Proč je lepší mít dítě po 40? A proč raději ne? Tyhle výhody i rizika musíte znát

  • Proč je lepší mít dítě po 40? A proč raději ne? Tyhle výhody i rizika musíte znát
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. července  2019 
     06:00

    Mít dítě v pozdějším věku je stále častější. A to z nejrůznějších důvodů. Kariéra, nespolehlivý či nevhodný partner, touha žít sama nebo prostě nedostatek připravenosti pro tuhle odpovědnost. Nejdůležitější je ale to, že je to váš život a vaše volba. A pokud se rozhodnete, že se stanete matkou až po 40, pak byste měla vědět o některých výhodách a možných nevýhodách pozdního těhotenství a mateřství.

    Mít dítě přináší většině žen spoustu radosti a štěstí, ale těhotenství i porod mohou být spojeny s určitými riziky. Jak to tedy je, pokud je vám čtyřicet a víc? Existují různé úhly pohledu a nic není černé, nebo bílé. Na pozdním mateřství najdete spoustu výhod, ale taky rizik. Které to jsou?

  • Výhody: Můžete se dožít vyššího věku

    Autor: iStock

     

    Podle mnoha studií ženy, které porodily dítě později (a týká se to i porodu posledního dítěte), žily později déle. Ty, které porodily své dítě do 29 let, snížily šance na delší život o 50 procent. Možným důvodem může být podle odborníků genetika. Pokud je reprodukční systém ženy v daném věku dobře funkční, může se to podle nich týkat i jiných procesů spojených se stárnutím. Tento vztah mezi porodem a dlouhověkostí však většinou platí pro ženy se 3 dětmi a více.

     

     

  • Budete mít lepší kognitivní funkce

    Autor: iStock

     

    Další studie ukazuje souvislost mezi posledním těhotenstvím ve vyšším věku a lepší postmenopauzální kognitivní schopností žen. K těmto závěrům došli vědci na základě série testů, které zahrnovaly úkoly pro různé aspekty fungování mozku. Zejména ženy, které porodily po 35. roce, měly lepší verbální paměť. To může být kvůli tomu, že náš mozek ovlivňují také hormony. A především pak estrogen i progesteron, které jsou zodpovědné za správnou funkci mozku a vývoj mozkové tkáně.

  • Starší matky jsou zkušenější a moudřejší

    Autor: iStock

     

    Není žádným tajemstvím, že v průběhu let nabíráme zkušenosti a znalosti. No jen si porovnejte samu sebe ve dvaceti a ve čtyřiceti. A teď si představte i ten rozdíl ve výchově dětí v těchto různých letech. Ženy nad 40 let jsou ke svým potomkům trpělivější a k výchově přistupují s větší pozorností. Je to i kvůli tomu, že ve vyšším věku jste na těhotenství připravená, je to vědomý krok. Jste tedy emocionálně a psychicky stabilnější. A taky připravená na změny, které s těhotenstvím a narozením dítěte přicházejí.

     

  • Jste finančně stabilnější a nezávislejší

    Autor: iStock

     

    Ve 40 letech má většina žen stabilní práci nebo si už vybudovala kariéru. S tím samozřejmě přichází i finanční stabilita. Stabilní příjem bývá často důvodem, proč se ženy až teď rozhodnou pro dítě. Ženy v pozdním věku mají pocit, že si už mohou dovolit tak trochu pustit svou kariéru ve prospěch mateřství a zaměřit se na výchovu dítěte. S největší pravděpodobností už mají nějakou nemovitost nebo úspory, které pomáhají snížit míru stresu, a nemusí tak moc přemýšlet o kariéře a pracovat od úsvitu do soumraku, aby vydělaly peníze.

  • Měla jste čas už všechno vyzkoušet

    Autor: iStock

     

    Nebo aspoň hodně z toho, co jste chtěla. Období dlouhých a bujarých večírků s kamarádkami už máte za sebou, stejně tak cestování a poznávání nových lidí, zemí a života vůbec. Teď je čas ponořit se do rodiny. Ve 40 jste už nashromáždila spoustu vzpomínek, podařilo se vám dělat to, po čem jste toužila, a v neposlední řadě jste žila sama pro sebe a pracovala na sobě. Rozšiřovala jste si hranice, prozkoumávala svět. Když se teď narodí dítě, je méně pravděpodobné, že se budete cítit nespokojená a neúplná tím, že už nebudete mít tolik času sama pro sebe.

     

  • Rizika a nevýhody: Je méně pravděpodobné, že snadno otěhotníte

    Autor: iStock

     

    Jak plyne čas a utíkají roky, snižuje se zcela zákonitě i ženská fertilita. Už kolem 32 let začíná prudce klesat plodnost. Počet vajíček se snižuje a je jich méně a méně pro to, aby mohla být oplodněna. Může dojít k uvolňování nekvalitních vajíček, a tudíž ke snížení možnosti otěhotnět. Ale nezoufejte, v současné době existuje možnost umělého oplodnění nebo lze použít dárcovská vajíčka, pokud to skutečně nejde. Pokud přemýšlíte o pozdějším mateřství, máte také možnost nechat si svá vajíčka zmrazit v dřívějším věku a později je použít.

  • Je vyšší riziko potratu

    Autor: iStock

     

    Riziko potratů se s věkem zvyšuje a po 45. roce může dosáhnout až 50 procent nebo i více. Samozřejmě to není jen věkem. Změny související s věkem ale ovlivňují vaše tělo, snižují funkci hormonů a dělohy a komplikují další faktory, což může vést ke ztrátě plodu.

     

  • Máte vyšší riziko vzniku osteoporózy

    Autor: iStock

     

    Porod ve vyšším věku podle odborníků zvyšuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy u starších žen. Podle jedné studie ženy, které porodily po 35. roce, měly dvojnásobnou pravděpodobnost výskytu tohoto onemocnění. Proto byste měla během těhotenství ve vyšším věku věnovat zvláštní pozornost svým kostem, abyste zmenšila možnost vzniku osteoporózy (řídnutí kostí) ve stáří.

  • Zvyšuje se riziko předčasného porodu

    Autor: iStock

     

    Pokročilý věk zvyšuje také velmi významně pravděpodobnost, že se vám dítě narodí dřív než v termínu. Nebo může mít nízkou porodní hmotnost. Jedna studie naznačuje, že už samotný věk, bez ohledu na jiné negativní faktory, může být příčinou předčasného porodu.

     

  • Můžete mít těhotenskou cukrovku

    Autor: iStock

     

    Tato forma diabetu je ve většině případů dočasná a po porodu zmizí. Je způsobena nedostatečným množstvím inzulinu během těhotenství. U těhotných starších 40 let se ale riziko této komplikace zvyšuje, podle odborníků až o 74 procent! V České republice se naštěstí orální glukózový toleranční test na cukrovku provádí plošně mezi 24. a 28. týdnem těhotenství, takže se dá problém dobře podchytit a řešit. Velmi často postačí dieta, kdy se omezuje konzumace sacharidů na 250 až 330 gramů na den, pokud je žena obézní, pak na 225 gramů na den.

     

    Jaké jsou nejčastější pověry o těhotenství, kterým pořád věříme? Jsou to tyhle:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku