5 cviků, které vás zbaví těhotenského bříška! Stačí pět minut denně

  • 5 cviků, které vás zbaví těhotenského bříška! Stačí pět minut denně
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. června  2019 
     06:00

    Která novopečená máma by po narození dítěte neřešila vedle kojení a péče o dítě taky svou figuru? Bříško nevypadá jako dřív, všechno je tak nějak povolené, co s tím? Hlavní je trpělivost, protože tělo prošlo velkou změnou. Vy mu musíte dopřát čas, aby se z toho vzpamatovalo. Ovšem k tomu můžete přidat těchto pět cviků, díky nimž se vaše postava dostane do původního tvaru (nebo aspoň velmi podobného). Znáte je?

    Cvičení po porodu může být pro mnohé maminky náročné, protože si říkají, že na to není čas. Ovšem tyhle cviky jsou rychlé, snadné a můžete jim věnovat během dne třeba jen pět minut. Cvičit je můžete ale jen tehdy, když nejste po císařském řezu, v tom případě se poraďte s gynekologem.

     

  • Most vám pomůže posílit břišní svaly

    Autor: iStock

     

    Ideální cvik na břišní svaly, zadek i nohy. Tento pohyb pomáhá vašim břišním svalům, u nichž došlo k rozestoupení následkem těhotenství (velký vnitřní tlak, velké dítě, hodně plodové vody), aby "se spojily" zase dohromady. Nevhodné jsou naopak sklapovačky, při nich se břišní svaly namáhají až příliš. Cvičení mostů je naopak vhodné. Navíc mosty pomáhají zpevnit pánevní dno, což je hlavně sval pod dělohou, který se po porodu oslabí.

    Jak na to?

    Lehněte si na záda, nohy položte pohodlně na zem, pokrčte je a zadek zvedejte z podlahy. Když bude zadeček ve vzduchu, země by se měly dotýkat jen vaše chodidla, ramena a hlava. Pánev zvedejte tak vysoko, jak to jde, a napínejte hýžďové svaly. Most vyžaduje mobilitu zápěstí a ramen a také silné ruce, ale je vážně moc účinný. Provádějte 3x po 10 mostech.

     

  • Boční plank (prkno) zmenší břicho

    Autor: iStock

     

    Plank, neboli prkno, můžete cvičit každý den. Stačí vám pět minut a ani moc prostoru nepotřebujete. Praktikování bočního prkna je super způsob, jak obnovit dispozice vnitřních orgánů vašeho jádra (core, střed těla). Vaše děloha se zvětšila, aby se přizpůsobila dítěti, a její velikost se přirozeně sníží, ale můžete jí pomoct tím, že budete cvičit právě prkno.

    Jak na to?

    Lehněte si do pozice klasického prkna a z ní se dostaňte na pravou ruku. Otočte tělo tak, aby byla váha na vnější hraně pravé nohy. Opřete se o loket, který bude sloužit jako podpora. Představte si, že máte pod pravou stranou velký balon. Pak zvedněte celé tělo nahoru směrem od pomyslného míče. Podlahy se dotýká jen pravý loket a koleno. Zatněte spodní břišní svaly, a tím posílíte jádro těla. Vydržte takhle 5 sekund a vraťte se do výchozí pozice. Udělejte 3 sady po 10 zvednutích a opakujte na druhé straně. Až budete silnější, můžete vydržet 60 vteřin.

     

  • Horolezec (mountain climber) pro ploché břicho

    Autor: iStock

     

    Tenhle cvik je kardio, síla i core v jednom. Je to jednoduchý cvik, ale velmi účinný. Pomůže vám spálit kalorie, ale taky zmenšit břicho po porodu. Cvikem se taky aktivuje hluboký stabilizační systém. Nepotřebujete žádné pomůcky, stačí vám vaše tělo.

    Jak na to?

    Výchozí poloha je ve vzporu, podobně jako u kliků. Ruce mějte propnuté, dlaně se dotýkají země. Dlaně musí být pod rameny, ne vpředu ani vzadu. Zpevněte břicho, zatahujte ho proti bedrům a neprohýbejte se. Nohy mějte rozkročené na šířku ramen, hlava je v prodloužení páteře. Pak dynamickým pohybem přitáhněte pravou nohu k hrudníku, koleno pravé nohy směřuje k pravému rameni. Vraťte nohu do výchozí pozice. Vyměňte nohu a cvik zopakujte. Střídejte nohy tak rychle, jak to půjde, po dobu aspoň 30 sekund. Pak si odpočiňte a opakujte 15x.

     

  • Squaty (dřepy) na hýždě i proti tuku kolem pasu

    Autor: iStock

     

    Tenhle cvik tvaruje hlavně spodní polovinu těla a zabraňuje hromadění tuku. Cvičením posílíte celý střed těla a vaše srdce bude rychleji pumpovat, takže budete taky více spalovat kalorie. Lze cvičit i s činkami.

    Jak na to?

    Postavte se do mírného stoje rozkročného, chodidla jsou rovnoběžně a míří rovně dopředu. Pak přeneste váhu na paty a pomalu pokrčujte nohy v kolenou, přičemž zadek míří dozadu, jako byste si chtěla sednout. Stáhněte střed těla. Když budou stehna ve vodorovné pozici vůči zemi, vraťte se zpět do stoje. Správný dřep by měl končit těsně před tím, než se koleno ohne do pravého úhlu. Kdybyste šla do dřepu až dolů, při následném pohybu nahoru by se kolenní kloub extrémně zatěžoval. Hlídejte si záda. Nepředklánějte se a paty se nesmí zvedat ze země. Když zvládnete tenhle základní dřep, klidně si přidejte činky a můžete cvik doplnit o výskoky nebo hmity či výpady do strany.

     

  • Výpady na spalování tuků

    Autor: iStock

     

    Výpady donutí vaše jádro (střed těla) k větší práci a zapojí taky vaše srdce, aby rychleji pracovalo. Tím budete rychleji spalovat tuk kolem břicha. Když k tomu přidáte ještě výskoky nahoru, bude cvičení ještě efektivnější.

    Jak na to?

    Postavte se zpříma, zpevněte břicho a dejte ruce vbok. Vykročte vpřed nebo vzad, nohy směřují rovně a záda jsou zpevněná. Nepředklánějte se ani nezaklánějte, výpad proveďte tak hluboko, jak vám tělo dovolí. Koleno se nesmí dotýkat podlahy ani by nemělo přesahovat špičku. V základní pozici nepropínejte nohy v kolenou. Po celou dobu výpadu hlídejte záda. Dolů jděte s nádechem a zpět do vzpřímené polohy s výdechem. Vyměňte nohy. Můžete cvik obohatit výpady do boku, které se liší od klasických tím, že děláte krok do boku. Tím budete redukovat tuk kolem pasu a taky tvarovat zadeček. Opakujte 10x do každé strany.

     

    Jak se dostat po porodu rychle do formy? Podívejte se na video s 6 snadnými cviky, které vám v tom pomohou!

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku