9 lekcí o životě a lásce, které jsem se dostala od své mámy

9 lekcí o životě a lásce, které jsem se dostala od své mámy
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. října  2019 
 06:00

Pouto mezi matkou a dcerou může být jedno z nejsilnějších. Své o tom ví také Bria Barrows, autorka a blogerka píšící o vztazích a životě jako takovém. Přiznává, že si teprve jako dospělá uvědomila, kolik důležitých věcí se naučila od své matky a co z ní možná udělalo takovou ženu, jakou se stala. 

Bria říká, že některé věci si skutečně člověk uvědomí až v dospělosti, a i když na své matky nadáváme, kritizujeme je, hádáme se s nimi, v některých chvílích si chtě nechtě musíme uvědomit, jo, tak tohle nás máma naučila, a stojí to za to. Které životní lekce dala matka Brie? A jaké dala vám? Vzpomenete si na ně?

 

Vždy dávejte hezčí nohu dopředu

Moje máma věří, že bychom se měli prezentovat v co nejlepším světle. To, jak vypadáme, je signál, jak moc se o sebe staráme jako o člověka. Její motto bylo: Bez ohledu na to, jak se cítíš, oblékni se a ukaž se!

Nežijte nad poměry

Jako někdo, kdo miluje nakupování a má poměrně drahý vkus, někdy fakt potřebuji slyšet, že bych se měla držet zpátky. Moje máma tvrdě pracovala, vydělávala a pečovala o rodinu, a přesto dokázala ušetřit na cokoli. Její motto: Kupujte věci, které opravdu potřebujete.

Buďte asertivní

Moje matka je královnou asertivního chování a vždy šla za tím, čemu věřila. Vzpomínám si, když jsem byl mladší, vždycky jsem jí říkala: „Mami, trápíš mě!“ Teď, když jsem dospělá, vidím, jak je důležité stát si za svým.

Nedávejte najevo svoje emoce příliš

Moje máma mi vždycky říká, že když jsem naštvaná, je to hned vidět v mé tváři, ale to podle ní není nikdy dobrá věc. Její motto: Neměli bychom vždycky ukazovat druhým lidem, že nemáme dobrý den.

Nenechte nikoho, aby vás odrazoval od vašich snů

V dospělosti člověk zjistí, že ne každý je či bude vaším největším fanouškem, pokud jde o sny a cíle. Nicméně moje máma mi vždycky říkala, že je důležité, abych se obklopovala pouze těmi, kdo mě postrčí výše a kdo podpoří moje sny.

Nestěžujte si pořád!

Moje máma nesnáší lidi, kteří si neustále stěžují na každou maličkost, ať už je to v práci nebo doma. Věří v to, že bychom měli být spíše „mužem činu“, místo stěžovatelky na život. Ne všechno půjde podle vás, tak to pochopte a jděte dál.

Nehodnoťte druhé a nesrovnávejte se s nimi, protože neznáte jejich příběh

V minulosti jsem často lidi soudila a také se srovnávala s ostatními. Jako dospělá ale na základě svých osobních zkušeností vím, že nemůžu nikoho soudit předem a srovnávat se s nimi jen podle jejich Instagramu. Je to opravdu ztráta času. Přestaňte srovnávat sebe s ostatními, když můžete žít život svých snů.

Naučte se konstruktivní kritiku

Tohle je lekce, kterou se učíme celý život. Někdy je náročné přijmout jiný názor nebo kritiku, a je těžké nedostat se do konfliktu. Moje máma mi vždy říká, aby kritiku přijala jako možnost na sobě zapracovat, abych byla lepší.

Snažte se pořád vzdělávat

Moje máma je vášnivá čtenářka a během svého života přečetla tisíce knih. Jako dítě jsem taky četla. Moje láska ke čtení mi otevírá svět a nové obzory. Moje máma mi dala krásný příklad, jakou hodnota má vzdělaná žena. Nezáleží na tom, jestli jste měli dokonalý vztah se svou matkou, ale v dospělosti skutečně můžete zjistit, že s ní máte hodně společného. Nikdy bych neměla sílu a statečnost, jakou mám, kdyby mi to všechno nepředala moje máma.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku