Děkujeme, nechceme! Babiš slíbil porodní dům, o jaký ženy nestojí

Nebude porod v Babišově porodním domě příliš připomínat špitál?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
4. února  2019 
 12:00

O tom, že by v Česku mohl vzniknout porodní dům, se mluví už nejméně dvacet let. Objevily se dokonce pokusy o jeho založení, ale naplno – tedy nabízet ženám porody jiné než nemocniční – nikdy fungovat nemohl, česká legislativa to neumožňuje. A teď ho ženám slibuje sám premiér Babiš. Ovšem v porodnicích, což jde tak nějak proti smyslu celé myšlenky. 

Premiér a zároveň předseda Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Andrej Babiš představil před pár dny záměr založit dva porodní domy. Pilotní projekt by se měl podle premiérových slov stát součástí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ve spolupráci s lékařem Antonínem Pařízkem a Fakultní Thomayerovy nemocnice taktéž v Praze. 

Pomiňme, že jde o jeden z mnoha projevů premiérova populismu, tentokrát navíc s cílem zvýšit porodnost. Nehraje tady toho víc. 

Podívejme se nejdřív na to, co to porodní dům vlastně je – nebo má být. Zdravotnické zařízení vedené autonomními porodními asistentkami. Výhradně ty zde poskytují péči zdravým, takzvaně nízkorizikovým ženám. Pokud se u porodu projeví komplikace, porodní asistentka předává rodící ženu do sekundární péče, tedy do běžné porodnice, kde je přítomen lékař – či lékařka.

"V případě, že garantem porodního domu, zde spíše porodního centra v areálu nemocnice, bude lékař, nelze zaručit autonomii takového zařízení. Už vůbec nelze spoléhat, že zde budou respektována práva jak rodících žen, respektive rodičů, tak odborná doporučení pro normální porod, pokud v jeho domovské nemocnici respektována nejsou," komentovala záměr Petra Sovová, předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství, které dlouhodobě usiluje o změnu českého porodnictví k lepšímu. 

To, že se do holportu s Babišem pustila zrovna porodnice u Apolináře, je řekněme trochu zarážející. Ročně zde na svět přijde několik tisíc dětí a porodnice jede na hranici svých kapacitních možností – její lékaři se opakovaně nechali slyšet, že by bylo lepší, kdyby se matky bez velkých rizik obracely jinam, protože Apolinář je mimo jiné centrem pro riziková těhotenství a rizikové porody nejen z Prahy a nejbližšího okolí. Že moc není kam, je jiná věc, ale že by byl řešením porodní dům opět v této porodnici? 

Ta by měla usilovat spíš o něco jiného, totiž o vybudování nových porodních sálů a odpovídajícího zázemí, protože ty stávající jsou pro rodičky skutečně poněkud tristním zážitkem. Památkáři jsou proti velkým stavebním úpravám novogotického areálu, ale v případě porodního domu by nebyli? Nebo se tohle zařízení prostě vmáčkne někam do porodnice, a tak se vlastně nikdy nestane tím, čím by mělo být? 

Pokus o ambulantní porody

Před bezmála dvaceti lety se VFN pod vedením Pařízka rozhodla nabízet ambulantní porod. "V jejich podání to byl poměrně složitý proces, kdy matka s dítětem mohla odejít z porodnice nejdříve dvacet hodin po porodu domů, kde ji postupně navštívilo několik odborníků včetně gynekologa a neonatologa. Tato služba stála 6000 korun a byla výsměchem zdravé a bezpečné péči o ženu a dítě z odborného i ekonomického hlediska," připomíná Petra Sovová. 

S tím, že k péči o matku i novorozence nejen v domácím prostředí je totiž plně kompetentní porodní asistentka, jejíž péče by mohla být navíc hrazena z veřejného zdravotního pojištění. "Po nějakém čase profesor Pařízek sám přiznal, že o tuto službu nebyl zaznamenán téměř žádný zájem. Pokud koncepci porodního domu uchopí nemocnice podobně jako ambulantní porod, je na místě reálná obava, že péče zde poskytovaná nebude v souladu s odbornými doporučeními pro normální porod a nebude vycházet z potřeb žen a dětí, respektive celé rodiny," obává se Sovová. 

Protože tak to zkrátka je. Lékaři a lékařky jsou svým studiem připravováni zejména na řešení komplikací, zatímco odbornicí na péči o ženy a novorozence při normálním, fyziologickém porodu je porodní asistentka. Právě zástupkyně této profese by měly být přizvány do debaty o porodních domech.

Možná stojí za to říci si, co porodní dům/porodní centrum NENÍ:

  • Gynekologicko-porodnické oddělení s vanou a útulnými prostorami.
  • Oddělení, kde je poskytovatelem péče lékař a jemu podřízené porodní asistentky.
  • Zařízení, které nabízí současně péči i rizikovým ženám.
  • Zařízení, které žena nemůže navštěvovat v celém průběhu těhotenství.

Předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová navštívila na jaře 2016 porodní centrum v berlínském Charlottenburgu. “Nachází se v areálu nemocnice, se kterou ho spojují jediné dveře. Tamní porodní asistentky nám vysvětlily, že fungují pouze jednosměrně – pokud má rodička nějaký zdravotní problém, který přesahuje možnosti porodního centra, dveře otevřou a ženu převezou či častěji pěšky doprovodí na porodní sál nemocnice. Lékaři do porodního centra nevstupují. V tomto zařízení si mohou ženy vybrat z několika útulných porodních místností, ročně se tu narodí kolem 300 dětí.”

Celkově existuje v sousedním Německu kolem sedmdesáti porodních domů a center. Pro srovnání: v roce 1993 byly pouze tři. V České republice zcela chybí primární péče poskytovaná porodními asistentkami. Porodní dům je šance, jak tuto péči do zdejšího systému implementovat. Jak se ministerstvo zdravotnictví dozvědělo z ankety na svém facebookovém profilu, po porodních domech je u nás z řad rodičů velká poptávka. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku