Rodičovství 2020: 12 trendů, které letos pofrčí. S čím budete úplně out?

  • Rodičovství 2020: 12 trendů, které letos pofrčí. S čím budete úplně out?
    Jak vlastně vypadá rodičovství dneška?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    16. ledna  2020 
     10:00

    Nejen oblečení, boty nebo účesy mají své módní vlny. Ty se týkají i rodičovství, které také má své trendy, nebo naopak přístupy, s nimiž budou rodiče úplně mimo. Jaká dvanáctka  bude  na vrcholu  v roce 2020?

    Určitě jste je také viděli. Fotky dětí zavěšených v kovových klecích před okny činžovních domů, aby byly na čerstvém vzduchu. Těžko říct, jak rozšířené to bylo, ale existovalo to a dneska by to nikomu neprošlo. Stejně jako se dnes děti po porodu nemažou sádlem, ačkoli se to svého času taky dělalo. 

    Ale ještě pořád rodiče – přinejmenším někteří – tolerují, nebo dokonce používají bití dětí. Přitom už to je taky dost out. Nebo ne? 

    Přečtěte si v našem článku, co je nakonec v rodičovství in. A teď ještě jedna poznámka jako bonus – víte, co bude populární motiv na dětském oblečení nebo jaké bude téma dětských oslav? Bude to prý vesmír... 

  • Unisex oblečení pro kluky i holky

    Unisex rodinné oblečení a obutí? Proč by ne!
    Unisex rodinné oblečení a obutí? Proč by ne!
    Autor: istock.cz

    Tenhle trend už je nějakou dobu patrný, ale dá se čekat, že ještě nabere na síle. Zatímco někteří rodiče se zvláště u malých dětí drží dělení oblečení na růžové pro holky a modré pro kluky, přibývá těch, kteří volí pro obě pohlaví podobné oblečení v neutrálních barvách, jako jsou šedá, hnědá, oranžová. Nebo třeba červená a modrá, na kterých samozřejmě není nic, co by z nich činilo barvu pouze pro jedno pohlaví. 

    Kupovat dětské oblečení v second handu už nebude jen známkou toho, že chcete něco ušetřit, bude to populární i proto, že tím děláte něco pro Zemi. Nekupujete totiž rychlou dětskou módu. 

  • Stále neobvyklejší dětská jména

    Jak jsem přišel na svět? Nevymýšlejte si báchorky, řekněte dítěti pravdu.
    Jak jsem přišel na svět? Nevymýšlejte si báchorky, řekněte dítěti pravdu.
    Autor: iStock

    V západním světě s unisex dětskou módou jde ruku v ruce i trend genderově neutrálních jmen, jako jsou třeba Ellis, Shea, Rowan – ve slovanských jazycích a se zdejšími jmény to však tak jednoduché není. 

    Ale i u nás je jasné, že rodiče jsou stále odvážnější, pokud jde o pojmenovávání potomků. A bude to zřejmě stále silnější. O tom, jaká jména zdejší rodiče svým dětem dávají, jsme psali například TADY

    Loňská nejzvláštnější jména? Z dívčích jmenujme Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu. U chlapců zaujme Heliodor, Atrey, Lionel a Loki. I v roce 2018 statistici zaznamenali spoustu neobvyklých jmen. U chlapců to byli například Albín, Gaston, Mikeš, Kaito nebo Ragnar. Z dívčích třeba Andělína, Caitlín, Lujza, Sibyla nebo Lily Hope. 

  • Doma dělané jídlo pro nejmenší děti

    Krmení dětí je občas boj!
    Krmení dětí je občas boj!
    Autor: iStock

    Zatímco kdysi zdejší rodiče bažili po velké nabídce hotových jídel pro nejmenší děti, dneska když je nabídka mimořádně široká, naopak přibývá těch, kteří svým malým dětem připravují jídla doma. Ideálně z bio zeleniny a dalších zdravých surovin a důvodem rozhodně není jen cena. Chcete zkusit třeba domácí pribiňák? Tady máte RECEPT

    A víte, co znamená zkratka BLW, neboli Baby Led Weaning? Jde vlastně o dítětem vedené odstavování, které je čím dál populárnější a vytlačuje klasické kojenecké kaše. Baby Led Weaning oproti tradičním příkrmům nabízí dítěti od začátku skutečné kousky jídla, které dítě samo ohmatá, ožužlá, rozmělní a spolkne.

  • Omezený čas u elektroniky

    Autor: istock

    Nemít doma televizi už dávno není cool, je to normální. Její místo nahradily obrazovky počítačů, notebooků, tablety a chytré telefony. Teď už je jasné, že když dítě příliš mnoho času tráví s elektronikou, zvláště v útlém věku, spíše mu to škodí, takže se trendem stává tento čas omezovat, a to spolu s tím, jak přibývá odborných studií na toto téma. 

    Pokud necháváte třeba batolata dlouhé hodiny u tabletů s tím, že v nich přece mají vzdělávací programy, v určitých skupinách rodičů se tím raději nechlubte. 

  • Domácí a alternativní školy

    Autor: istock

    S tím, jak je stále patrnější zatuhlost tradičního školství, hledá stále více rodičů možnost, jak své potomky vzdělávat jinak, lépe, efektivněji. A tak, aby to kluky a holky bavilo.

    Domácí vzdělávání přestává být výsadou těch nejalternativnějších rodičů. Odpovědí na rodičovskou poptávku je navíc zvyšující se počet škol s vyhovující nabídkou, byť za větší či menší peníze, ty jsou však rodiče ochotni zaplatit. 

    Součástí tohoto trendu jsou i školy zaměřené především na výkon. A tohle všechno se týká nejen základních škol, ale už i školek, včetně těch pro batolata. 

  • Tělesné tresty budou out

    Tělesné tresty vůči dětem jsou v Česku takovým tolerovaným  domácím násilím
    Tělesné tresty vůči dětem jsou v Česku takovým tolerovaným domácím násilím
    Autor: istock.cz

    Výprask? Bohužel, šedesát a podle některých výzkumů dokonce osmdesát procent českých rodičů si myslí, že tělesné tresty jsou při výchově nezbytné. 

    Ale to rozhodně není pravda, ve skutečnosti to jde bez nich. I když pomineme jejich zrůdnost, beztak nefungují. A uvědomuje si to čím dál více rodičů, takže trend je jasný: tělesné tresty jsou ve výchově potomků nepřijatelné a seřezat dítě v parku bude časem prostě společensky nepřípustné. 

    Na popularitě naopak nabírají alternativní tresty. 

  • Cestování a zase cestování

    Milují vaše děti cestování?
    Milují vaše děti cestování?
    Autor: istock

    Rodinné cestování čím dál méně zahrnuje týden u moře, protože stále více rodičů cestuje s dětmi jinak – bez cestovek, na vlastní pěst, akčně. Nemusí hned jet na půl roku do Asie, ale v době levných letenek a snadného on-line bookování letenek není problém strávit týden dva podstatě v jakékoli zemi a pořádně ji prozkoumat. Rodiče to považují za účinnou formu vzdělávání a mají v tom pravdu. 

    A když už jsme u cestování, je patrný ještě jeden trend: s rodiči a dětmi čím dál častěji na společnou dovolenou vyrážejí i prarodiče. A to nejen kvůli tomu, aby snad pomohli s vnoučaty. Rodiny chtějí být více pohromadě. 

  • Dětská jídla v restauracích

    Bude dítě, které se naučí jíst samo rukama, štíhlejší?
    Bude dítě, které se naučí jíst samo rukama, štíhlejší?
    Autor: Profimedia

    Dětské židličky a přebalovací koutky se v restauracích už stávají samozřejmostí, ale naštěstí se mění i další věci. Podniky začínají vycházet svým malým hostům vstříc, i co se jídelního a nápojového lístku týče, takže už jim dokážou nabídnout víc než jen hranolky a kuřecí nugetky. 

    Moderní rodiče je nechtějí, protože jsou nezdravé, a navíc od malička s dětmi ochutnávají nová jídla a chtějí jim to dopřát, i když si rodina vyrazí na jídlo ven. 

  • Jaká matka, taková dcera

    Mini me aneb stejné oblečení pro matky a dcery
    Mini me aneb stejné oblečení pro matky a dcery
    Autor: Facebook

    Možná už jste taky zaznamenali módu označovanou jako mini me – tedy jde o  oblečení (a zdaleka se to netýká jen šatů) stejné pro matky i dcery. V zámoří to letí už nějaký ten pátek, ale populární už se to stává i u nás. Navíc se objevují i stejné kousky pro otce a syny. 

  • Pohodlné, ale elegantní oblečení pro těhotné

    Těhotenská móda může být mladistvá, elegantní a pohodlná zároveň
    Těhotenská móda může být mladistvá, elegantní a pohodlná zároveň
    Autor: istock.cz

    Dlouhá léta existovala těhotenská móda buď pohodlná, nebo elegantní – ve smyslu taková, v které se dá jít třeba na obchodní jednání. Dneska je nabídka mnohem širší a rozhodně si vyberete, i když máte ráda módu neformální, nemusíte nutně v těhotenství skončit u dlouhého trika a legín. Očekávejte, že v nabídce obchodů najdete oblečení pod pomyslným heslem "pohodlné, a přitom stylové".  

  • Rodit po svém

    Způsob porodu je pro mnoho žen zásadní
    Způsob porodu je pro mnoho žen zásadní
    Autor: istock

    Zapomeňte na to, že jinak než postaru v klasické porodnici chtějí rodit jen vyznavačky alternativního životního stylu nebo takzvané lesany. Stále více žen považuje volbu způsobu porodu nebo třeba vlastní dulu coby doprovod za své nezadatelné právo a porodníkům snad konečně nezbude než se s tím smířit. 

    Nijak nezpochybňujeme pověstně vysokou úroveň zdejšího porodnictví, ale tohle je taky důležité. A rozhodně nejde jen o to, aby se matka cítila u porodu pohodlně. 

  • Baby shower a odhalení pohlaví

    Autor: Shutterstock

    Tenhle trend se zatím šíří pomalu, ale letos podle všeho nabude na síle. Stále více matek i ve zdejších končinách pořádá předporodní setkání nazývaná baby shower, pří kterých dostávají zejména od kamarádek různé dárky a vybavení pro sebe i pro očekávané dítě. 

    Nezbytnou součástí je lehce kýčová výzdoba. A je otázkou, zda sem dorazí také v zahraničí populární a poněkud teatrální odhalování pohlaví budoucího potomka před rodinou či přáteli. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku