9 milníků, na které se pediatr nezeptá, ale vy na ně nikdy nezapomenete

  • 9 milníků, na které se pediatr nezeptá, ale vy na ně nikdy nezapomenete
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. října  2018 
     06:00

    Všichni jsme přečetli stovky knih nebo desítky článků na internetu o tom, jak se naše děti budou vyvíjet. Kdy by měly udělat první krok, kdy se poprvé usmějí nebo kdy jim vyroste první zub. Následující milníky nenajdete v žádné moudré knize, ale všechny je známe ze svých domovů. A víte co? Dokážou krásně zahřát u srdce. 

    První zoubek, první krok, první slovo. Všichni tak nějak víme, co by dítě mělo v tom či onom měsíci či roce zvládnout. Taky se vás na to ptá dětský lékař na každé kontrole. Ovšem na některé se vás lékař asi nikdy nezeptá, ale pro vás mají mnohem větší cenu.

     

     

  • První věta

    Autor: istock

     

    Dětský lékař se vás v poradně zeptá, kolik slov už vaše dítě řeklo, ovšem pro vás je možná mnohem důležitější první skutečně smysluplná věta, kterou děti pronesly. Jaká byla ta vaše? Alesandra Dubinová, matka dvojčat a zakladatelka cestovního blogu Homebody in Motion, říká, že první věta, kterou jejich děti řekly, byla tahle: „Šťastný den.“ Tahle optimistická fráze pravděpodobně vznikla proto, že děti slyšely, jak si rodiče přejí šťastné narozeniny.

     

  • První přehlídka sourozenecké lásky

    Autor: iStock

     

    Váš pediatr se vás asi nikdy nezeptal, jak se mají vaše děti mezi sebou rády? Jak spolupracují, jak si hrají nebo jestli se často perou. Jak si dávají najevo lásku. Sourozenecké vztahy jsou jedinečné a svým způsobem zvláštní. Je krásné je vidět, jak se drží za ruku, obejmou se nebo si spolu potichu povídají s hlavami těsně u sebe.

     

  • První tanec

    Autor: iStock

     

    Když jsem poprvé sledovala syna, jak se pohupuje do rytmu písničky, kterou si už samozřejmě nepamatuji, bylo to vážně úžasné. Jak říká Alesandra Dubinová, její dvojčata se po sobě vždycky opičí. Začne tančit jeden, přidá se druhý. Jakmile se ozve konkrétní píseň, začnou se společně vlnit do rytmu. Nevybírají si, ale ze všeho nejvíc milují reggae.

     

  • První jídlo v restauraci

    Autor: istock

     

    Doktor se vás jistě zeptá při pravidelné prohlídce, kdy jste začali s příkrmy a jestli ještě kojíte. Ovšem už se vás později nezeptá, kdy jste konečně mohli vyrazit poprvé do restaurace a dát si tam „normální“ jídlo. Kdy si děti s vaší pomocí vybraly něco z jídelního lístku a jedly jako dospělí. A je to většinou velká zábava, sledovat je, jak sedí v restauraci na vysoké židličce a snaží se držet správně příbor.

     

  • První procházka bez kočárku

    Autor: iStock

     

    Vzpomínáte si na to, kdy jste s dětmi vyrazili poprvé bez kočárku? Kdy nastal den, kdy samy děti řekly, že chtějí capat samy? Popravdě, mám to už trochu v mlze, ale rozhodně to muselo stát za to. Určitě ta procházka trvala dvojnásob déle, ale stála určitě za to. Najednou své děti vidíte úplně jinýma očima a máte pocit, že čas strašně rychle utíká.

     

  • První projevy osobnosti

    Autor: iStock

     

    Je úžasné pozorovat, jak se projevuje postupně povaha vašich dětí. Některé jsou temperamentní, jiné klidnější a rozvážnější. Některé rády a moc povídají, jiné dlouho přemýšlejí. Je okouzlující pozorovat projevy osobnostních rysů a jak se z dětí stávají bytosti s vlastním názorem.

     

  • První zranění

    Autor: iStock

     

    Není to zrovna nejsladší milník v životě dětí, ale co si budeme povídat. Já například nikdy nezapomenu na první zranění nejstaršího syna, kterému prostřední bratr málem vypíchl oko legendárním svítícím mečem ze Star Wars a museli jsme odjet na pohotovost. Taky nezapomenu, jak nejmenší syn pro změnu v zápalu hry narazil do dveří a naskočila mu tak velká boule, že trvalo týden, než zmizela. Na první zranění prostě nikdy nezapomenete.

     

  • První obrázky a projekty

     

    Autor: istock

    Pamatujete se na to, kdy vaše děti poprvé začaly používat hračky k tvorbě? A jak moc jste byli pyšní na to, že poprvé postavily věž z kostek, sestavily celou krabici lega nebo namalovaly první obrázek, na němž jste vy, táta a ony? Možná z nich budou inženýři, architekti, kadeřnice nebo budou vyrábět stoly ze dřeva. Cokoli budou chtít!

  • První polibky

     

    Autor: iStock

     

    Nejkrásnější věc, když vám dá dítě poprvé samo od sebe pusu na tvář. Nebo když vám zamává, když se loučíte před školkou a naznačí polibek. Musíte uznat, že tyhle první pusy jsou naprosto nenahraditelné.

     

    Jak pomoct miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku