitiv.

    Ušetříme pár korun na jídle, nemusím vařit pro tolik lidí, lednička je plnější a v dětském pokoji je menší bordel (minus jedna osoba), nemusím kupovat boty ani svetry, protože si už vydělává, a máme jednu postel volnou navíc pro návštěvu nebo jako únik v případě, že manžel chrápe. Jo, a asi bude nižší účet za vodu.

     

  • Neuhánějte ho a nevolejte mu každý den

    Autor: iStock

     

    Věřte mu, že to zvládne. Zpočátku jsem měla tendenci se každý den informovat, jestli má co jíst, jestli má dost peněz a tak. Blbost. Nedělala jsem to přece ani tehdy, když byl doma, takže jsem se uklidnila a přestala ho bombardovat telefonáty. Teď se spokojím s tím, že mi párkrát za týden pošle SMS, že je v pohodě a jestli může přijet na kachnu se zelím (tu tedy zatím sám nezvládne).

    Nicméně komunikaci udržujte, ale rozvážně. Buďte flexibilní ve svých očekáváních a dohodněte si třeba termín, kdy si zavoláte. Vaše dítě zůstane vaším dítětem pořád, tak musí vědět, že tady pro něj budete vždycky, když vás bude potřebovat. Lékařské kontroly za něj ale nezařizujte, nechte ho, aby převzalo samo řízení svého života.

     

  • Vytvořte nový začátek

    Autor: iStock

     

    Je to skvělá příležitost, jak začít něco nového. Pravda, zbyly mi ještě dvě děti, takže ty nové začátky jsou tak napůl, ale přesto je to fajn. Začala jsem víc myslet na sebe a na partnerský vztah. Až vyletí všechny děti z hnízda, koupím si třeba kytaru, na kterou jsem se chtěla naučit celý život hrát, nebo pojedu na cestu kolem světa.

    Nebo si najdu nějaký jiný koníček a investuji energii, kterou jsem až dosud dávala do dětí, někam jinam. Je čas najít znova sama sebe, zvláště pokud jste se v mateřství sama sobě ztratila. Oslavujte odchod dítěte jako novou šanci. Je to super. A pořád si říkejte: Je to OK, je to v pořádku, vždyť to není konec světa.

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku