Pod zemí/Pod vodou: Skvělá kniha na dlouhé podzimní a zimní večery

Pod zemí/pod vodou
Foto: Nakladatelství Host
Sdílej na facebooku
31. října  2017 
 14:00

Tohle je přesně kniha na dlouhé podzimní a zimní podvečery. Představuju si to asi  takhle: lehnete si s ní i s dětmi na zem a studujete, co všechno se v ní píše a ukazuje na obrázcích, v bezpečné vzdálenosti, ale pořád ještě po ruce máte teplé kafe a kakao. Čtení prokládáte listováním dalšími knihami, kde si hledáte podrobnosti k tomu, co jste se dozvěděli. 

Když jsem zjistila, že nakladatelství Host chystá vydání knížky Pod zemí/Pod vodou, měla jsem radost. A nemohla jsem se dočkat, až ji budeme mít doma. Letmo jsem ji znala z anglického vydání, ale to jsem dětem pořizovat nechtěla. Teď se z knížky stal jeden z hitů naší rozsáhlé domácí dětské knihovny. 

Anotace slibující další fascinující knihu autorů bestsellerových Map rozhodně nelže. Po obrázkovém putování kolem světa přišli polští autoři s pozoruhodnou výpravou do zemského jádra a na dno oceánů.

Skvělý je na téhle knížce nejen obsah, ale i zpracování – kniha je totiž oboustranná. Z jedné strany se můžete nořit hlouběji a hlouběji pod zem, z druhé pak pod vodu. Sestup je to postupný, zkoumání podzemí začíná u červů, červíků a mravenišť, aby se čtenáři přes všemožné obyvatele nor či kořeny stromů a rostlin dostali k všelijakým potrubím, rozvodům vody či elektřiny a do čistírny odpadních vod.

Ani tou tohle dobrodružství zdaleka nekončí – na objevování čekají tunely, vykopávky archeologické i paleontologické, jeskynní systémy, doly... Nakonec se i s dětmi dostanete přes jícny sopek až ke žhavému zemskému jádru

VIDEO: Upoutávka na vydání knihy v angličtině: Under Water/Under Earth:

Se zkoumáním světa pod vodní hladinou je to podobné. Ponořte se pod hladinu jezer a oceánů, podívejte se, jaká tam žijí stvoření, obdivujte rekordy v potápění, prastaré i moderní ponorky, abyste narazili na mořské obry, jako jsou gigantičtí plejtváci a kalmaři. Nechybějí vrtné plošiny, dávno potopený Titanic a mimořádně tajemní obyvatelé těch největších hlubin. Dostanete se až na dno Mariánského příkopu? 

Baví děti i rodiče

Pod zemí/pod vodou
Pod zemí/pod vodou
Autor: Nakladatelství Host
Kniha Pod zemí/Pod vodou věru není kapesní, patří mezi velkoformátové publikace, přičemž tady mají velké rozměry skutečně smysl – díky nim mohou být obrázky podrobné a přehledné.

Obrázky sice nesou typický autorský rukopis, ale rozhodně nejsou jednotvárné, liší se styl, rozvržení na jednotlivých stránkách, zaměření na detaily, či naopak na celkový pohled. 

Doporučený věk čtenářů je sedm plus, ale s pomocí rodičů ji zvládne i dítě pětileté. Naopak i ty starší si ji budou rády číst s vámi, i z toho důvodu, že část informací je vyvedena psacím písmem, které se jim může hůře číst. Vůbec to nevadí, protože vás bude bavit stejně jako je. 

Tuhle knížku budete chtít číst pořád dokola – studovat detaily, které vám předtím unikly, podivovat se nad rozmanitostí světa. Dost možná už se nikdy nebudete na svět dívat stejnýma očima.

Pod zemí/Pod vodou, vydal Host Brno, doporučená cena 499 korun, napsali a nakreslili Aleksandra a Daniel Mizielińští, přeložil Michael Alexa, kniha má 112 stran. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku