Jak si užít (a přežít) vaření s dětmi? Stačí znát tyhle triky!

Jak si užít (a přežít) vaření s dětmi? Stačí znát tyhle triky!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
12. prosince  2019 
 06:00

Příjemná společná zábava, nebo spíše stres a horor? Věřte, že zapatlané šuplíky a trochu toho nepořádku jsou jen nepatrnou daní za obrovský benefit do života, který společné tvoření v kuchyni vašim ratolestem přinese. Nabízíme pár šikovných tipů, které se můžou hodit.

„Mám dvě děti, staršímu je osm a mladšímu pět let. Do kuchyně je pouštím ráda a snažím se je zapojovat do přípravy snídaní, svačin i večeří, rády pomáhají rovněž při pečení. I když je jasné, že určitým škodám a nehodám se nevyhneme, snažím se být nad věcí a podporovat jejich zapálení pro věc. Kluci chtějí být užiteční a pomáhat a já jsem přesvědčena, že díky všemu, co se v kuchyni učí, se stávají nezávislejší a samostatnější, což je fajn,“ říká Ivona (39), maminka Tobiáše a Honzíka. Co radí všem ostatním mámám?

Autor: istock

Dodržujte bezpečnostní pravidla

A opakujte je ratolestem pořád dokola. Připomínejte, že trouba je horká. Plotýnky na sporáku taktéž. Nesaháme do zásuvek. Nestrkáme ručičky do mixérů, hnětačů a robotů. Pozor na nástroje, jako jsou například otvírák na konzervy nebo porcovací nůžky na drůbež. Nůž je velmi, velmi ostrý a tak dále. Vštěpujte dětem základní pravidla a hygienické zásady, jako například to, že syrové maso může obsahovat choroboplodné zárodky, takže je potřeba po manipulaci s ním umýt si ruce a pečlivě otřít veškeré povrchy, kterých se dotklo. Pozor také na rozlitou vodu na podlaze, setřete ji okamžitě, riziko úrazu je obrovské.

Nechte je dělat chyby

Obrňte se trpělivostí a pryč s přehnanými obavami. Nesnažte se děti za každou cenu držet co nejdále od nožů a horkých hrnců, jen jim prostě jistěte záda. Nechte jim volný prostor, ať zkoušejí a experimentují, alespoň na vlastní oči zjistí, co a jak. Co se například stane, když dají do receptu dvojnásobné množství mouky a zapomenou na „mokré“ ingredience? Jak to dopadne, když se jeden druh koření nahradí úplně jiným? Dobrý začátek originálního vědeckého pokusu, nemyslíte? A zároveň vynikající způsob, jak potrénovat zlomky a poměry. Všechno na světě se přece nejlépe učíme tím, že to prostě zkusíme. A poučíme se z omylů a chyb. Jistě, možná rozplesknou pár vajíček na podlahu nebo zničí rodinnou večeři, ale něco nového se přiučí, odnesou si do života další cennou zkušenost.

Neřešte binec

Buďte připravena na menší nebo větší nepořádek a chaos, k vaření s dětmi prostě patří. Upřímně, děti produkují binec v podstatě na jakémkoli místě, kde se zrovna vyskytují, takže proč by zrovna kuchyně měla být výjimkou, že? Smiřte se s tím, že po společném tvoření vás nemine gruntování, a to poněkud širšího rozsahu, než když připravujete snídani či večeři sama a po svém. Nenechte se tím ale odradit, byla by to škoda. Pokud dítka projeví ochotu pomáhat, podporujte je v jejich nadšení. Za tu radost a nové dovednosti to rozhodně stojí! Pokud s tím zkrátka dopředu počítáte, budete mít s malými kuchtíky mnohem větší trpělivost. Nezapomínejte ale na jedno – když jsou ratolesti dost staré na to, aby udělaly nepořádek, jsou pravděpodobně dost staré také na to, aby vám pomohly ho uklidit. Už dvouleté batole dokáže setřít hadrem politou podlahu nebo uklidit lžíce a misky do zásuvky.

Zařiďte, aby se dílo povedlo

Co to konkrétně znamená? Snažte se dětem práci maximálně (a nenápadně) usnadnit, aby výsledek byl perfektní a měly z něj radost. Když budou pyšné na to, co dokázaly, a dočkají se pochvaly, mají tu nejlepší motivaci, aby se dále snažily a zdokonalovaly. Úspěch a uznání jsou prostě návykové. Chcete konkrétní příklad? Vybírejte recepty, které nevyžadují příliš času na přípravu, nejsou náročné a stačí k nim několik surovin, se kterými se jednoduše pracuje. Pro začátek se vyhněte příliš komplikovaným postupům a náročným technikám. Výbornými tipy jsou různé variace salátů, kaše s ovocem, palačinky nebo lívance, hrášková polévka nebo třeba sendviče.

Nenápadně manipulujte

Bezpečnost a zdraví jsou samozřejmě na prvním místě, a pokud se v kuchyni vyskytují děti jakéhokoli věku, musíte být nepřetržitě ve střehu. Některým maminkám se výtečně osvědčila taktika „střídání“. V čem spočívá? Když se bojíte pustit dítka k rizikovějším činnostem, navrhněte, že teď jste na řadě vy, abyste tento krok udělala. Je to chytré, místo striktního „ne, to nemůžeš dělat sám“ řekněte prostě: „Ale teď jsem na řadě já, dovolíš?“ (Vy nakrájíte zeleninu, ratolesti ji promíchají v míse se zálivkou atd.) Děti se pak nebudou cítit ukřivděně, že něco nemůžou a maminka jim nedůvěřuje.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku