8. týden: Jsem doma! Bohužel, krvácím

8. týden: Jsem doma! Bohužel, krvácím
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. dubna  2017 
 22:20

Jsem doma! První dny sice jen ležím a spím, ale moje psychika jede na nejvyšší pozitivní level. Ve čtvrtek ráno ovšem dostanu další ťafku. Při použití toalety nacházím na toaletním papíře krev. Snažím se myslet pozitivně a říkám si, že to nic není, když je to jen na papíře a nekrvácím klasicky.

Okamžitě začínám na internetu vyhledávat, co všechno znamená krvácení v těhotenství a kdy navštívit lékaře. Mezitím nervózně chodím na záchod a kontroluji stav. Je poledne a vypadá to, že se tělo umoudřilo a žádné další krvácení se již neobjevuje. Trochu mě to uklidní a já nabudu dojmu, že se asi jednalo o prasklou žilku z přílišného prokrvení.

Takhle se cítí těhotné! Kreslířka vtipně zachytila jejich trápení

Takhle se cítí těhotné! Kreslířka vtipně zachytila jejich trápení

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě ženy? Jak se to vezme! Samozřejmě jsou chvíle, kdy je člověku dobře, těší se na dítě a je to skutečně…celý článek

Jenže v noci se krvácení vrátí tak, že začínám krvácet jako při počínající slabší menstruaci nebo při předmenstruačním špinění. Není to sice čerstvá krev a není jí ani nijak moc, ale i tak celou noc nespím. K ránu se krvácení již neobjevuje, ale já jsem rozhodnuta stepovat přede dveřmi gynekologie ještě před jejím otevřením.

Naběhnu do ordinace mé gynekoložky a ta na ultrazvuku zjišťuje velký hematom. Je umístěný nad plodem a je větší než plod. Hrozí tak, že při vykrvácení hematomu přirozenou cestou s sebou strhne i dítě. Podle doktorky může být hematom také důsledkem tzv. syndromu mizejícího dvojčete.

Tluče mu srdíčko

Čímž se dozvídám, že v děloze je pouze jedno miminko. Ale co je hlavní, tluče mu srdíčko! Do ordinace se mnou šel i manžel, a když jej doktorka povolá, aby se podíval na monitor, poprvé společně vidíme naše miminko a posloucháme tlukot jeho srdíčka.

Je to ten nejlepší song, který může nastávající máma slýchávat. Nejradši bych si ho nahrála a pouštěla doma před usnutím. Nebo nejlépe, kdyby už v tomto stadiu šlo poslouchat srdíčko miminka přes komerční přístroje, které jsou na trhu. Tyhle věci pro domácí použití ale většinou fungují až tak od 14. týdne. Mě přitom tlukot srdce našeho prcka taaak uklidňuje… Jako památku na tento výjimečný den dostáváme fotku z ultrazvuku. Jeho nebo její první fotka! Dávám si ji do peněženky a asi tak dvacetkrát za den ji vytáhnu a prohlížím si ji.

Těhotná Beyoncé přibrala, Agáta zatím moc ne: Kdo všechno čeká dítě?

Těhotná Beyoncé přibrala, Agáta zatím moc ne: Kdo všechno čeká dítě?

Zatímco ještě nedávno zpěvačka Beyoncé pózovala i s bříškem, teď už se jí do toho nejspíše tak nechce. Čeká dvojčata, což její postavu dost změnilo.…celý článek

Krom fotky domů odcházím s utrogestanem, který mám brát třikrát denně. Dále mám také pokračovat v píchání injekcí fraxiparinu na ředění krve. Mám nařízený klidový režim s nohama nahoře. Je mi jasné, že moje těhotenství je díky jeho počátkům velmi nestandardní, a tak hodlám doporučení lékařky ve všem dodržet.

Doma opravdu celé dny ležím a vstávám pouze na toaletu, a když si potřebuji ohřát jídlo v mikrovlnce. Manžel je možná ještě vystrašenější než já, a tak mě neustále obskakuje a zařizuje vše, co je potřeba, od praní přes nákupy až po vaření. Ani venčit našeho pejska na zahradě mi nedovolí.

Pořád se bojím, co kdyby...

V jiné situaci bych si takové rozmazlovaní nesmírně užívala, ale já se nemůžu nějak vnitřně uklidnit a relaxovat. Pořád se přehnaně pozoruji a přemítám, co kdyby... Každý tlak v podbřišku důkladně sama se sebou rozebírám. Jde o roztahování dělohy nebo se jedná o možné počínající křeče vedoucí k potratu?

Další kontrolu mám naplánovanou až v desátém týdnu. Přečkat do té doby je však pro mě celá věčnost. Naštěstí krvácení ani špinění se už neobjevilo. Ano, mohla bych si oddychnout.

Ale to já ne. Neustále na sobě hledám nové a nové známky pokračujícího těhotenství. Krom tlaků v podbřišku však žádné nepozoruji. Není mi špatně, nijak více nevnímám žádné pachy, nemám žádné chutě ani citlivá či zvětšující se prsa. Už aby za mnou byla ta kontrola. Všichni mi říkají, buď v klidu a užívej si to. A já se vážně snažím, jen v tom nejsem moc dobrá. Zato jsem ale velmi dobrá v mučení sebe sama. A jsem v tom opravdu důsledná. Dospěju tak k názoru, že s těmito vlastnostmi by ze mě byl výborný diktátor.

Co všechno se děje v těle během těhotenství? Tohle!

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku