Král & král & rodina: Dětská knížka o tom, že kluci mohou žít s klukama a holky s holkama

Video se připravuje ...
Král, král a rodina: Podpoříte vznik lehce provokativní knihy?
Foto: Hithit
Sdílej na facebooku
16. září  2017 
 06:00

Dobrých dětských knih není nikdy dost. Nejlepší je, když se potká obsah se zpracováním i výtvarným provedením. To se před časem povedlo s knížkou Princ & princ, kdy hledání nevěsty pro budoucího krále skončilo zamilováním mladého kralevice do prince. Knížka děti nenásilně seznamovala s tím, že existuje homosexualita a rozhodně spoustě rodičů ulehčila debatu na tohle téma. Teď by mohlo vyjít její pokračování. 

V knize Král & král & rodina vyráží novomanželé na svatební cestu do pralesa, odkud si v kufru přivezou překvapení – malou holčičku. A tak ji adoptují. A všichni žijí šťastně. Nebo ne? Na portálu Hithit momentálně běží kampaň na podporu chystané knihy, kterou k vydání připravuje nakladatelství Větrné mlýny

Po královské svatbě se král a král, Krasomil s Bertíkem, vydali na svatební cestu do tajemné džungle. Setkají se tu s mnoha rodinkami divokých zvířat a tvorů, v bujném porostu však na ně čeká ještě větší překvapení a z dobrodružné cesty si nakonec přivezou to nejkouzelnější. Pokračování pohádkové knihy Princ & princ vypadá dobře a všichni, kdo chtějí k jeho vydání přispět a získat za to případně nějakou odměnu, tak mohou učinit  TADY právě teď - do konce kampaně chybí ještě dvacet dní, vybrala se zatím asi třetina. 

Původně holandskou knihu napsaly a ilustrovaly dvě ženy, Stern Nijland a Linda de Haan. Do češtiny oba díly přeložila Adéla Elbel - na Hithitu se o ní můžete dozvědět, že "není jenom holka z plakátu. Učí se jazyky a snaží se být světu prospěšná. A má svoje názory. Třeba, že kluci můžou být s klukama a holky s holkama. A že není důvod to tajit před malými dětmi." S tím rozhodně souhlasíme. 

Kdo knihu podpoří, může získat například výtisk s podpisem Adély už na konci října, anebo na začátku listopadu. "No každopádně dřív, než se k ní dostane Václav Klaus, Lajosz Bacs nebo Dominik Duka," slibuje Adéla. 

Pro tříleté děti i jejich rodiče

My doufáme, že kniha určitě vyjde, protože první část byla fajn. Mimochodem, také se na ni podařilo vybrat peníze prostřednictvím crowdfoundingového portálu.  "Jednoduchý příběh o následníkovi trůnu, jenž dal před všemi princeznami přednost princi Krasomilovi, vyšel už v devíti jazycích; v češtině pak zejména díky elánu překladatelky Adély Elbel z hudebního dua Čokovoko a díky podpoře 186 liberálních dárců z crowdfundingového portálu hithit.cz, kteří za pětačtyřicet dní věnovali na podporu vydání knížky hned 158 000 korun místo požadovaných 88 000.

Zjevně si dost rodičů myslí, že by se jejich ratolesti už jako tří- nebo čtyřleté měly dozvědět, že homosexualita není nemoc a že to, co se liší od běžných představ, nemusí být automaticky „nenormální“. Za jak dlouho u nás asi vyjde pokračování, v němž oba princové, v té době už králové, adoptují holčičku?," napsala Kateřina Kadlecová v roce 2013 v Respektu. Tak snad už brzy. 

10 vět, které říkají prarodiče našim dětem, a my je za to nesnášíme

10 vět, které říkají prarodiče našim dětem, a my je za to nesnášíme

"Tak to já bych to dělala jinak! A tohle bych prostě nedovolila!" Jakmile se babičky nahlas pustí do podobných úvah, nálada zhoustne. Prarodiče si…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku