Hrozí vaší rodině finanční krize? Tohle jsou varovné signály!

Hrozí vaší rodině finanční krize? Tohle jsou varovné signály!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
1. října  2019 
 06:00
Dluhová past, hrozba exekuce, osobní bankrot… Naskakuje vám husí kůže už jen z pouhé představy? Dostat se do finanční nouze není v dnešní době ničím nereálným, ačkoli žijete v přesvědčení, že vám se nic podobného nemůže přihodit. Prozradíme, co je dobré udělat a co je třeba hlídat, abyste žádné hororové scénáře nemuseli zažít.

Osobní nebo rodinná finanční krize samozřejmě nenastane přes noc. Problémy s dluhy obvykle vznikají pomalu a plíživě, zpočátku velmi nenápadně, a pokud přehlížíte varovné příznaky a podceňujete rizika, důsledky bývají někdy katastrofální. Dobrou zprávou je, že kolapsu ekonomiky vaší domácnosti můžete efektivně zabránit, pokud budete jednat včas. Na tom se shodují finanční poradci a bankovní specialisté.

...
...
Autor: istock

Nečekejte na zázrak!

Pravidlo číslo jedna podle nich zní: Jakýkoli dočasný finanční problém (i zdánlivě malý) začněte řešit hned, nečekejte, až se z něj stane vážný a vleklý průšvih. Jak? Tím, že budete pozorně sledovat varovná znamení. Svůj rodinný rozpočet přehodnoťte a upravte v těchto případech:

*Pokud odchází více než 20 % vašeho příjmu na splácení spotřebitelských úvěrů a půjček.

*K tomu, abyste byli schopni zaplatit běžný provoz domácnosti (nákupy, potraviny, kroužky dětí, benzin do auta), si musíte půjčovat peníze, případně používat kreditní kartu nebo využívat tzv. kontokorent na účtu.

*Z měsíčního platu nezvládáte platit základní životní potřeby, pravidelně jste na konci měsíce „na nule“.

*Platíte pozdě účty za telefon, internet, školní obědy v jídelně pro děti atd., pokaždé si musíte vybrat, které zaplatíte v termínu a kde zůstanete dlužni do příští výplaty.

*Nemáte vytvořenou žádnou finanční rezervu pro případ potřeby, jste rádi, že jakžtakž vyjdete do příští výplaty.

*Disponujete hned několika kreditními kartami a všechny již máte vyčerpány, případně na nich necháváte jen nutný minimální zůstatek.

*Nedokážete žít bez kontokorentního účtu, což znamená, že ze svého konta berete pravidelně více peněz, než máte k dispozici (kontokorentní úvěr je poskytován jako doplněk k běžnému účtu a dovoluje čerpat peníze z běžného účtu i v případě, že na něm nemáte dostatečnou hotovost, banka vám tedy operativně potřebné prostředky půjčí, můžete „jít do minusu“).

Cesta k nápravě!

Poznali jste se hned v několika bodech? Pak je na místě zpozornět a začít se svou situací aktivně pracovat. Neznamená to samozřejmě, že je na čase všechno vzdát, uvažovat o vyhlášení osobního bankrotu nebo se zadlužit ještě víc („utloukání“ jednoho dluhu jiným, to je spolehlivá cesta do pekla). Podle finančních specialistů existují tři zásadní a přitom poměrně snadné kroky, jak znovu získat vládu nad svými financemi, když se ocitnete v krizi. Postup je následující:

*Reálně vyhodnoťte aktuální situaci.

Udělejte si přehled veškerých závazků, zjistěte, kolik peněz a komu celkově dlužíte. Až budete mít jasnější představu o závažnosti celé situace, bude se vám efektivněji vymýšlet schůdné řešení, to, co musíte udělat k nápravě škod. O svých dluzích promluvte na rovinu s věřiteli a proberte společně vaše platební možnosti, případně se domluvte na splátkovém kalendáři.

*Prozkoumejte své možnosti.

Nemalujte si vzdušné zámky, stůjte nohama pevně na zemi. V závislosti na typu finanční krize, kterou procházíte (může jít o dlouhodobou nemoc, nezaměstnanost, mateřskou dovolenou, příliš velké zadlužení a neschopnost splácet…), vždy existují různé cesty, jak dokázat dluh splatit, vyhnout se stále většímu zadlužování a riziku exekučního příkazu. Pokud například nezvládáte platit měsíční vyúčtování za telefon či zálohy na elektřinu, možná postačí požádat někoho z rodiny nebo přátel, zda by vám nepůjčil určitou částku na pár týdnů. Když jste nezaměstnaní nebo samoživitelé s dětmi, vyplatí se zjistit na příslušném úřadu práce, zda nemáte nárok na některé druhy sociálních dávek (např. příspěvek na bydlení nebo příspěvek v hmotné nouzi).

*Přijměte opatření.

Jakmile víte, co musíte udělat, udělejte to! Na nic nečekejte, nespoléhejte na zázrak nebo výhru v loterii, ale konejte hned. Pokud máte dluhy nebo nedostačují finance na každodenní provoz, problém se obvykle sám nevyřeší. Ať už se rozhodnete vzít si půjčku, půjčit si peníze od kamarádky nebo dramaticky snížit své životní náklady a eliminovat výdaje, držte se svého plánu a promyšleného rozpočtu (poradit se můžete s finančním poradcem).

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku