7x o zvířatech: Mluvící kniha, nečekaná přátelství, kouzelný jednorožec i plánovací kalendář

Tyhle knížky i kalendář doporučujeme.
Foto: Supermámy
Sdílej na facebooku
11. listopadu  2017 
 06:00

Následující sedmičku titulů pro děti spojuje námět – zvířata. Jinak ale co knížka, to jiný žánr. Jedna s dětmi mluví, další je poučí v biologii a jiná je zavede do světa fantazie a říše jednorožců. A navrch vás čeká jeden hezký rodinný plánovací kalendář. 

Musím přiznat, že jakkoli milujeme knížky a čteme si z nich s dětmi každý den, baví nás i knížky, které se čtou samy. A to doslova, jako je tomu v případě interaktivních knížek z edice Kouzelné čtení od vydavatelství Albi. 

Na statku, edice Kouzelné čtení, doporučená cena 399,-, vhodné pro děti od dvou let
Na statku, edice Kouzelné čtení, doporučená cena 399,-, vhodné pro děti od dvou let
Autor: Kouzelné čtení
Šestiletý syn je má v oblibě už dobré dva roky a my s povděkem kvitujeme, co všechno se díky nim naučil. Posledních pár týdnů jsme doma zkoušeli novinku, knížku Zvířátka na statku určenou dětem od dvou let, kterou jsme pořídili právě dvouleté dceři. Obsahuje přes 1000 zvuků a textů a vezme nejmenší děti na dobrodružnou výpravu pejska Čendy za ztraceným kůzlátkem. Zároveň se dá používat jako encyklopedie domácích zvířat, a to včetně realistických zvuků, naše Josefína si oblíbila i básničky a písničky. 

Zvířátka na statku, vydalo Albi, doporučená cena 399 korun. Namluvil Jaroslav Plesl, ilustrace Lenka Sadvarová, text a říkanky Lucie Krystlíková.

Nečekaná přátelství, Albatros, 199,-
Nečekaná přátelství, Albatros, 199,-
Autor: Albatros
Antilopa a pavián. Co je to za nesourodý pár? Nenechte se zmýlit, je to sehraná dvojka, jak vám ukáže povedená knížka Nečekaná přátelství z produkce nakladatelství Albatros. Pozor, nejde o žádnou fantasmagorii, ale o knížku v podstatě encyklopedickou, která dětem vysvětluje podstatu symbiózy a dalších podobných vztahů. Věděli jste, že pandy musí mít v břiše speciální bakterie a jak to, že rybka klaun očkatý může přežít uprostřed žahavých sasanek? 

Nečekaná přátelství, vydal Albatros, 199 korun. Napsala Pavla Hanáčková, ilustrovala Linh Dao. 

Podívejte se, jak vypadá kniha Nečekaná přátelství 

Justýnka a asistenční jednorožec
Justýnka a asistenční jednorožec
Autor: Albatros
Albatros letos vydal také půvabnou poetickou knížku Justýnka a asistenční jednorožec, kterou  ilustrovala stále populárnější Léna Brauner. Autorkou textu o sedmileté holčičce, kterou trápí akutní nedostatek fantazie a jíž má pomoci bájné zvíře, je Kateřina Maďarková. Přiznám se, že po letech strávených s dětskými knihami o vlacích, dinosaurech, rytířích a pirátech jsem k ní přistupovala trochu s nedůvěrou, ale byla to chyba, ta knížka je dobrá. Je na ní vidět, že autorky bavilo ji vytvářet, a děti může zase bavit cesta do fantazie, na kterou se dneska tak trochu zapomíná.

Justýnka a asistenční jednorožec, vydal Albatros, 349 korun. Napsala Kateřina Maďarková, ilustrovala Léna Brauner. 

Tvořivá knížka o přírodě
Tvořivá knížka o přírodě
Autor: Euromedia/Edice Pikola
Pamatujete, s jakým okouzlením jste coby malí sbírali mušle na pláži, žasli nad barvami podzimního listí, obdivovali let motýla a radovali se z objevu záhadné houby. Ale jaký živočich mušli vytvořil a žil v ní? Proč se listí na podzim zbarvuje, jak se zrodil motýl a jaká tajemství ukrývá svět hub? V této ilustrované knize pro mladší školáky, pojaté spíše jako kreativní pracovní sešit, jsou odpovědi podány hravě a nápaditě. Čtenář je získává aktivně – vybarvováním, luštěním hádanek a plněním zábavných úkolů.

Tvořivá knížka o přírodě, vydala Euromedia v edici Pikolo, 299 korun, autoři Nicole van Borkulo a Geert‑Jan Roebers.

Tajemná příroda: Najdi a spočítej, Slovart, doporučená cena 299,-
Tajemná příroda: Najdi a spočítej, Slovart, doporučená cena 299,-
Autor: Slovart
Tuhle knížku jsme objevili úplně náhodou. V knihkupectví nás zaujala tak, že jsme si ji ještě ten den odnesli domů, a to přesto, že v ní není vůbec nic ke čtení. Jmenuje se Tajemná příroda: Najdi a spočítej a přesně to se s  ní dělá. V této velkoformátové „pátrací“ knížce mají děti příležitost vyzkoušet si, jak jsou všímavé a jak dokážou počítat. Půvabné celostránkové ilustrace zobrazují nejrůznější přírodní prostředí zaplněná jejich rozličnými obyvateli. Úkolem dětských průzkumníků je zvířátka vyhledat, spočítat a zapsat jejich počty do „formuláře“ na okraji stránky. Na konci najdete řešení. 

Tajemná příroda: Najdi a spočítej, vydal Slovart, doporučená cena 299. Nakreslila Agnese Baruzziová.

Koho sežere vlk.
Koho sežere vlk.
Autor: Ester Stará
Ježibaba si brousí zuby na Jeníčka, možná i na Mařenku, dědek s bábou a celou jejich partou mají zálusk na řepu, Otesánek slupne, na co přijde. A koho sežere vlk? Mohlo by se zdát, že známé pohádky řeší hlavně, kdo koho nebo co pozře. Z těchto příběhů se ale naštěstí dozvídáme mnohem víc, a právě proto je dobré se k nim vracet.

Kniha Koho sežere vlk oceňované autorky Ester Staré vám představí nejznámější pohádky v podobě malovaného čtení. Ale pozor! Slova budete vybírat z několika variant obrázků, takže se nenechte zmást. Kde zasadil dědek řepu? Na poli, nebo na pískovišti? Co sebrali loupežníci nebohým pocestným? Cennosti, nebo hračky? I když kdo ví, možná vás i druhá, neobvyklá varianta příběhů pobaví. Stejně jako nesmysly, které se vloudily do velkých ilustrací.

Koho sežere vlk, vydalo nakladatelství 65. pole, 299 korun. Autory jsou Ester Stará a Milan Starý. 

Plánovací kalendář Pejsek a kočička 2018, 30 x 30 cm. Legendární Pejsek a kočička ožijí v našem plánovacím kalendáři; Plánovací kalendář Pejsek a kočička 2018, 30 x 30 cm; vazba: šitá V1; kalendárium: české / 14 stran.
Plánovací kalendář Pejsek a kočička 2018, 30 x 30 cm. Legendární Pejsek a kočička ožijí v našem plánovacím kalendáři; Plánovací kalendář Pejsek a kočička 2018, 30 x 30 cm; vazba: šitá V1; kalendárium: české / 14 stran.
Autor: Presco
A tip navíc? Máte rádi rodinné plánovací kalendáře? Našli jsme pro vás jeden pěkný s obrázky pejska a kočičky, vydalo ho Presco a koupíte ho v knihkupectvích či e-shopech pod názvem Pejsek a kočička 2018, rodinný plánovací kalendář, doporučená cena 179 korun. Formát 30x30 centimetrů je dost velký, aby se vám na něj vešly všechny rodinné plány. 

Podívejte se na video s knížkou Koho sežere vlk

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku