Jste rozvedená a k tomu všemu hrdá, jak všechno zvládáte? Chyba!

Jste rozvedená a k tomu všemu hrdá, jak všechno zvládáte? Chyba!
Já od něj nic nechci! Děti ho už nikdy neuvidí. Tak přesně tyhle věty si zakažte.
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
21. července  2019 
 06:00

Za vaším manželstvím se zavřely už i dveře soudní síně, vy jste vztyčila hlavu a rozhodla jste se: všechno zvládnu pokud možno sama! Ano, možná vám nic jiného nezbyde, ale bude dobré, když budete myslet i sama na sebe! A na děti, samozřejmě. Začněte tím, že nebudete odmítat alimenty. Nebo tím, že o alimenty budete bojovat, místo toho, abyste rovnou brala práci a brigády navíc. 

"Já od něj nic nechci!" "Děti ho už nikdy neuvidí." Věty, které si zakažte. Ano, je možné, že i když od něj budete chtít tu stále neskutečně nízkou částku, jako jsou průměrné alimenty činící plus minus 3000 korun, nikdy je neuvidíte. Není ale na místě to vzdávat předem. Alimenty totiž nejsou peníze pro vás, ale pro děti. A šance je vymoci není velká, organizací, které vám mohou pomoci, je ale už několik.

Počítejte s námi. Tři tisíce měsíčně, to je 360 tisíc za deset let. Opravdu tyhle peníze vyděláte levou zadní? A proč byste měla? Bude dobré, když se jednou vaše dítě dozví, že táta na něj nikdy neplatil? Bude dobře, když si ke své práci přiberete ještě jednu na doma, abyste zvládla zaplatit kroužky? Nebude lepší, když ten čas strávíte s dětmi? Nebude lepší, když nebudete unavená, vystresovaná?

Děti milují i špatné rodiče

Druhá věta, jíž prohlašujete, že "toho bídáka děti nikdy neuvidí", taky není bůhvíjak moudrá. Ano, děti opravdu milují otce a matky, kteří byli deset let v base. Milují rodiče, kteří jsou alkoholici, milují i rodiče, kteří se o ně nestarali. Ano, pravda, ne všem nezodpovědným lze dítě, zejména pokud je malé, svěřit. Mnoha ale lze a je lepší, když si komplikovanost povahy rodiče, se kterým nežije, dítě uvědomí samo, než aby k němu v 15 po prvním pubertálním konfliktu uteklo.

Dejte dětem šanci, aby poznaly jeho rodinu, neodpírejte kontakt s babičkami “toho bídáka, co mi utekl s mladou dvacítkou". Jsou to jejich geny, prarodiče se rádi s nimi seznámí, a vy navíc budete mít víkend pro sebe. A to je také potřeba! I za cenu, že děti budou tvrdit, že mladá dvacítka umí skvěle vařit! Jde o děti, ne o vás!

Myslet na sebe je vůbec něco, co se musíte naučit. Není nic smutnějšího než pohled na ženu, která 20 let života věnovala dětem, už nikdy nešla na rande a teď sedí sama doma a čeká, že jí budou všichni vděční. Nedělejte si výčitky, že jste je nechala na víkend u svých rodičů, nevěřte ani tomu, pokud vám to vyčítá bývalý manžel. Máte právo na život. Máte právo si najít nového muže. Máte právo odpočívat, máte právo koupit nové zimní boty i sobě!

Pomoc hledejte u profesionálů

Rozvod je těžká situace. Možná si nebudete vědět rady, co dál. Kamarádky sice pomůžou, ale nemůžete to po nich chtít vždy. Navíc prostě nemají potřebné schopnosti a znalosti. Bojíte se svého násilného exchotě, ale bydlíte v jeho bytě a nemáte kam jít? Hledejte pomoc, existují nadace, které vám mohou pomoci. Větší města nabízejí místa v azylových domech, ale také psychologickou pomoc. Obraťte se na ně. Nebudete první, kdo k nim uteče s několika taškami oblečení pro děti a modřinou na oku. Budou přesně vědět, co prožíváte a co potřebujete.

Nadace a instituce nejsou jediné, kdo vám může pomoci. Kamarádky možná nevědí, jak moc by vám pomohlo, kdyby vám jednou týdně vyzvedly dítě ze školky. Požádejte je o to, nepřipadejte si špatně, že místo toho, abyste šla domů vařit, půjdete na kávu se svým kolegou. Veselá maminka bude pro děti větší požehnání než boloňské špagety.

Hledejte oporu v rodině. Jasně, maminka vám pořád připomíná, že vás před tím rozevlátým kytaristou varovala, vy se ale nemusíte stydět. Zkuste poprosit o radu tatínka, možná svou sestru, aby maminku zastavila. Nebo prostě jenom pochopte, že má o vás velkou starost a neumí ji jinak projevit a sama čeká, kdy ji poprosíte, aby přijela a šla s dětmi do zoo, zatímco vy se konečně vyspíte. Ustupte první, nakonec to bude pro všechny nejlepší!

Zkuste poprosit i rodinu manžela. Měla jste s ní dodnes dobrý vztah? Jejich syn je sice nezodpovědný jedinec, který raději sedí v hospodě než doma, ale oni se o děti postarat umí. Jedna má kamarádka vypráví příběh, jak jejich babička z tatínkovy strany po rozvodu na tři měsíce přijela k nim a zastala všechnu práci, na kterou maminka neměla sílu. Sama totiž byla rozvedená a věděla, jak moc je jí tam třeba.

Jen polovina případů

I přes klesající trend neplacení výživného nepřestává být neplacení jedním z nejčastějších trestných činů. V loňském roce Policie České republiky řešila 8351 případů zanedbání povinné výživy. To je nejméně za posledních šest let.

Důvodem může být nejen klesající nezaměstnanost, ale také rostoucí životní úroveň. Za poklesem stojí ale i vyšší informovanost rodičů a veřejnosti a také větší povědomí o možnostech, jak se domoci svých práv – například s pomocí asistenčních programů. Faktem však zůstává a Asociace neúplných rodin varuje před tím, že se do policejních statistik dostane asi jen polovina případů.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Alžběta Javorková
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku