Za paneláky do muzea, na zabijačku do Plzně
Některé výstavy působí nenápadně, ale o to víc by vás mohly bavit. Řeč je o té nazvané Bydliště: panelové sídliště, která tenhle pátek začíná v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Vřele vám ji doporučujeme. A kdybyste chtěli něco, co řekněme uspokojí i přízemnější pudy, jeďte do Plzně na zabijačku.
Bydliště: panelové sídliště / Plány, realizace, bydlení 1945–1989. Takhle se jmenuje výstava, která od 25. ledna do 20. května přibližuje historii vybraných sídlišť v České republice.
Tým badatelů zkoumal 73 českých sídlišť především z uměleckohistorického hlediska, věnoval se jejich architektuře a urbanismu, demografickým charakteristikám obyvatel a možnostem památkové ochrany. „Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze bychom chtěli ukázat, že všechna sídliště nejsou stejná, nemusí to být nutně monotónní shluky budov. Mají svou minulost, současnost i budoucnost a často za nimi stojí konkrétní autorský záměr,“ říká vedoucí projektu Paneláci Lucie Skřivánková.
Kurátorka výstavy Mariana Kubištová k tomu dodává: „Členění výstavy vychází z periodizace výstavby sídlišť, kterou jsme v rámci projektu vytvořili. Divák tak získá přehled o proměnách, jimiž sídliště, jednotlivé domy i vnitřní zařízení bytů v historii prošly.“
O architektonickou podobu výstavy se postaral Tomáš Džadoň, finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2009, který se tématu sídlišť ve své tvorbě dlouhodobě věnuje. Autorem grafického řešení je Štěpán Malovec oceněný v roce 2013 jako Grafický designér roku v soutěži Czech Grand Design.
Výstavu doprovodí cyklus přednášek. Na webových stránkách muzea budou k dispozici pracovní listy, které zájemce provedou výstavou, seznámí je se základními pojmy a vybídnou k zamyšlení se nejen nad otázkou, co je to vlastně panelák.
Nebo do Plzně!
A náš druhý tip? V pivovaru Plzeňský Prazdroj pořádají první Zabijačku, jak se patří, a to v sobotu 27. ledna od 12 do pěti odpoledne na nádvoří u zahradního pavilonu Formanka.
Česká tradice velí, abychom až do masopustního úterý hodovali a pak se až do Velikonoc postili. V pivovaru Plzeňský Prazdroj proto pro všechny milovníky jídla a veselí připravili vepřové hody.
Chybět nebudou muzika, dobré pivo a hlavně zabijačkové speciality. Přímo na místě se můžete společně s mistrem řezníkem z jatek Vojenice naučit připravovat jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš a další zabijačkové dobroty nebo si jen vyberete z bohatého sortimentu nabízených pochutin. Vstupné na akci je zdarma.
Během zabijačky budou pro veřejnost zpřístupněné také prohlídkové trasy pivovarů Plzeňský Prazdroj (více informací ZDE) a Gambrinus (více ZDE).